Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 10 Sty, 2011 Podłączenie większej ilości lamp - jak ?
Witam, ostatnio zacząłem kombinować nad oświetleniem do niewielkiego, amatorskiego studia. Zestaw będzie docelowo składał się z około 5 lamp ( 3 na modela, 2 na tło ), w związku z tym rodzi sie pytanie, w jaki sposób to wszystko podłączyć do aparatu... Mowa oczywiście o świetle blyskowym. Wszystkie lampy bedą posiadały zlacze PC, jednak stosowanie kostek synchro i ciagniecie kabli raczej nie ma sensu... Z kolei do wyzwalania bezprzewodowego potrzebowalbym aż 5 odbiorników . Stad pytanie do bardziej doświadczonych użytkowników, w jaki sposób to zrobić ? Moze jakies rozgałęzienia tak , aby 1 odbiornik wyzwalał kilka lamp ?
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Lampa wyzwalana fotocelą reaguje na błysk innej lampy - możesz wszystkie wyzwolić z wbudowanej, systemowej, lub pierwszej do której się podpinasz kablem PC.
Jeśli to mają być lampy studyjne, to obecnie wszystkie mają standardowo fotocele. Jeśli speedlighty, to część z nich również jest w nie wyposażona, a do innych trzeba podłączyć zewnętrzną. W większości przypadków wystarcza odbiornik na najszerzej świecącej lampie i fotocele na pozostałych.
GoOrange, zadziała pod warunkiem, że zapewnisz względną widoczność między nadajnikiem a odbiornikiem (zakładam, że nie ma ścian, od których się by odbiło światło) ale niewątpliwie może być trudniej...
Nikonowski CLS w trybie zdalnym działa na wolnym powietrzu też
Draze temat... Pomyslalem ze do nauki w moim pseudo-studio moge kupic zamiast trzeciej 580exII i trzeciego TT5 jakas lampe z fotocela. Zastanawiam sie tylko jaka... W sumie znalazlem Nissiny i Tumaxy... Zalezy mi na dobrej jakosci i nowym sprzecie. Mozecie cos polecic?
Chyba ze jest jakis inny sposob odpalenia kolejnej lampy w posiadanym juz zestawie 580exII i 270ex?
Dopytam jeszcze o srednice parasolki do 580exII...?
Zalezy mi na dobrej jakosci i nowym sprzecie. Mozecie cos polecic?
No to albo dobra jakość albo Nissiny/Tumaxy. A tak na poważnie, jak już masz 2x580EXII to możesz dokupić fotocelę taką na gorącą stopkę – zadziała z każdą lampą, w razie potrzeby, a do nauki w pomieszczeniu i tak zadziała.
Ewentualnie wariant drugi: weź sobie kup jedną czy dwie lampy Yong Nuo YN560, które są wyposażone w fotocelę, nominalnie mają moc taką samą jak 580EX II, mają dokładnie tę samą obudowę, więc możesz zamiennie używać akcesoriów do tego.
Nie jest to rozwiązanie profi i w mojej mini recenzji muszę jeszcze dopisać parę rzeczy problematycznych, ale do nauki lub zarobkowego użytku bez najwyższych wymagań – moim zdaniem są jednym z dobrych wyborów.
GoOrange napisał/a:
Ja mam białe shoot-through mniejsze (bodaj 90 cm), a srebną odbijającą większą (110 cm). Wynalazek typu Softlighter (pisaliśmy o nim tutaj) mam mniejszy, 83 cm i w zasadzie pewnie dokupię ten większy (ov_Darkness wspominał o dostępnej wersji 110 cm), bo podoba mi się toto, a nie sieje światłem dookoła jak biała parasolka.
GoOrange, to zdecyduj się, czy chcesz system TTL, czy odpalać z fotoceli, bo jeśli to drugie, to nie potrzebujesz Pocket Wizardów ControlTL, a jeśli to pierwsze, to na zwykłej fotoceli nie zadziałą, a nawet nie mam pewności, czy obsłużysz kombinacje slave'ów TTL odpalanych częściowo radiowo, częściowo optycznie w Canonie.
[ Dodano: Wto 11 Sty, 2011 23:54 ]
GoOrange napisał/a:
między 32, a 43", czyli miedzy 80, a 110cm. Wygodniej mniejsze i convertible, czyli ze zdejmowanym poszyciem, tak by mozna było ich używać zarówno jako odbijających jak i shoot-through.
Ale Jarek Sikora używa Plus II, czyli manualnych PW. Ty kupiłeś ControlTL, czyli system opierający się na przedbłyskach pomiarowych, które zawsze wyzwolą klasyczne slave'y optyczne zbyt wcześnie. No chyba, że będziesz używał TT1 i TT5 w manualu, tak jak klasycznych Plus II, a TTL to tylko w plener...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10