Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 18 Paź, 2010 EPSON Pro 3880 - eksploatacja
Witajcie,
Od dzisiaj jestem szczęśliwym posiadaczem drukarki EPSON Pro 3880. W związku z tym mam kilka pytań do użytkowników. Wyjaśnię pokrótce o co mi chodzi. Sam robię fotki jednak drukarkę kupiłem przede wszystkim z zamiarem zarabiania na wydrukach fotografii w dużych formatach i nie tylko.
Jeśli ktoś z Was korzysta z tego systemu i mógłby uchylić rąbek tajemnicy jakie są optymalne ustawienia druku i drukarki dla poszczególnych rozmiarów : A2, A2+, A3, A4, A5 ?
Idąc dalej za ciosem, zauważyłem, że są problemu z dostępnością papieru fotograficznego o dużych formatach do tego sprzętu, nie wspominając już o wydruku z rolki na który już mam zamówienie i zaczynam się trochę spinać. Czy możecie podać jakieś namiary na sklepy lub hurtownie, które są w stanie dobrze zaopatrzyć mnie w odpowiedni papier foto ?
Kolejna sprawa to tusz, zauważyłem, że w innych modelach jest możliwość zainstalowania systemu stałego zasilania tuszu, a w związku z tym, że drukarka ma zarabiać na mnie i na siebie to będę musiał w to zainwestować i pytanie do Was : gdzie najlepiej się zaopatrzyć w takie system pod ten model i tusze ?
Czy zamienniki są widocznie gorsze od oryginalnych w jakości wydruku ?
Najważniejsza sprawa to ile brać za poszczególne wydruki ? jak to liczyć ? Jakie jest zużycie tuszu w pełnym kolorze i czarno-białych fotografiach na papierze połyskowym i matowym ?
Ostatnie pytanie zadaję gdyż nie chciałbym przesadzić ze zbyt wysoką ceną ale też nie chcę zepsuć rynku.
Na tą chwilę to chyba wszystko, jak mi się coś przypomni to dopiszę ale jeśli jest coś istotnego o czym wiecie, a ja tego nie uwzględniłem w swoich pytaniach to proszę o informację na ten temat.
Pozdrawiam
Witajcie,
Od dzisiaj jestem szczęśliwym posiadaczem drukarki EPSON Pro 3880. W związku z tym mam kilka pytań do użytkowników. Wyjaśnię pokrótce o co mi chodzi. Sam robię fotki jednak drukarkę kupiłem przede wszystkim z zamiarem zarabiania na wydrukach fotografii w dużych formatach i nie tylko.
Jeśli ktoś z Was korzysta z tego systemu i mógłby uchylić rąbek tajemnicy jakie są optymalne ustawienia druku i drukarki dla poszczególnych rozmiarów : A2, A2+, A3, A4, A5 ?
ustawienia raczej powinienes dobierac do rodzaju papieru, a nie wielkosci zdjec. No ale moze nie do konca zalapalem, o co pytasz...
Cytat:
Kolejna sprawa to tusz, zauważyłem, że w innych modelach jest możliwość zainstalowania systemu stałego zasilania tuszu, a w związku z tym, że drukarka ma zarabiać na mnie i na siebie to będę musiał w to zainwestować i pytanie do Was : gdzie najlepiej się zaopatrzyć w takie system pod ten model i tusze ?
w 3880 tez mozesz zamontowac cos takiego, ale dla mnie to troche jak instalacja LPG w aucie - sam bym tego nie zrobil.
Jakie wielkosci przede wszystkim bedziesz drukowal? Jaki zakladasz stosunek ceny do kosztow? Czy znasz juz koszty druku z oryginalnymi tuszami? Musisz najpierw znac odpowiedzi na te pytania - pozniej zastanow sie na CISem
Cytat:
Czy zamienniki są widocznie gorsze od oryginalnych w jakości wydruku ?
pod wzgledem trwalosci wydruku - podejrzewam, ze tak, no i oczywiscie bedziesz musial skalibrowac drukarke, bo wszytkie dostepne ICC sa zaprojektowane po tusze Epsona.
Jesli chodzi o nasycenie kolorow to niektore zastepcze tusze sa niemal nie do odroznienia.
