Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Szykuje mi się około 7 (słownie siedem dni wolnego w maju i tak bym sobie pozwiedzał jak w opisie, preferuje długie spacery po szlakach z niezbyt ostrymi podejściami (kiepsko z kolanami) i jak najdalej od asfaltu i smrodu spalin, bo tego mam po uszy w "domu"
Konkretnie interesują mnie miejscowości, w G.Ś. myślałem o Bodzentynie, a w Bieszczadach to nie mam pojęcia,dawno temu byłem na Wyspie Polańczyk ponad 30 lat temu i na zaporze też ale teraz spacery + foto są priorytetem, a w razie kiepskiej pogody zwiedzanie i oglądanie architektury.
Może jakieś sugestie, doświadczenia?
Dodam, że spacery to tak od 5-20 km dziennie
Taka "głupia" dolegliwość po płaskim mogę zasuwać, a po schodach,ostrych podejściach to nieraz łzy w oczach.
Inne rejony też oczywiście wchodzą w rachubę, miewam też po 3 lub 4 dni wolnego ale to raczej na bliższe wypady.
Jura Krakowsko - Częstochowska... jak najbardziej na tak.
Bardzo fajne wycieczki można sobie szlakiem Opatowskim zrobić.
Musiałbym sięgnąć do ksiąg na półce żeby podać Ci dokładne pomysły
Pomysł równie dobry, ale autor chyba poszukuje coś w okolicach Kieleckiego/Sandomierza itp.
Zobaczymy... jakby co to pisz.. postaramy się podpowiedzieć
Kotlina Kłodzka, a konkretnie Szczeliniec,Skalne grzyby,Błedne skały już 3 razy ale to nie na maj,raczej lipiec i sierpień, Skalne mesto tylko 1 raz i to z jednej strony, a to przez padający deszcz Wolałbym jednak jak w temacie
Mając księgi w rękach postaram się coś podpowiedzieć:
Szlak Jaskiniowców:
Szak pieszy 10 km.
Po drodze koniecznie zobacz:
Skały Zegarowe (punkt widokowy)
Jaskinię Jasną Strzegowską
Źródło Tarnówki
Grodzisko Pańskie
ruiny zamku w Smoleniu
Trasa: Smoleń - Skały Zegarowe - Jaskinia Zegar - Jaskinia Jasna - Kyciowa Skała - Skała Jamy z Jaskinią Jasną Strzegowską, Źródło Tarnówki, Dolina Wodącej - Grodzisko Pański - Jaskinia Biśnik
Podejścia wyjątkowo nie wszystkie są małe, jedno masz w różnicy wysokości 120m i wchodzisz na Grodzisko na wys. 465 m.n.p.m, nie wiem jak z Jaskiniami
Świętokrzyski Szlak Zabytków Techniki:
Szlak samochodowo - pieszy długość: 220 km
Trasa: Nowa Słupia - Ostrowiec Św. - Krzemionki - Starachowice - Wąchock - Skarżysko - Kamienna - Szydłowiec - Chlewiska - Stara Kuźnica - Końskie - Żarnów - Maleniec - Sielpa Wielka - Samsonów
Warto zobaczyć:
Muzeum Starożytnego Hutnicwa Świętokrzyskiego w Nowej Słupi
podziemną trasę turystyczną w Krzemionkach
Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach
Zabytkową Hutę Żelaza w Chlewiskach
Największe Koło Wodne w Europie - Muzeum Zagłębia Staropolskiego w Sielpi Wielkiej
Podejść brak, ale większość czasu spędzasz raczej w samochodzie
Szlak Orlich Gniazd
25 zamków i ruin na wapiennych skałach
Szlak pieszy o długości 163,9 km
Trasa: Kraków - Ojców - Pieskowa Skała - Rabsztyn - Bydlin - Smoleń - Pilica - Podzamcze - Morsko - Bobolice - Mirów - Potok Złoty - Olsztyn - Częstochowa
Co warto zwiedzić i zobaczyć po drodze?
