Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
techniczne o EF vs. EF-S
Autor Wiadomość
sebixx
[Usunięty]

Wysłany: Sro 16 Lut, 2011   techniczne o EF vs. EF-S

nie rozumiem kilku kwestii wiec proszę o proste odpowiedzi, a jeśli to konieczne to w drugiej kolejności matematyczne wzory optyczne :mrgreen:
1) czy maksymalny kąt obiektywu EF zmniejszy się przy zastosowaniu do body EF-S?

2)
a) rozumiem że ogniskowe liczy się dodając około +55%, ale dlaczego identycznie dla APSC i APSH, przecież niby w EF-S obiektyw leży bliżej matrycy?
b) dlaczego ogniskowa dla obiektywu EF jest taka sama przy montażu na body EF i EF-S?

3)
a) jak się ma krotność zoomu dla przykładowo obiektywu EF 28-135mm i dla 135mm?
czyli tak jak kamerach
b) czy krotność różnić się będzie dla obiektyw EF- body EF / EFs-EFs / EF-EFs

4) dlaczego jak mi sie wydaje konwertery szerokokątne dają mi różną szerokość na obiektywie EF i EF-S (EOS 60D EF-S), tj. na obiektywie EF-S szerszy kąt?

5) jak to jest że obiektywy o tej samej startowej ogniskowej potrafią mieć różny kąt maksymalny.

dzienx wielkie
seba

Reklama

komor 
Moderator

Wysłany: Sro 16 Lut, 2011   

1. Tak - po prostu mniejsza matryca nie zbiera całego obrazu rzucanego przez obiektyw, stąd mniejszy kąt widzenia niż na „pełnej” matrycy.

2a. Kąty widzenia (czy tzw. przelicznik ogniskowej o którym mówisz, +55%) jest inny dla matrycy APS-C niż dla APS-H, bo wielkość matrycy decyduje o tych kątach (jeśli rozpatrujemy ten sam obiektyw na różnych matrycach). W obiektywie EF-S konstrukcja obiektywu może być bliżej matrycy, ale tzw. flange distance jest ten sam co w EF. Gdyby był inny to na matrycy APS-C nie można by używać obiektywów EF, a przecież można.

2b. Bo ogniskowa jest cechą obiektywu, a nie matrycy, a tzw. ekwiwalent ogniskowej jest wypadkową dwóch parametrów: ogniskowej obiektywu i wielkości matrycy, jeśli jest mniejsza niż pierwotnie projektowana do tegoż obiektywu.

3a. O krotności był już ostatnio temat, poczytaj: Jak liczy się zoom w obiektywach do lustrzanki.

3b. Ponownie: ogniskowa to cecha obiektywu, a nie układu matryca/obiektyw, więc krotność zooma nie zależy od matrycy. Ale oczywiście kąty widzenia wynikające z ogniskowych będą różne dla różnych matryc, o czym była mowa w 1.

4. O ile dobrze rozumiem pytanie, to raczej Ci się wydaje. Konwerter zmienia ogniskową obiektywu, lub też kąty widzenia, więc jego działanie jest zależne od pierwotnej ogniskowej danego obiektywu, a nie od tego czy kryje on pełną klatkę czy nie. Oczywiście można wyobrazić sobie konwerter o zbyt małym kole obrazowym, żeby „obsłużyć” jakiś tam format, ale to inna sprawa.

5. To raczej różnica w podawaniu tych kątów, niektórzy producenci podają dla matrycy APS-C w wydaniu Canona, inni: Nikona, itd. Porównaj te rozmiary.

Polecam też Słownik na Optycznych, w szczególności APS-C, APS-H.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

sebixx napisał/a:
a jeśli to konieczne to w drugiej kolejności matematyczne wzory optyczne
Nie konieczne, ale skoro się przed nimi nie bronisz to:

Kąt widzenia obiektywu możesz wyliczyć korzystając ze wzoru: γ = 2*arctg(d/2F)
gdzie d - to przekątna matrycy a F - ogniskowa obiektywu. Tak obliczony kąt będzie kątem po przekątnej kadru - i tak najczęściej się go podaje.