Cytat:
Najważniejsza sprawa to ile brać za poszczególne wydruki ? jak to liczyć ? Jakie jest zużycie tuszu w pełnym kolorze i czarno-białych fotografiach na papierze połyskowym i matowym ?
troszke mnie dziwi, ze najpierw kupiles drukarke, a teraz zastanawiasz sie nad cennikiem i kosztami...
Epson 3880 pozwala na bardzo dokladne monitorowanie zuzycia tuszu przy uzyciu dolaczonego oprogramowania (mozna je tez sciagnac ze strony Epsona).
Ponizej przyklad z logu, zdjecie A4 w B&W, wydrukowane na matowym papierze fotograficznym w trybie Advanced Black & White:
MK 0.04ml; LK 0.37ml; LLK 0.18ml; C 0.01ml; VM 0.01ml; LC 0.13ml; VLM 0.19ml; Y 0.03ml.
Photo Black oczywiscie w ogole nie byl uzyty przy tym wydruku.
Przy 80ml cartridge'ach daje to calkiem ciekawa wydajnosc.
Mimo to uwazam, ze 3880 nie do konca nadaje sie do masowego druku dla klientow, do tych celow powinienes celowac w wyzszy model - fakt, ze cena inna, ale wytrzymalosciowo sa one obliczone na druk duzych ilosci zdjec.
P.S. Gratuluje zakupu, jakosc wydruku z 3880 jest po prostu doskonala!
bveenee W sumie racja, ustawienia robi się do rodzaju papieru, a nie jego formatu. Ale też trzeba ustawić odpowiednie DPI. Byłbym wdzięczny jakbyś podał jakieś ustawieni jeśli chodzi o papier matowy, połysk i ultra połysk. I jeśli chodzi o wydruki A2, A3 to czy jak wydrukuję zdjęcie zrobione matrycą 10Mpx to nie będzie utraty jakości, tj mam tu na myśli czy nie wyjdą mi jakiś piksele ?
Z tym CISem to faktycznie zastanowię się, w sumie to ta drukarka jest dość oszczędna i może jednak warto zostawić tą jakość i mieć argument w reklamie, że tylko oryginalne zasobniki! :]
Odnośnie kalibracji : ja kto się wykonuje ? i jak najlepiej skalibrować monitor pod tą drukarkę ?
I tak się zastanawiam gdybym dostał jakieś zlecenie na mniejsze formaty np A4, A5
to czy nie puścić tego przez Epsona P50 - zastanawiałem się nad kupnem tego sprzętu ale czy w przypadku posiadania 3880 jest sens inwestować w P50 ?
Odnośnie modelu wyższego 4880 - czy poza wytrzymałością ma on coś lepszego niż 3880 ? Czy jakość wydruku jest jeszcze lepsza ?[/b]
I jeśli chodzi o wydruki A2, A3 to czy jak wydrukuję zdjęcie zrobione matrycą 10Mpx to nie będzie utraty jakości, tj mam tu na myśli czy nie wyjdą mi jakiś piksele ?
Ke??? I z taką wiedzą zamierzasz brać za się za komercyjne drukowanie?
mati83 napisał/a:
Odnośnie kalibracji : ja kto się wykonuje ?
Spektrofotometrem i wzornikami.
mati83 napisał/a:
i jak najlepiej skalibrować monitor pod tą drukarkę ?
Monitora nigdy nie kalibruje się "pod drukarkę". W skrócie, tworzy się profil monitora i drukarki (dla danego tuszu i papieru), po to, by poznać jakie odchyłki dają one od standardów i by system zarządzania kolorem mógł te odchyłki kompensować.
Jestem pewien, ze w Polsce ktos wykonuje usluge kalibrowania drukarki, ale niestety nie powiem Ci gdzie i za ile.
W UK niektorzy producenci papieru (np. PermaJet, Fotospeed) oferuja taka usluge za darmo dla produkowanych przez nich papierow, jest tez wiele miejsc gdzie mozna zamowic cos takiego odplatnie. Cena – ok £15 - 20.
Cytat:
W sumie racja, ustawienia robi się do rodzaju papieru, a nie jego formatu. Ale też trzeba ustawić odpowiednie DPI. Byłbym wdzięczny jakbyś podał jakieś ustawieni jeśli chodzi o papier matowy, połysk i ultra połysk. I jeśli chodzi o wydruki A2, A3 to czy jak wydrukuję zdjęcie zrobione matrycą 10Mpx to nie będzie utraty jakości, tj mam tu na myśli czy nie wyjdą mi jakiś piksele ?