Świat Jaskiń i efektownych formacji skalnych w Ojcowskim Parku Narodowym
zamek Pieskowa Skała
ruiny zamku Ogrodzieniec
kosmiczny pokaz sztucznych ogni i laserów na Wzgórzu Zamkowym w Olsztynie
Nie wiem jak wyglądają wzniesienia i ewentualne trudności
Szlak Renesansu
Szlak samochodowy o dł 200 km, głównie zamki i pałace
Trasa: Kazimierz Dolny - Sandomierz - Baranów Sandomierski - Tarnów - Kraków - Książ Wielki
Warto na pewno zobaczyć: kamienice braci Przybyłów w Kazimierzu wraz z zamkiem
Podziemną Trasę Turystyczną w Sandomierzu
Mały Wawel w Baranowie Sandomierskim
najpiękniejszą w Europie rzeźbę kobiety w Tarnowie
no i oczywiście Kraków dawną stolicę Polaków
Wyjątkowo długa trasa, niezwykle malownicza o dobrej porze roku, z kilkoma podejściami. Przede wszystkim obcowanie z naturą, często bez ludzi w zasięgu kilkunastu kilometrów.
Główny Szlak Świętokrzyski (GSŚ)
Trasa piesza - 105 km
Trasa: Gołoszyce - Pasmo Jeleniowskie - Nowa Słupia - Trzcianka - Pasmo Łysogór - Szklana Huta - Święta Katarzyna - Pasmo Masłowskie - Dąbrowa - Tulin-Węgle - Ciosowa - Pasmo Oblęgorskie - Kuźniaki
Trasa z podejściami (albo jednym dla wprawnych), warto zobaczyć gołoborza, Dymarki Świętokrzyskie w Nowej Słupi, legendarną Łysą Górę
koniec części pierwszej. zakończyłem dwie księgi, została jeszcze jedna fajna, to dopiszę.
[ Dodano: Sro 19 Sty, 2011 13:33 ]
Dwudniowa trasa: U stóp Jasnej Góry
dla fanów pieszych wycieczek (akurat może nie ten rejon o który prosiłeś, ale i tak dopiszę)
Co można zobaczyć?
Czarną Madonnę na Jasnej Górze
Muzeum Wnętrz Dworskich w Ożarowie
Kościółek w Grębieniu
Zobaczyć panoramę ze wzgórza zamkowego w Olsztynie
Odwiedzić kirkut w Żarkach
zwiedzić ruiny zamku w Mirowie
galerię malarza ludowego w Koziegłów
zobaczyć średniowieczną polichromię w prezbiterium kościoła w Koziegłów (nie chcę mi się szukać odmiany nazwy tej miejscowości)
Trasa: dzień pierwszy - 9 godz.
Wieluń (brama Krakowska, kościół Bożego Ciała, muzeum) - Grębień (kościółek Trójcy Św) - Ożarów (muzeum) - Olesno (kościół Św. Anny) - Częstochowa (muzeum, kościół Św. Jakuba i Jasna Góra) - Mstów (zespół klasztorny Kanoników Regularnych Laterańskich oraz kościół Wniebowzięcia NMP i sanktuarium maryjne) - Olsztyn (zamek, ruchoma szopka) - Złoty Potok (pałac, dworek) - rezerwat Parkowe (źródełka)