A matryce (wypiszę tylko ze z korpusów z wymienną optyką) są różne:
FF (czyli pełna klatka) - 36x24mm
APS-H - 28,7x19mm (Canon)
DX - 23,6x15,7mm (Nikon, Pentax, Sony, Samsung itd)
APS-C - 22,2x14,8mm (Canon)
Foveon - 20,7x13,8mm (Sigma)
4/3 - 17,3x13mm (Panasonic, Olympus)

Jak sobie podzielisz tak wyliczony kąt dla matrycy APS-C przez kąt jaki dla tej samej ogniskowej uzyskasz na FF wyjdzie Ci tzw współczynnik powiększenia. W sumie używany popularnie do liczenia tzw "ekwiwalentu ogniskowej". Ten współczynnik powiększenia jest taki:
FF (czyli pełna klatka, np aparaty analogowe) - 1x
APS-H - 1,3x (Canon)
DX - 1,5x (Nikon, Pentax, Sony, Samsung itd)
APS-C - 1,6x (Canon)
Foveon - 1,7x (Sigma)
4/3 - 2x (Panasonic, Olympus)

Oczywiście w katalogach Canon podaje kąty dla swojej matrycy, Nikon dla swojej, Sigma dla swojej (niezależnie od tego jakie jest mocowanie ;) )

sebixx napisał/a:
dlaczego jak mi sie wydaje konwertery szerokokątne dają mi różną szerokość na obiektywie EF i EF-S (EOS 60D EF-S)
Taki konwerter działa na jak dodatkowa soczewka nakręcona na obiektyw. To znaczy zmienia jego konstrukcję optyczną, czyli.. ogniskową. Jak chcesz sobie policzyć jaka wyjdzie ogniskowa możesz sobie użyć takiego wzoru: D = D1+D2, gdzie D to zdolności skupiające obiektywu i konwertera wyrażone w dioptriach. Używając ogniskowych byłoby to tak f =(f1*f2)/(f1+f2)

Ten sam wzór obowiązuje przy zakładaniu soczewki z przodu (konwerter szerokokątny, soczewki makro) jak i z tyłu (telekonwerter)

Jak z tego współczynnika korzystać?

Masz aparat z matrycą APS-C i założony obiektyw 100mm i myślisz sobie tak: "z tym obiektywem uzyskuję kąt widzenia dokładnie taki jakbym miał aparat pełnoklatkowy z obiektywem 100*1,6=160mm" albo "przez wizjer widzę tak jakbym na pełnej klatce dokręcił telekonwerter 1,6x - łaaaał zaoszczędziłem na telekonwerterze!"

sebixx
[Usunięty]

oki.
dzięki
coś mi się na razie nie zgadza :) )

ale zanim napiszę jakąś bzdurę to sie dokładnie wczytam.

o wyliczeniu krotności zoom czytałem w tym miejscu, ale nie zdążyłem sie wgryźć i dlatego chciałem pójść na skróty i dostać gotową odpowiedz :grin:
tam właśnie trafiłem na wzorki

seba

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

sebixx napisał/a:
coś mi się na razie nie zgadza :)
Tutaj się nie ma co "nie zgadzać"... :smile:

Fawu 
Entuzjasta

Wysłany: Wto 22 Lut, 2011   

Hm, podłącze się. Chciałbym się dowiedzieć jak wygląda sprawa przy fish-eye, konkretnie chodzi mi o pole widzenia: np. obiektyw Canon 15 fish ale mocowanie FD na korpusie 50D (pomijając przy wyliczeniu długość adaptera) i czy producenci niezależni dostosowują swoje rybki do mnożników 1.5 i 1.6 czy np. Samyang 8mm na Canonie ma 180 stopni czy jednak mniejsze pole widzenia, a jak podchodzi do tematu Sigma?

moronica 

Pomogła: 106 razy

istnieje troche szkiel typu FE pod matryce niepelnoklatkowe. Samyang 8mm wlasnie do nich nalezy jak rowniez ta sigma czy ten zoom od tokiny. systemowego pod canona to nie wiem czy cos sie znajdzie ale pewnie dla jakiejs konkretnej ogniskowej to szklo bedzie diagonalnym FE pod aps-c dajacym pole widzenia 180 stopni

jaad75 
Klub Pierdzieli

Fawu, żaden FE projektowany typowo pod małą matrycę nie daje 180 stopni na APS-C Canona. Wyjątkiem jest nowa pełnoklatkowa eLka 8-15mm f/4, która przy 10mm daje 180 stopni na matrycach z mnożnikiem 1.6x.

