Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
sigma 180 za 1600 PLN czy warto
Autor Wiadomość
bizers 
Nowy

Wysłany: Pon 03 Sty, 2011   sigma 180 za 1600 PLN czy warto

witam, na portalu aukcyjnym pojawiła się Sigma 180 mm f/3.5 EX DG HSM Macro APO za cene 1600 (aukcja tu ) Komentarze na temat tego obietywu są różne. Kupując nowy pewnie wybrałbym sigme 150 ale nowy sprzet to kwota X 2.
Stan niby idealny, używany 2 lata. Jakie niebezpieczeństwo jest związane z zakupem takiego sprzętu. Czy warto się na tym zastanawiać.
Obiektyw wyłącznie do makro (owady), body nikon d5000. do tej pory tworzyłem makro z vivitar 75-200mm manualną i pierścieniami

Reklama

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pon 03 Sty, 2011   

IMO warto. Masz szczęście-gdyby była do canona to chyba bym ją kupił :smile:

Introverder 
Rozmowny

Wysłany: Pon 03 Sty, 2011   -

Kurcze, sam bym się zastanawiał, ale zależy jeszcze ile i jak intensywnie eksploatowana, bo podobno Sigmy się potrafią szybciej zużywać. Jeśli wierzyć zdjęciom to chyba tak sobie/mało, więc dlatego ktoś sprzedaje, bo mu się makrofotografia znudziła :) ; ), ja bym brał pewnie (jakbym miał Nikona :) ; )) jakby ta oferta była, kiedy sam kupowalem obiektyw makro :) ; ).

Z tym, że teraz bym się jeszcze wahał, bo nowa wersja Sigmy 150 Macro ma IS, ale i cena też jest/będzie z pewnością wyższa niż Sigmy 150 Macro, więc pewnie grubo ponad 3 tys. zł.. Więc co kto uważa :) ; )..

Ale jako, że mam trochę szmergla na pkcie makrofotografii, to nie wiem czy nie rozważałbym (może) teraz jeszcze C 180/3.5L ze względu na:

1. Wg mnie żywsze kolory w stosunku do zdjęć z Sigmy 150 Macro i 180 Macro (albo mi sie bardziej podobają), rożnica może nie jest wielka, ale ja ją widzę i barwy z Sigm są bardziej "stonowane" wg mnie..
2. Lepsze wykończenie, jakość wykonania, chyba C 180/3.5L jest uszczelniony jakoś (?)..
3. Prawdopodobnie lepszy AF w C 180/3.5L, choć szybki podobno też nie jest (ale podobno b. precyzyjny).. Z tym, że wiadomo - cena..

Jakość wykonania może mieć znaczenie,bo wiadomo, że obiektyw sie czasem kładzie w trawę, deszcz pada, wilgoć sie dostaje, a calość wyciera się itd. Plus, że obiektyw - wg mnie - kupuje się na lata, więc lepiej kupić "raz a dobrze" jak się da, bo nie zawsze się da :) ;).

W obecnej syt. jednakże myślę, że jako iż wolę nie taszczyć statywu jak nie muszę, jak idę na ptaki mogę wtedy robić zarówno zdjecia ptakom z ręki, jak i makroprzyrodzie :) ; ), to mogę teraz zaczekać na opinie na temat stabilizowanej Sigmy 150 Macro lub - co mnie chyba bardziej interesuje - opinii o być może przyszlym szkle macro Canona ze stabilizacją (180 lub 200 mm)..

Statywu nic nie zastąpi ale skuteczny IS w sk. od 1:1 do 1:2 da na pewno większą elastycznosć niż obecnie (zwl. jeśli zamierzam brać ze sobą więcej niż jedno szkiełko w teren..).

-----

Tak oglądam tą Sigmę 180 i wygląda chyba jeszcze lepiej niż moja Sigma 150 Macro, a mam ją ledwie pół roku (w kwestii obtarć, tylko delikatne zmazanie tej wierzchniej "posypki") a tutaj nawet tego nie widać, ja nie wiem ile razy ten gość miał ją w terenie, pewnie niewiele (na palcach jednej ręki bym liczył lub co najwyżej dwóch..), co oczywiscie dobrze dla Ciebie, bo jeśli przeleżałowała, to można powiedzieć, że to prawie, że nówka. Zakładamy, że szkiełko nie nosi jakichś wewnętrznych uszkodzeń, czego stwierdzić ze zdjęć do końca sie nie da.. Jeśli tak to jest to na pewno OKAZJA, tym bardziej, że Sigma zaprzestała bodajże produkcji tego szkiełka, a jak jak ostatnio patrzyłem na ceny, to nówka kosztowała coś koło 4 tysięcy.. a więc masz "przebitkę" ponad 2 razy..