dzień drugi około 6 godz: Pustynia Siedlecka - rezerwat Ostrężnik (ruiny zamku) - Żarki (kirkut, sanktuarium w Leśniowie) - Koziegłowy (kościół Św. Marii Magdaleny, galeria) - Mirów (zamek) - Bobolice (zamek) - rezerwat Zborów - Kroczyce (kościół św. Jacka i Marii Magdaleny) - Morsko (zamek) - Okiennik Duży
Od piasków pustyni po dolinę Prądnika
Zróżnicowana trasa przez Wyżyny gdzie obowiązuje zasada, dwa kroki w przód i jeden do tyłu. Nigdzie się nie śpieszyć i doceniać widoki dookoła
Warto zobaczyć: zamczyska w Ogrodzieńcu i Smoleniu, zobaczyć jaskinie Wiechowską, Ciemną i Nietoperzową, pospacerować po krużgankach w Pisekowej Skale, zobaczyć Maczugę Herkulesa, zakochać się przy Źródle Miłości
Trasa dwudniowa, piesza:
Dzień pierwszy:
około 9 godzin
Siewierz (kościoły, zamek biskupi) - Ogrodzieniec (Muzeum Historii Naturalnej) - Pozdzamcze w Ogrodzieńcu - Pustynia Błędowska - Olkusz (fara, Muzeum Afrykanistyczne) - Rabsztyn (zamek) - Bydlin (zamek) - Smoleń (zamek) - Wierbka (ruiny pałacu) - Imbramowice (klasztor Norbertanek) - Wysocice (kościół św. Mikołaja)
Drugi dzień około 6 - 7 godzin:
Grodzisko koło Skały (pustelnia i kościół) - Pieskowa Skała (zamek, spacer pod Maczugę Herkulesa) - Ojców (muzeum, zamek, Grota Łokietka, Jaskinia Ciemna), Jaskinia Nietoperzowa lub Jaskinia Wierzchowska Górna
Kielecczyzna
czyli "wypiz** nas po raz drugi"
Co zobaczyć?
Kielce ze Wzgórzem Zamkowym, Bodzentyn, Chęcin, Szydłowiec, Muzeum Orła Białego, ostrobramskie sanktuarium, Jaskinia Raj, romański kościół w Tarczku, skansen w Tokarni oraz Droga Królewska z Nowej Słupi na Święty Krzyż
Również dwudniowa trasa głównie piesza (pomiędzy punktami samochodem):
Dzień pierwszy 8 godzin:
Kielce (pałac biskupi, katedra, Kadzielnia) - Oblęgorek (muzeum Henryka Sienkiewicza) - jaskinia Raj - Chęciny (kościół, zamek) - Tokarnia (Muzeum Wsi Kieleckiej) - Święta Katarzyna (klasztor, źródełko) oraz Kapliczka Św. Franciszka
Dzień drugi około 9 godz:
Bodzentyn (kolegiata, ruiny zamku, chałupa Czernikiewiczów, targ koński) - Tarczek (kościółek św. Idziego) - Święty Krzyż (można wjechać bryczką, opactwo, Wystawa Przyrodniczo - Leśna, Muzeum Misyjne) - Nowa Słupia (Kamienny Pielgrzym, muzeum hutnicwa) - Krzemionki - Bałtów (Jurapark, spływ tratwami) - Wąchock (opactwo, muzeum cysterskie) - Skarżysko-Kamienna (Muzeum Orła Białego, sanktuarium MB Ostrobramskiej, kościół) - Szydłowiec (ratusz, kościół, zamek)
I ostatnie co wymyśliłem (znaczy się odnalazłem ciekawego):
Perły architektury i wąwozy lessowe
Co zobaczyć?
