Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
"Baza wypadowa"
Autor Wiadomość
Fawu 
Entuzjasta

Wysłany: Wto 18 Sty, 2011   "Baza wypadowa"

Szykuje mi się około 7 (słownie siedem :-) dni wolnego w maju i tak bym sobie pozwiedzał jak w opisie, preferuje długie spacery po szlakach z niezbyt ostrymi podejściami (kiepsko z kolanami) i jak najdalej od asfaltu i smrodu spalin, bo tego mam po uszy w "domu"
Konkretnie interesują mnie miejscowości, w G.Ś. myślałem o Bodzentynie, a w Bieszczadach to nie mam pojęcia,dawno temu byłem na Wyspie Polańczyk ponad 30 lat temu i na zaporze też ale teraz spacery + foto są priorytetem, a w razie kiepskiej pogody zwiedzanie i oglądanie architektury.
Może jakieś sugestie, doświadczenia?
Dodam, że spacery to tak od 5-20 km dziennie :-)
Taka "głupia" dolegliwość po płaskim mogę zasuwać, a po schodach,ostrych podejściach to nieraz łzy w oczach.
Inne rejony też oczywiście wchodzą w rachubę, miewam też po 3 lub 4 dni wolnego ale to raczej na bliższe wypady.

Reklama

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Wysłany: Wto 18 Sty, 2011   

Jura Krakowsko - Częstochowska... jak najbardziej na tak.
Bardzo fajne wycieczki można sobie szlakiem Opatowskim zrobić.
Musiałbym sięgnąć do ksiąg na półce żeby podać Ci dokładne pomysły

bergercs 
Rozmowny

Kotlina Kłodzka + Skalne Miasto nad Metui - na 7dni zwiedzania akurat.

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Pomysł równie dobry, ale autor chyba poszukuje coś w okolicach Kieleckiego/Sandomierza itp.
Zobaczymy... jakby co to pisz.. postaramy się podpowiedzieć

Fawu 
Entuzjasta

Kotlina Kłodzka, a konkretnie Szczeliniec,Skalne grzyby,Błedne skały już 3 razy :-) ale to nie na maj,raczej lipiec i sierpień, Skalne mesto tylko 1 raz i to z jednej strony, a to przez padający deszcz :-( Wolałbym jednak jak w temacie

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Wysłany: Sro 19 Sty, 2011   

Mając księgi w rękach postaram się coś podpowiedzieć:
Szlak Jaskiniowców:
Szak pieszy 10 km.
Po drodze koniecznie zobacz:
Skały Zegarowe (punkt widokowy)
Jaskinię Jasną Strzegowską
Źródło Tarnówki
Grodzisko Pańskie
ruiny zamku w Smoleniu

Trasa: Smoleń - Skały Zegarowe - Jaskinia Zegar - Jaskinia Jasna - Kyciowa Skała - Skała Jamy z Jaskinią Jasną Strzegowską, Źródło Tarnówki, Dolina Wodącej - Grodzisko Pański - Jaskinia Biśnik
Podejścia wyjątkowo nie wszystkie są małe, jedno masz w różnicy wysokości 120m i wchodzisz na Grodzisko na wys. 465 m.n.p.m, nie wiem jak z Jaskiniami

Świętokrzyski Szlak Zabytków Techniki:
Szlak samochodowo - pieszy długość: 220 km
Trasa: Nowa Słupia - Ostrowiec Św. - Krzemionki - Starachowice - Wąchock - Skarżysko - Kamienna - Szydłowiec - Chlewiska - Stara Kuźnica - Końskie - Żarnów - Maleniec - Sielpa Wielka - Samsonów

Warto zobaczyć:
Muzeum Starożytnego Hutnicwa Świętokrzyskiego w Nowej Słupi
podziemną trasę turystyczną w Krzemionkach
Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach
Zabytkową Hutę Żelaza w Chlewiskach
Największe Koło Wodne w Europie - Muzeum Zagłębia Staropolskiego w Sielpi Wielkiej

Podejść brak, ale większość czasu spędzasz raczej w samochodzie

Szlak Orlich Gniazd
25 zamków i ruin na wapiennych skałach
Szlak pieszy o długości 163,9 km :)

Trasa: Kraków - Ojców - Pieskowa Skała - Rabsztyn - Bydlin - Smoleń - Pilica - Podzamcze - Morsko - Bobolice - Mirów - Potok Złoty - Olsztyn - Częstochowa