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Za takie pieniądze to się kupuje jakiegoś Tamrona 17-50 do codziennych pstryków, a tu masz makro obiektyw ze świetną ogniskową, którą możesz zdjąć modela z lepszego dystansu (mam nadzieję, że masz porządny statyw).
Popatrz na to:
http://www.pixel-peeper.com/lenses/?lens=913
I co, jeszcze się wahasz?

Introverder 
Rozmowny

Wysłany: Pon 03 Sty, 2011   -

Baku chyba dobrze mówi, bo zaraz Cię ktoś ubiegnie i wcale nie trzeba będzie daleko szukać, bo puściłeś cynk na forum :) :P; ).

Sam bym go sprzątnął może, jakby był w wersji na Canona i bym podziękowal za informację :) :razz: ; ).

mavierk 
never knows best

Przed kryzysami była taka na allegro, za 1600 też - myślę, że jak tylko potrzebujesz dość jasnego tele i macro, to ten obiektyw się opłaca.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Wysłany: Wto 04 Sty, 2011   

To starsza wersja, jeszcze nie DG, według zdjęć na aukcji.

bizers 
Nowy

Wysłany: Sro 05 Sty, 2011   

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
To starsza wersja, jeszcze nie DG, według zdjęć na aukcji.

cenna uwaga. czy wersja DG ma jakieś dodatkowe oznaczenia na obiektywie. oglądałem fotki nowych i nie widziałem. czy można to rozpoznać po jakiś innych szczegółach

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Faktycznie. Na zdjęciu z allegro (1 link) po napisie "macro" brakuje "APO". Na zdjęciu z optycznych (2 link) już ten napis jest. Inna jest szybka i układ napisów.
http://img11.allegroimg.p...51/1393795172_4
http://optyczne.pl/aparaty_image/2547_sig180_1.jpg

Z tym, że DG oznacza według sigmowskiej nomenklatury tylko tyle, że jest to obiektyw pełnoklatkowy. Nie słyszałem o wersji DC tego obiektywu (na małą matrycę). Możliwe, że DG to tylko kwestia jakiegoś faceliftingu obiektywu. Tak czy siak warto go brać, póki to możliwe...

komor 
Moderator

Baku napisał/a:
Z tym, że DG oznacza według sigmowskiej nomenklatury tylko tyle, że jest to obiektyw pełnoklatkowy.

Niezupełnie. Oznacza, że jest to obiektyw przeznaczony na matryce cyfrowe, owszem, pełnoklatkowe. Różnica pomiędzy obiektywami starszymi bez DG a nowszymi z DG to (przynajmniej w teorii) lepsze powłoki na szkłach od strony matrycy, ze względu na większą odbijalność światła od matrycy, w porównaniu do filmu.
Tutaj też jest parę słów na ten temat: Oznaczenia obiektywów, rozdz. 6: Sigma.

Jeśli ten obiektyw nie jest DG, to znaczy, że ma sporo latek na karku i pochodzi jeszcze z czasów analogowych. Stąd ta cena. Nie wiem czemu jakoś nikt wcześniej nie napisał, że skoro to jest tak tanio, to musi być jakiś haczyk. :roll: Czy wszyscy naprawdę tak lecą na takie „okazje”? Ale wydaje mi się, że za te pieniądze – warto spróbować.

bizers 
Nowy

wystawiający na aukcji, odpisał, że taki opis znalazł gdzieś na pudełku czy też na karcie. jest to nieco wątpliwe (oczywiście mogę się mylić) bo na fotkach widać opakowanie i instrukcję bez oznaczeń DG

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Cena jest niezła, pomimo gorszych powłok obiektyw powinien dobrze sobie radzić z matrycą :razz:
Ja bym brał, będzie bardzo dobrze służył dając przyjemność w fotografowaniu :grin:

bizers 
Nowy

Wysłany: Sro 12 Sty, 2011   

obiektyw został ostatecznie zakupiony za 1,4 tys. dziękuję za pomoc

Sunders 

Wysłany: Sro 12 Sty, 2011   

bizers napisał/a:
obiektyw został ostatecznie zakupiony za 1,4 tys.

Jak wypróbujesz, to daj znać czy jesteś zadowolony.

bizers 
Nowy

Wysłany: Sob 15 Sty, 2011   

sprzęt dotarł więc po szybkim teście mogę stwierdzić, że warto było. co prawda pierwsze próby przy świetle z lampy ale jak na moje potrzeby wystarczy. ostrzenie może nie odbywa się w zawrotnym tempie ale jak dla mnie jest to rzecz drugoplanowa. możliwość wybrania zakresu ostrzenia przyspiesza prace hsm.
Efekty: fot.1 - robione wieczorem więc tylko z lampa, druga fot.2 zrobiona przy wspomaganiu pierścieni (łącznie 68 mm) - też wyłącznie lampa. jako, że nie mam za dużego doświadczenia, ocenę szkła na podstawie zdjęć pozostawiam tym, którzy mają coś do powiedzenia w tym temacie

Odpowiedz do tematu