Fawu 
Entuzjasta

jaad75* tak właśnie gdzieś czytałem na temat Samyang'a 8mm, że to 167 stopni czy coś koło tego, a z Nikonem pełne 180. Pytałem mając na uwadze: http://allegro.pl/canon-f...1471593478.html ale nie bardzo mi podchodzą adaptery :-) i wzrok już nie ten...
Mimo wszystko chyba Samyang 8 będzie zakupem na miarę potrzeby i pieniędzy :-) Dziękuje za wyjaśnienia.

sebixx
[Usunięty]

Wysłany: Sro 23 Lut, 2011   

to co mi sie nie zgadza.
dzisiaj nr. I :) )
dlaczego przy różnej początkowej ogniskowej obiektywy canon EF na body EF przy szkle 24-105 4L mają taki sam kat max 84' jak obiektyw EF-S na body EF-S 15-85 ... 84,5'

pewnie jest na to mądra wyliczanka, ale na razie jest to dla mnie totalnie bez sensu.
albo opisy są bez sensu.
przecież cos co ma 15mm i jest EF-S na EF-Sa powinno mieć szerszy kat niż APSH i do tego ten 24-105 ma na pełnym zoomie szerszy kąt niż -85mm co zakrawa na absurd albo zły system opisów.
obiektywy EF-S powinny mieć podawane parametry jak na body EF-S, bo przecież na EF nie pasują,
co z tego że EF-S to APSH, czyli mniejsza klatka skoro obiektyw ponoć siedzi bliżej matrycy niż EF na EF-ie, to wręcz powinno być lepiej, a jak widzę wciąż jest gorzej, jeśli tak to Canon wali w bena i specjalnie tak opisuje sprzęt żeby sprzyjać sprzedaży a nie klarowności sytuacji.
przecież jak by te n system przeliczania był poprawny to powinni go ciągnąc aż do kompaktów, bo jak przeliczać wszystko na 35mm to konsekwentnie.

zgodnie z prawem jeśli kupuje coś do czegoś, to muszę mieć szczegółowy opis jakie będzie ten zestaw miał parametry, albo niech dodają suwak obiektywo-ogniskowo-rytmiczny tak jak np. miały ubezpieczalnie do składka vs. pojemność silnika.
ja jestem z tych trochę bardziej rozgarniętych a po 2mieś nadal nie kumam.
normalnie mam ochotę podesłać im PIH, to im każą porobić karteczki z przeznaczeniem/ parametrami grupą przeznaczenia i poziomu umiejętnościowego odbiorcy.
za niektóre branże jak sport sie zabrali ostro, wszystko zgodnie z wytycznymi unijnymi, i czasem sie cieszę ze ta nasza Unia coś dla szarych Kowalskich robi.
przecież to nie powinna być wiedza tajemna, i nie powinienem biegać na zakupu z kalkulatorem i wzorkiem na karteczce.
a nie jak tu czytam kupując rybie oko 8m na EF-S nadal to nie jest Rybie Oko

pozdrix :cool:

jaad75 
Klub Pierdzieli

sebixx napisał/a:
dlaczego przy różnej początkowej ogniskowej obiektywy canon EF na body EF przy szkle 24-105 4L mają taki sam kat max 84' jak obiektyw EF-S na body EF-S 15-85 ... 84,5'
Jeden jest obiektywem pełnoklatkowym i ma podany kat widzenia dla pełnej klatki, drugi obiektywem APS-C i ma podany kat widzenia dla APS-C - co w tym dziwnego?
sebixx napisał/a:
przecież cos co ma 15mm i jest EF-S na EF-Sa powinno mieć szerszy kat niż APSH
Kąt jest podawany dla FF nie dla APS-H
sebixx napisał/a:
i do tego ten 24-105 ma na pełnym zoomie szerszy kąt niż -85mm co zakrawa na absurd albo zły system opisów.
85mm na APS-C, to węziej niż 105mm na FF.
sebixx napisał/a:
co z tego że EF-S to APSH
EF-S, to APS-C.
sebixx napisał/a:
obiektyw ponoć siedzi bliżej matrycy niż EF na EF-ie
Nie siedzi blizej matrycy. Flange distance jest dokładnie taki sam. Zresztą, to nie ma nic do rzeczy.
sebixx napisał/a:
eśli tak to Canon wali w bena i specjalnie tak opisuje sprzęt żeby sprzyjać sprzedaży a nie klarowności sytuacji.
Sytuacja jest bardzo klarowna, tylko słabo ją rozumiesz... :roll:
sebixx napisał/a:
przecież jak by te n system przeliczania był poprawny to powinni go ciągnąc aż do kompaktów, bo jak przeliczać wszystko na 35mm to konsekwentnie.
Jest dokładnie tak jak w kompaktach - tam też podaje się rzeczywiste ogniskowe na obiektywie, a ekwiwalenty są w opisach dla zwizualizowania sobie kątów widzenia - równie dobrze mogliby podawać tylko katy widzenia w stopniach.
sebixx napisał/a:
ja jestem z tych trochę bardziej rozgarniętych a po 2mieś nadal nie kumam.
Pierwszy człon przeczy drugiemu. :razz:
sebixx napisał/a:
a nie jak tu czytam kupując rybie oko 8m na EF-S nadal to nie jest Rybie Oko
To jak najbardziej jest rybie oko... :roll:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

