Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Wymiana systemu
Autor Wiadomość
goro2001 
Nowy

Wysłany: Sro 12 Sty, 2011   Wymiana systemu

Witam jestem posiadaczem E-systemu OLYMPUS dokładnie E-520, + 3 obiektywy,
ZD 35 mm (bardzo dobre makro),
kit ZD 14-42 (od dłuższego czasu nie używany),
ZD 70-300mm - używany okazjonalnie.
poza tym FL36R oraz dużo dodatków OLYMPUS.

myślę o wymianie systemu (pytanie 1 - jest sens)
- chce przejść na system CANON - dokładnie 50D
2. chcę przejść na wyższy poziom amatorszczyzny -50d to dobry wybór?
3. jakie 2 obiektywy na początek (nie drogie)
3a. spacerówkę
3b. obiektyw do makro (wiem że sigma 105 to rewelka, ale może coś jeszcze trochę tańsze :-) )

NIE WIEM NIC O CANONIE - ostatnie 3 lata byłem związany z OLYPUSEM całym sercem :-)

Reklama

maput 
Optyczny

Wysłany: Sro 12 Sty, 2011   

Jak chcesz 50D to się lepiej pospiesz...

goro2001 
Nowy

spokojnie mam dostęp załationy :grin:

a co do pytań:
głównie chodzi mi o szkła.

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy

goro2001, no to zajrzyj do dzialu o obiektywach ;) masz tam pokaznych rozmiarow watek o zamiennikach kita do Canona, o obiektywach do makro rowniez juz bylo duzo

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

goro2001, nie wnikam czym Ci zawinił Olympus :mrgreen: , że chcesz go zmienić, ale jeśli już to 50D jest dobrym wyborem - zakładając, że go jeszcze gdzieś kupisz.
Można jedynie się zastanawiać, czy aby 60D nie będzie lepszym wyborem dla Ciebie. Ja mimo, że byłem kiedyś zadowolonym użytkownikiem 50D, gdybym dziś był na Twoim miejscu, kupiłbym EOS 60D.

Jeśli chodzi o obiektywy, nie musisz od razu przebierać i szukać wśród Sigm, czy Tamronów, zwłaszcza, że chcesz szkła ekonomiczne.

Z tańszych szkiełek systemowych, spacerowych, masz do dyspozycji stabilizowane:
EF-S 17-85mm f/4-5,6 IS USM
EF-S 18-135mm f/3,5-5,6 IS
Obydwa w podobnej cenie ok. 990-1080 zł. więc ujdzie. (17-85 oraz 18-135)

Dobry i niedrogi objektyw macro to:
EF-S 60mm f/2,8 USM Macro, w cenie ok. 1500 zł.
Inny dobry wybór to EF 100mm f/2,8 USM Macro w cenie ok. 1800 zł.

jaad75 
Klub Pierdzieli

B o g d a n napisał/a:
Z tańszych szkiełek systemowych, spacerowych, masz do dyspozycji stabilizowane:
EF-S 17-85mm f/4-5,6 IS USM
EF-S 18-135mm f/3,5-5,6 IS
Jak ktoś jest przyzwyczajony do jakości szkieł Olympusa to byle co go nie zadowoli...

Sunders 

goro2001
ad.1.Sam musiz sobie odpowiedzieć z czego w olim nie jesteś zadowolony, a potem czy ma to canon.
ad.2.Mam 50D i uważam, że to dobry wybór.
ad.3.Niedrogie, to określenie bardzo nieprecyzyjne :smile:
ad.3a.canon 17-55/2,8IS USM-jak ma być taniej tamron 17-50/2,8, jak ma być szerszy zkres ogniskowych a niekoniecznie jasno-canon 18-135/3,5-5,6IS.
ad.3b.100/2,8Macro USM.

Luke_S 
Maniak

jaad75 napisał/a:
Jak ktoś jest przyzwyczajony do jakości szkieł Olympusa to byle co go nie zadowoli...

Tyle tylko, że jak ma E-520, to tej jakości za bardzo nie miał okazji doświadczyć. Matryca ma na tyle mocny filtr AA, że nawet z rewelacyjnego obiektywu robi zwyczajnego przeciętniaka.

forrest 
Rozmowny

Wysłany: Czw 13 Sty, 2011   

Jeszcze możesz pomyśleć o Sigmie 17-70. Nie jest tańsza od propozycji B o g d a n a, ale zawsze jakaś alternatywa.

Odpowiedz do tematu