Co warto zwiedzić i zobaczyć po drodze?
Świat Jaskiń i efektownych formacji skalnych w Ojcowskim Parku Narodowym
zamek Pieskowa Skała
ruiny zamku Ogrodzieniec
kosmiczny pokaz sztucznych ogni i laserów na Wzgórzu Zamkowym w Olsztynie

Nie wiem jak wyglądają wzniesienia i ewentualne trudności

Szlak Renesansu
Szlak samochodowy o dł 200 km, głównie zamki i pałace
Trasa: Kazimierz Dolny - Sandomierz - Baranów Sandomierski - Tarnów - Kraków - Książ Wielki
Warto na pewno zobaczyć: kamienice braci Przybyłów w Kazimierzu wraz z zamkiem
Podziemną Trasę Turystyczną w Sandomierzu
Mały Wawel w Baranowie Sandomierskim
najpiękniejszą w Europie rzeźbę kobiety w Tarnowie
no i oczywiście Kraków dawną stolicę Polaków :P

Hardcore'owy szlak: Główny Szlak Beskidzki (GSB)
Pieszy o długości: 524 km !
Trasa: Ustroń Zdrój - Równica - Ustroń Polana - Wielka Czantoria - przełęcz Kubalonka - Barania Góra - Węgierska Górka - Żabnica - Hala Rysianka - Hala Miziowa - przełęcz Glinne - Mędrawola - Przełęcz Jałowiecka - Markowe Szczawiny - Babia Góra - Sokolica - przełęcz Krowiarki - Hala Krupowa - Bystra Podhalańska - Jordanów - Rabka-Zdrój - Turbacz - Długa Hala - Przełęcz Knurowska - Lubań - Krościeńko nad Dunajcem - Przehyba - Radziejowa-Rytro - Jaworzyna Krynicka - Krynica-Zdrój - Rotunda - Wołowiec - Kąty - Cergowa - IwoniczZdrój - Rymanów Zdrój - Komańcza - Jeziora Duszatyńskie - przełęcz Żebrak - Cisna - Smerek - Połonina Wetlińska - Brzegi Górne - Połonica Caryńska - Ustrzyki Górne - Tarnica - Wołosate

Wyjątkowo długa trasa, niezwykle malownicza o dobrej porze roku, z kilkoma podejściami. Przede wszystkim obcowanie z naturą, często bez ludzi w zasięgu kilkunastu kilometrów.

Główny Szlak Świętokrzyski (GSŚ)
Trasa piesza - 105 km
Trasa: Gołoszyce - Pasmo Jeleniowskie - Nowa Słupia - Trzcianka - Pasmo Łysogór - Szklana Huta - Święta Katarzyna - Pasmo Masłowskie - Dąbrowa - Tulin-Węgle - Ciosowa - Pasmo Oblęgorskie - Kuźniaki

Trasa z podejściami (albo jednym dla wprawnych), warto zobaczyć gołoborza, Dymarki Świętokrzyskie w Nowej Słupi, legendarną Łysą Górę

koniec części pierwszej. zakończyłem dwie księgi, została jeszcze jedna fajna, to dopiszę.

[ Dodano: Sro 19 Sty, 2011 13:33 ]
Dwudniowa trasa: U stóp Jasnej Góry
dla fanów pieszych wycieczek (akurat może nie ten rejon o który prosiłeś, ale i tak dopiszę)

Co można zobaczyć?
Czarną Madonnę na Jasnej Górze
Muzeum Wnętrz Dworskich w Ożarowie
Kościółek w Grębieniu
Zobaczyć panoramę ze wzgórza zamkowego w Olsztynie
Odwiedzić kirkut w Żarkach
zwiedzić ruiny zamku w Mirowie
galerię malarza ludowego w Koziegłów
zobaczyć średniowieczną polichromię w prezbiterium kościoła w Koziegłów (nie chcę mi się szukać odmiany nazwy tej miejscowości) :)

Trasa: dzień pierwszy - 9 godz.
Wieluń (brama Krakowska, kościół Bożego Ciała, muzeum) - Grębień (kościółek Trójcy Św) - Ożarów (muzeum) - Olesno (kościół Św. Anny) - Częstochowa (muzeum, kościół Św. Jakuba i Jasna Góra) - Mstów (zespół klasztorny Kanoników Regularnych Laterańskich oraz kościół Wniebowzięcia NMP i sanktuarium maryjne) - Olsztyn (zamek, ruchoma szopka) - Złoty Potok (pałac, dworek) - rezerwat Parkowe (źródełka)

dzień drugi około 6 godz: Pustynia Siedlecka - rezerwat Ostrężnik (ruiny zamku) - Żarki (kirkut, sanktuarium w Leśniowie) - Koziegłowy (kościół Św. Marii Magdaleny, galeria) - Mirów (zamek) - Bobolice (zamek) - rezerwat Zborów - Kroczyce (kościół św. Jacka i Marii Magdaleny) - Morsko (zamek) - Okiennik Duży