24mm na FF daje 84° 4'
15mm na APS-C daje 83° 18'
obiektyw 24mm EF założony na aparat EF-S da kąt 58° 8'

Obietywy EF (czyli pod pwłną klatkę) mają w specyfikacji podane kąty dla pełnej klatki. Obiektywy EF-S (czyli pod APS-C) mają kąty podawane pod APS-C.

Co w tym dziwnego?

sebixx
[Usunięty]

- tak EF-S to APSC, wiem, walnąłem sie

- no właśnie w cyfrowe.pl pan z długimi włosami twierdzi że w EF-S szkło jest bliżej matrycy co ma dać ekwiwalent pełnej klatki.
tak samo twierdzi Sony, że w a55 jest nowy system obiektywu bliżej matrycy daje "ekwiwalent" klatki 35mm, to podczas prezentacji na Beiks Road Show.
Pan z cyfrowe.pl twierdzi też jeszcze że obiektyw EF-S w 5-tce (jeśli dałoby sie go tam zamontować) dotykałby matrycy.
więc ktoś tu jest w błędzie!

A co jest oczywiste czym bliżej mamy obiektyw na matrycy tym mamy szerszy kat.

to jeśli kąt z 180' spada do 167" to nadal rybie to od ile już jest rybie a do ile jest superszerokoątny?
czy jest na to spójna definicja czy tylko taka sobie umowna?

jeśli kupuję obiektyw to powinno byc info jakie parametry będą dotyczyły konkretnej klatki, i nikt mnie nie przekona że trzeba sie dowiadywać i zliczać ile to będzie, bo to jest ściema. zwłaszcza ze jak mi się wydaje Canon ma 3 wielkości klatki.

seba

moronica 

Pomogła: 106 razy

sebixx napisał/a:
to jeśli kąt z 180' spada do 167" to nadal rybie to od ile już jest rybie a do ile jest superszerokoątny?
czy jest na to spójna definicja czy tylko taka sobie umowna?

w obiektywie typu UWA generalnie linie proste pozostaja proste, w obiektywie typu rybie oko linie sa pozakrzywiane. przykladowo Tokina 10-17, ktora jest rybim okiem, na dluzszym koncu ma kat zaledwie 100 stopni ale nadal pozostaje rybim okiem. dla porownania - sigma 8-16 na szerszym koncu ma kat powyzej 100 stopni ale rybim okiem nie jest

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

sebixx napisał/a:
no właśnie w cyfrowe.pl pan z długimi włosami twierdzi że w EF-S szkło jest bliżej matrycy co ma dać ekwiwalent pełnej klatki.
Pan się myli. Jest mniejsze lustro, dzięki czemu jest bliżej matrycy (czyli więcej mniejsca od bagnetu niewykorzystane). Dzięki temu obiektywy EF-S mogą głębiej w bagnet wejść, co oczywiście powoduje, że założone na bagnet EF (pełnoklatkowy) mogą się oprzeć o .. lustro.
sebixx napisał/a:
A co jest oczywiste czym bliżej mamy obiektyw na matrycy tym mamy szerszy kat.
A co to ma wspólnego?
sebixx napisał/a:
o jeśli kąt z 180' spada do 167" to nadal rybie to od ile już jest rybie a do ile jest superszerokoątny?
Nie chodzi o kąt, ale o odwzorowanie.
sebixx napisał/a:
jeśli kupuję obiektyw to powinno byc info jakie parametry będą dotyczyły konkretnej klatki
Obiektyw nie ma takiej cechy jak kąt widzenia. Cechą obiektywu jest jego ogniskowa, względny otwór przysłony wejściowej i wyjściowej, pole obrazowe. I tyle.
sebixx napisał/a:
nikt mnie nie przekona że trzeba sie dowiadywać i zliczać ile to będzie, bo to jest ściema
Ależ nikt nie próbuje przekonywać.

Odpowiedz do tematu