Sandomierska trasa turystyczna podziemna, kościół Św. Jakuba, bazylikę katedralną, muzeum Diecezjalne, panorama miasta z bramy Opatowskiej, Muzeum Historyczne Miasta Tarnobrzeg, zamek w Baranowie Sandomierskim, klasztor w Koprzywnicy, sanktuarium w Sulisławicach, kościóły w Klimontowie, ruiny zamku w Krzyżtoporze i kolegiata św. Marcina w Opatowie
Jak zwykle rozbite na dwa dni:
Dzień pierwszy 6 godzin, dzień drugi 10 godzin
I - Sandomierz (kościół Św. Michała, kościół Św. Józefa, brama Opatowska, kościół Ducha Świętego, podziemna trasa, ratusz, kamienice, dom Długosza, bazylika katedralna, zamek, Wąwóz Królowej Jadwigi, kościół Św. Pawła i kościół Św. Jakuba, wąwóz Piszczele, wzgórze Salve Regina)
Dzień drugi :
Tarnobrzeg (muzeum historyczne, sanktuarium Świętej Rodziny) - Baranów Sandomierski (zamek) - Koprzywnica (zespół klasztorny) - Sulisławice (sanktuarium) - Ujazd (ruiny zamku Krzyżtopór) - Opatów (podziemna trasa, kolegiata Św. Michała)
Koniec
Wiem że nie odpowiedziałem bezpośrednio na pytanie, niestety nie znam takich przewodników tur. które takie trasy by proponowały. Może coś z tego co przepisałem natchnie Cię do wymyślenia własnej trasy. Jakbyś pytał o jakieś szczegóły, co i jak, gdzie, którędy, numer telefonu, może jakieś noclegi, lub jak gdzie dojechać
to służę pomocą
[ Dodano: Sro 19 Sty, 2011 13:34 ]
p.s. część druga zajęła mi 30 minut w przepisywaniu, więc chyba nie jest źle w moim tempem pisania na klawiaturze (a przepisywanie trwa o wiele dłużej od samego pisania )
Ojej!!! ale dałeś czadu! Aż mi się ciśnie na usta (wyrwane z konteksu:*seksmisja*) Wy z tej nowej generacji.... nie macie problemów z pisaniem na forum.
Dziękuje ślicznie za włożony wysiłek, na pewno skorzystam z niektórych przedstawionych tras.
Co prawda "Orle gniazda" mam zaliczone wszystkie ale wtedy jeszcze nie tak bardzo przykładałem wagę do fotografii jak teraz. Jestem rodowitym Będzinianinem 28 lat w Będzinie, a teraz 21 lat 5 km dalej w Dąbrowie G. Jura świetnie się sprawdza na jednodniowe wycieczki ale od czasu do czasu trzeba dalej i na dłużej (poza urlopem oczywiście) póki zdrowie (jakie takie) a przede wszystkim chęci nam pozostaje.
Drugi dzień około 6 - 7 godzin:
Grodzisko koło Skały (pustelnia i kościół) - Pieskowa Skała (zamek, spacer pod Maczugę Herkulesa) - Ojców (muzeum, zamek, Grota Łokietka, Jaskinia Ciemna), Jaskinia Nietoperzowa lub Jaskinia Wierzchowska Górna
A to bardzo pobieżnie .... Znam wszystkie wymienione miejsca i w takim czasie nie da rady... zwłaszcza, gdyby ktoś chciał zwiedzać wnętrza.
W Pieskowej Skale masz zamek, park zamkowy, Maczugę Herkulesa, blisko Skały Mickiewicza i Wernyhory.
Jaskinia Nietoperzowa jest świetna - dla mnie lepsza od Wierzchowskiej- ale na zdjęcia bym nie liczyła- nawet własnej latarki nie było można wziąć do środka Ale warto zobaczyć, zwłaszcza, że jest tuż koło drogi.
Dojście do Zamku w Ojcowie znośne.
Idąc do Groty Łokietka mijasz Bramę Krakowską i źródło Miłość, a po przeciwnej stronie
widzisz skałę Rękawica.
Najtrudniejsze dojście jest do Jaskini Ciemnej. Jak byłam pierwszy raz, to powitał mnie napis: "Uwaga1 Wycieczka o charakterze górskim", który zlekceważyłam. Niesłusznie Podejście bardzo strome- i radzę schodzić tym samym, a nie iść dalej... bo dalsze jest jeszcze gorsze. Jaskinia nieciekawa fotograficznie - natomiast super jest scenka z życia naszych przodków obok jaskini i widok na dolinę Prądnika
W Tarnowie polecam zwiedzić Policyjną Izbę Tradycji (trzeba wejście uzgadniać wcześniej) , jedyne w Polce Muzeum Romów, 3 drewniane kościółki, czy Bramę Seklerską
Przewodniki znam, więcej ciekawych miejsc też - ale więcej czasu będę mieć po niedzieli.
P.S. Uważałabym na GSB - tam jest mnóstwo podejść bardzo stromych ... np. z Ustrzyk Górnych na Połoninę Caryńską jest niezła wyrypa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11