Od piasków pustyni po dolinę Prądnika
Zróżnicowana trasa przez Wyżyny gdzie obowiązuje zasada, dwa kroki w przód i jeden do tyłu. Nigdzie się nie śpieszyć i doceniać widoki dookoła

Warto zobaczyć: zamczyska w Ogrodzieńcu i Smoleniu, zobaczyć jaskinie Wiechowską, Ciemną i Nietoperzową, pospacerować po krużgankach w Pisekowej Skale, zobaczyć Maczugę Herkulesa, zakochać się przy Źródle Miłości :)

Trasa dwudniowa, piesza:
Dzień pierwszy:
około 9 godzin
Siewierz (kościoły, zamek biskupi) - Ogrodzieniec (Muzeum Historii Naturalnej) - Pozdzamcze w Ogrodzieńcu - Pustynia Błędowska - Olkusz (fara, Muzeum Afrykanistyczne) - Rabsztyn (zamek) - Bydlin (zamek) - Smoleń (zamek) - Wierbka (ruiny pałacu) - Imbramowice (klasztor Norbertanek) - Wysocice (kościół św. Mikołaja)

Drugi dzień około 6 - 7 godzin:
Grodzisko koło Skały (pustelnia i kościół) - Pieskowa Skała (zamek, spacer pod Maczugę Herkulesa) - Ojców (muzeum, zamek, Grota Łokietka, Jaskinia Ciemna), Jaskinia Nietoperzowa lub Jaskinia Wierzchowska Górna

Kielecczyzna
czyli "wypiz** nas po raz drugi" ;)
Co zobaczyć?
Kielce ze Wzgórzem Zamkowym, Bodzentyn, Chęcin, Szydłowiec, Muzeum Orła Białego, ostrobramskie sanktuarium, Jaskinia Raj, romański kościół w Tarczku, skansen w Tokarni oraz Droga Królewska z Nowej Słupi na Święty Krzyż

Również dwudniowa trasa głównie piesza (pomiędzy punktami samochodem):
Dzień pierwszy 8 godzin:
Kielce (pałac biskupi, katedra, Kadzielnia) - Oblęgorek (muzeum Henryka Sienkiewicza) - jaskinia Raj - Chęciny (kościół, zamek) - Tokarnia (Muzeum Wsi Kieleckiej) - Święta Katarzyna (klasztor, źródełko) oraz Kapliczka Św. Franciszka

Dzień drugi około 9 godz:
Bodzentyn (kolegiata, ruiny zamku, chałupa Czernikiewiczów, targ koński) - Tarczek (kościółek św. Idziego) - Święty Krzyż (można wjechać bryczką, opactwo, Wystawa Przyrodniczo - Leśna, Muzeum Misyjne) - Nowa Słupia (Kamienny Pielgrzym, muzeum hutnicwa) - Krzemionki - Bałtów (Jurapark, spływ tratwami) - Wąchock (opactwo, muzeum cysterskie) - Skarżysko-Kamienna (Muzeum Orła Białego, sanktuarium MB Ostrobramskiej, kościół) - Szydłowiec (ratusz, kościół, zamek)

I ostatnie co wymyśliłem (znaczy się odnalazłem ciekawego):
Perły architektury i wąwozy lessowe
Co zobaczyć?
Sandomierska trasa turystyczna podziemna, kościół Św. Jakuba, bazylikę katedralną, muzeum Diecezjalne, panorama miasta z bramy Opatowskiej, Muzeum Historyczne Miasta Tarnobrzeg, zamek w Baranowie Sandomierskim, klasztor w Koprzywnicy, sanktuarium w Sulisławicach, kościóły w Klimontowie, ruiny zamku w Krzyżtoporze i kolegiata św. Marcina w Opatowie

Jak zwykle rozbite na dwa dni:

Dzień pierwszy 6 godzin, dzień drugi 10 godzin

I - Sandomierz (kościół Św. Michała, kościół Św. Józefa, brama Opatowska, kościół Ducha Świętego, podziemna trasa, ratusz, kamienice, dom Długosza, bazylika katedralna, zamek, Wąwóz Królowej Jadwigi, kościół Św. Pawła i kościół Św. Jakuba, wąwóz Piszczele, wzgórze Salve Regina)

