Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Filtr ółówkowy szary i efektowny gwieździsty
Autor Wiadomość
gumisek28 
Nowy

Wysłany: Sro 19 Sty, 2011   Filtr ółówkowy szary i efektowny gwieździsty

Witam wszystkich, mam kolejne pytanko jaki wybać filtr półówkowy szary bo wiem że wystepują w paru odcieniach, chodzi mi o krajobrazy przede wszystkim, bo chyba do potrtetów go nie idzie wykorzystać. Będę wdzieczny jak podacie jeszcze jakieś konkretnej firmy
I drugi gwieździsty bardzo podobają mi się fotki zrobione z tym filtrem nocą, aha czy muszę miec doczepioną dodatkowa lampę przy wykorzzystywaniu tego filtra.
Z góry dziękuje za odpowiedz
pozdrawiam
Mam Nikona D3000 z obiektywem tamron 18-200mm

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Sro 19 Sty, 2011   

gumisek28 napisał/a:
jaki wybać filtr półówkowy szary bo wiem że wystepują w paru odcieniach,
Zależy od kontrastu pomiędzy np niebem w ziemią... A po co się go stosuje przeczytaj tu -> http://www.optyczne.pl/22...C3%B3wkowy.html
gumisek28 napisał/a:
I drugi gwieździsty bardzo podobają mi się fotki zrobione z tym filtrem nocą
Przymknij przysłonę do np f/22 ;)
gumisek28 napisał/a:
aha czy muszę miec doczepioną dodatkowa lampę przy wykorzzystywaniu tego filtra.
A po co? chcesz robić portrety na tle rozgwieżdżonego, nocnego miasta? Bo jeśli tak to lampa, f/22 i podbij ISO ;)

kasiakaaz 
Optyczny
wciąż jasnozielona

Pomogła: 15 razy

gumisek28 napisał/a:
jaki wybać filtr półówkowy szary bo wiem że wystepują w paru odcieniach... Będę wdzieczny jak podacie jeszcze jakieś konkretnej firmy

Najlepiej "wejdź" w system Cokin P, nawet jeśli nie zamierzasz zmieniać obiektywu. Jest to o tyle wygodne, że możesz sobie ustawiać "granice przejścia" na różnych poziomach (przesuwając w górę lub dół), w zależności od potrzeb, co filtr nakręcany uniemożliwia. Holder i adapter spokojnie możesz kupić jakieś chińskie, jednak sam filtr - lepszy, np. Hitech'a. Na początek może zacznij od ND 0,9 (z przejściem soft), a później zobaczysz, czy i jaki jeszcze ewentualnie jest Ci potrzebny.
gumisek28 napisał/a:
I drugi gwieździsty bardzo podobają mi się fotki zrobione z tym filtrem nocą, aha czy muszę miec doczepioną dodatkowa lampę przy wykorzystywaniu tego filtra.

Nie musisz mieć dodatkowej lampy, ten filtr "wykorzystuje" punktowe źródła światła. Przymknięcie przysłony daje bardziej naturalny efekt, ale jeśli podobają Ci się te uzyskane przy pomocy filtra, obojętnie jaki kupisz. To jest plastik "porzecinany" rowkami. Kwestia wyboru jest tylko taka, ile ramion mają mieć gwiazdki... :wink:

P.S.
hijax_pl, do twarzy Ci w tym kapeluszu i okularach... :grin: :wink:

rutek75
[Usunięty]

hijax_pl napisał/a:

gumisek28 napisał/a:
I drugi gwieździsty bardzo podobają mi się fotki zrobione z tym filtrem nocą
Przymknij przysłonę do np f/22

A ja się zastanawiałem dlaczego przy nocnych naświetlaniach z przesłoną f22 wychodzą mi gwiazdki :oops:
Po raz kolejny utwierdzam się w przekonaniu, że na 99% odpowiedź na moje pytanie albo juz padła na forum albo zaraz padnie :mrgreen:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Czw 20 Sty, 2011   

rutek75 napisał/a:
A ja się zastanawiałem dlaczego przy nocnych naświetlaniach z przesłoną f22 wychodzą mi gwiazdki
A nigdy nie mrużyłeś oczu jak patrzyłeś na jakieś silne źródło światła? ;)
Możesz sobie poekperymentować - zmruż i zobacz jak taki punkt widzisz. Nie dość, że mniej światła wpuszczasz do oka to jeszcze.. no właśnie ;) .

Jak w aparacie domykasz przysłonę mocno to de facto robisz to samo - obiektyw mruży ;)

Odpowiedz do tematu