Prawie w ogole nie drukuje na polysku, ale ponoc na niektorych papierach warto wybierac ustawienie 2880dpi – na matowych nie ma to absolutnie sensu – nie zobaczysz roznicy po prostu.
Co do rozmiarow pliku to pamietaj, ze 3880 zawsze bedzie drukowac zdjecia w 360ppi (przy normalnych ustawieniach) a wiec jesli nie dasz jej pliku, ktory jest odpowiednio duzy do druku w 360ppi, sterownik drukarki interpoluje go do rozmiarow zapewniajacych druk w 360ppi.
Niezle sobie z tym poradzi, ale lepiej jest powiekszyc zdjecie np w LR czy innym PS, wyostrzyc pod odpowiednia wielkosc druku (np. w Nik Sharpener Pro) i dopiero taki plik puscic do drukarki – uzyskasz w ten sposob bardziej przewidywalny rezultat. Niektorzy uzywaja Qimage (dosc tani, ale dobry program do drukowania) i bardzo go sobie chwala – sciagnij demo i sprobuj.
Cytat:
Odnośnie modelu wyższego 4880 - czy poza wytrzymałością ma on coś lepszego niż 3880 ? Czy jakość wydruku jest jeszcze lepsza?
4880 nie zapewni Ci lepszej jakosci wydruku; byc moze jej nastepca, 4900 jest nieco lepszy bo korzysta z tuszy Ultrachrome HDR, a nie K3 Vivid Magenta – ale nie mialem okazji porownac, wiec nie wiem.
Poza tym wymiana tuszy (black matt na gloss i odwrotnie) to w 4880 ponoc horror – w 4900 jest to juz lepiej rozwiazane (oba tusze sa zamonowane na stale).
Aaa 4880 i 4900 moge tez bez problemu drukowac z rolek – w 3800/3880 jest to nieco utrudnione.
veenee dziękuję za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie : sugerujesz, że Qimage jest lepszy od oprogramowania załączonego do drukarki ? Posiadam Corela i PS czy Qimage jest od nich lepszy jeśli chodzi o druk ?
Z tego co czytalem wiekszosc ludzi Qimage bardzo chwali. Ponoc ma swietne algorytmy wyostrzania i zmiany wielkosci zdjecia, pozwala tez latwo drukowac serie zdjec i cale ich zestawy na pojedynczych arkuszach.
ja sam poki co nie wiem za duzo o Qimage i jestem na etapie testow, bo nie jestem pewien, czy LR+Sharpener Pro nie jest lepszym rozwiazaniem. Poki co wiem, ze jest to lepszy zestaw niz sam LR, ale to zadne odkrycie
(cos mi sie wydaje, ze ten watek powinien znalezc sie w dziale Drukarki albo Obrobka Zdjec, bo Wolny Temat to to w sumie nie jest )
Tylko nie mamy działu dotyczącego drukarek, choć można się zastanowić czy nie warto wydzielić drukarek, papieru foto, monitorów i kalibratorów do osobnego działu lub poddziału.
goltar, pomysł nie jest zły. Inne akcesoria fotograficzne kojarzą się raczej z drobiazgami typu baterie, wężyki, etc..
Korzystając z Twojego zainteresowania strukturą forum, chciałem zapytać, czy istnieje możliwość zmiany (rozszerzenia nazwy) działu "Filmowanie cyfrowe" na "Kamery wideo i filmowanie cyfrowe". Obecna nazwa wraz z opisem - choć pewnie w zamyśle miała w sobie zawrzeć także aparaty cyfrowe z możliwością nagrywania wideo - sugeruje, że jest to dział poświęcony wyłącznie technice filmowania, a tymczasem z moich obserwacji wynika, że dział ten cieszył się popularnością przede wszystkim od strony sprzętowej, czyli przede wszystkim kamer wideo. Można by także rozszerzyć opis kategorii...
Tylko nie mamy działu dotyczącego drukarek, choć można się zastanowić czy nie warto wydzielić drukarek, papieru foto, monitorów i kalibratorów do osobnego działu lub poddziału
Podział na coraz więcej kategorii jest mało wygodny i zmniejsza prawdopodobieństwo odwiedzin w wątku...
Baku napisał/a:
z moich obserwacji wynika, że dział ten cieszył się popularnością przede wszystkim od strony sprzętowej
To dotyczy niemal wszystkich działów na tym forum...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 11