Dzień drugi :) :
Tarnobrzeg (muzeum historyczne, sanktuarium Świętej Rodziny) - Baranów Sandomierski (zamek) - Koprzywnica (zespół klasztorny) - Sulisławice (sanktuarium) - Ujazd (ruiny zamku Krzyżtopór) - Opatów (podziemna trasa, kolegiata Św. Michała)

Koniec :) :)
Wiem że nie odpowiedziałem bezpośrednio na pytanie, niestety nie znam takich przewodników tur. które takie trasy by proponowały. Może coś z tego co przepisałem natchnie Cię do wymyślenia własnej trasy. Jakbyś pytał o jakieś szczegóły, co i jak, gdzie, którędy, numer telefonu, może jakieś noclegi, lub jak gdzie dojechać

to służę pomocą :razz:

[ Dodano: Sro 19 Sty, 2011 13:34 ]
p.s. część druga zajęła mi 30 minut w przepisywaniu, więc chyba nie jest źle w moim tempem pisania na klawiaturze (a przepisywanie trwa o wiele dłużej od samego pisania :) )

Fawu 
Entuzjasta

Ojej!!! ale dałeś czadu! Aż mi się ciśnie na usta (wyrwane z konteksu:*seksmisja*) Wy z tej nowej generacji.... nie macie problemów z pisaniem na forum.
Dziękuje ślicznie za włożony wysiłek, na pewno skorzystam z niektórych przedstawionych tras.
Co prawda "Orle gniazda" mam zaliczone wszystkie ale wtedy jeszcze nie tak bardzo przykładałem wagę do fotografii jak teraz. Jestem rodowitym Będzinianinem 28 lat w Będzinie, a teraz 21 lat 5 km dalej w Dąbrowie G. Jura świetnie się sprawdza na jednodniowe wycieczki ale od czasu do czasu trzeba dalej i na dłużej (poza urlopem oczywiście) póki zdrowie (jakie takie) a przede wszystkim chęci nam pozostaje. :-)

Ilona 
Rozmowny

edmun napisał/a:
Drugi dzień około 6 - 7 godzin:
Grodzisko koło Skały (pustelnia i kościół) - Pieskowa Skała (zamek, spacer pod Maczugę Herkulesa) - Ojców (muzeum, zamek, Grota Łokietka, Jaskinia Ciemna), Jaskinia Nietoperzowa lub Jaskinia Wierzchowska Górna

A to bardzo pobieżnie .... Znam wszystkie wymienione miejsca i w takim czasie nie da rady... zwłaszcza, gdyby ktoś chciał zwiedzać wnętrza.

W Pieskowej Skale masz zamek, park zamkowy, Maczugę Herkulesa, blisko Skały Mickiewicza i Wernyhory.

Jaskinia Nietoperzowa jest świetna - dla mnie lepsza od Wierzchowskiej- ale na zdjęcia bym nie liczyła- nawet własnej latarki nie było można wziąć do środka :P Ale warto zobaczyć, zwłaszcza, że jest tuż koło drogi.

Dojście do Zamku w Ojcowie znośne.

Idąc do Groty Łokietka mijasz Bramę Krakowską i źródło Miłość, a po przeciwnej stronie
widzisz skałę Rękawica.

Najtrudniejsze dojście jest do Jaskini Ciemnej. Jak byłam pierwszy raz, to powitał mnie napis: "Uwaga1 Wycieczka o charakterze górskim", który zlekceważyłam. Niesłusznie :D Podejście bardzo strome- i radzę schodzić tym samym, a nie iść dalej... bo dalsze jest jeszcze gorsze. Jaskinia nieciekawa fotograficznie - natomiast super jest scenka z życia naszych przodków obok jaskini i widok na dolinę Prądnika ;)

W Tarnowie polecam zwiedzić Policyjną Izbę Tradycji (trzeba wejście uzgadniać wcześniej) , jedyne w Polce Muzeum Romów, 3 drewniane kościółki, czy Bramę Seklerską :)

Przewodniki znam, więcej ciekawych miejsc też - ale więcej czasu będę mieć po niedzieli.

P.S. Uważałabym na GSB :) - tam jest mnóstwo podejść bardzo stromych ... np. z Ustrzyk Górnych na Połoninę Caryńską jest niezła wyrypa.

Odpowiedz do tematu