Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Ostateczny wybór: Nissin di866, sb-800 czy Metz 48 af-1?
Autor Wiadomość
kokorokko 
Nowy

Wysłany: Pon 29 Mar, 2010   Ostateczny wybór: Nissin di866, sb-800 czy Metz 48 af-1?

Witam.
Na dniach mam zamiar zakupić lampę błyskową. Wszystko wskazuje na to, że będzie to jedna z tych podanych w temacie. Szukam sprzętu do ok. 900 zł. Lampę będę wykorzystywał na imprezach, często przy bardzo słabym oświetleniu zastanym. Ponadto będę jej używał poza sankami w domowym mini-studiu. Dlatego zależy mi na bezproblemowym działaniu w trybie bezprzewodowym. Jako tako nie zależy mi na zdalnym cls-ie, ponieważ moc lamp i tak będę dobierał manualnie, choć lepiej aby lampa dobrze działała w tym trybie bo kto wie, może jeszcze kiedyś będę go wykorzystywał. Lepiej wybiegać w przyszłość. Póki co lampy mam zamiar wyzwalać chińskim wyzwalaczem radiowym. Aparat jaki posiadam, to Nikon d80. Oto takie krótkie porównanie tych trzech modeli:

di866:
+ duży stosunek możliwości do ceny, spora moc, ponoć bardzo dobrze radzi sobie na sankach aparatu
- sporo osób zauważyło problemy z pracą w zdalnym cls-ie, ponoć poprawka firmware'u nie poprawiła w pełni działania tego trybu. Mam też wątpliwości odnośnie pracy z wyzwalaczem radiowym. Wiem, że lampa współpracuje z nim bezproblemowo, ale wyczytałem na jednym z for, że lampa po 30 s przełącza się w stan czuwania i trzeba ją rozbudzać co chwilkę (ponoć opcji tej nie da się wyłączyć). Proszę użytkowników lampy o potwierdzenie bądź obalenie tej informacji. Jeśli okazałoby się, że faktycznie lampa się ciągle usypia, to całkowicie dyskwalifikowało by to ją. Nie ma przecież mowy o ciągłym ganianiu do lampy i wznawianiu jej pracy.

sb-800:
+ sprawdzony sprzęt, systemowy - pełna współpraca z body, bezproblemowe działanie cls, duża moc, bezproblemowa współpraca z innymi lampami nikona.
- jako, że w grę wchodzą tylko używane lampy, obawiam się że mogę trafić na wyeksploatowany egzemplarz, który padnie mi po krótkim czasie. Wolałbym jednak sprzęt na gwarancji.

Metz 48 af-1:
+ bardzo dobre opinie użytkowników, dobra współpraca z body i innymi lampami nikona
- chyba trochę zbyt słaba

Na chwilę obecną chyba najbardziej jestem przekonany do nissina. Ale martwi mnie ten problem z usypianiem lampy. Dlatego w szczególności proszę użytkowników o rozjaśnienie tej kwestii. Jeśli nie nissina, to wziąłbym raczej sb-800. Tylko nie wiem jakie jest ryzyko, że trafię na zużyty model. Metz chyba odpada, ale poczekam jeszcze z finalnym werdyktem do czasu aż zobaczę Wasze opinie. A może możecie mi jeszcze coś innego zaproponować w podobnym pułapie cenowym? Będę wdzięczny za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawiam,
Konrad

Reklama

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Wto 30 Mar, 2010   

Ja bym brał SB-800.

luke130 
Rozmowny

pytanie tylko do jakiej puszki.mam nissina. miałem d70s i było fatalnie, mam d90 i jest rewelacyjnie. na sankach miodzio bez względu na sposób kalkulacji siły błysku (M, A, TTL), jedyny minusik to niewielkie różnice w naświetlaniach w cls TTL. poszczególne zdjęcia mogą różnić się o 1/3 przysłony. w trybie manualnym błyska już cały czas tak samo mocno.
co do usypiania to po jakim czasie rzekomo się usypia? sprawdzę w razie coś i dam znać.

Usjwo 
Optyczny

luke130 napisał/a:
pytanie tylko do jakiej puszki.

D80

luke130 
Rozmowny

powinno być ok. w razie czego można oddać powołując się na rękojmię (niezgodność produktu z opisem).
ps. włączyłem mojego nissina 1h temu i nadal nie śpi. pstryka jak mu karzę, bez dotykania. w CLS-ie oczywiście.

kokorokko 
Nowy

Lampa usypia po 30 s jeśli się jej nie używa. I nie przeszkadza to, gdy używa się zdalnego cls'a, ponieważ wciśnięcie spustu do połowy powoduje wybudzenie lampy. Problem rzekomo pojawia się przy użyciu wyzwalacza radiowego, wtedy lampa nie reaguje na wciśnięcie spustu. Ale z tego, co się dowiedziałem, to są na rynku wyzwalacze (np. yongnuo rf-602), które wybudzają lampę, tak więc chyba problem jest rozwiązany.

luke130 
Rozmowny

kokorokko napisał/a:
Lampa usypia po 30 s jeśli się jej nie używa.

Którą to opcję można wyłączyć w menu lampy (Auto off). Ja tak mam i nie ma problemu ze śpiochem.

lucek92 
Początkujący

Wysłany: Nie 18 Kwi, 2010   

witam, potrzebuję jak najlepszej lampki w podobnej kwocie z systemem hss do focenia sportów extremalnych
co możecie polecić do nikona d90?

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Pon 19 Kwi, 2010   

Do sportów nie używa się HSS. Kup SB-800/900.

komor 
Moderator

Wysłany: Pon 19 Kwi, 2010   

jaad75, może chodzi o foty w słońcu, kiedy migawka rzędu X-sync to za dużo? W sumie to ciekawe co pożre więcej mocy: założenie filtra ND rzędu 2 EV czy włączenie HSS? W instrukcji do moich zabawek tego nie widzę.

expel
[Usunięty]

Wysłany: Wto 08 Mar, 2011   

Też przymierzam się do kupna lampy i zastanawiam się nad tymi właśnie modelami (nie będę nowego tematu otwierał), ew myślałem o sb-900 ale cena mnie przeraża, moje zastosowania to głównie imprezy, uroczystości rodzinne, w przyszłości pewnie jakieś zdjęcia w kościele. Chciałbym zamknąć się w 1000zł. Zależy mi na dość szybkim ładowaniu. Poprzednia lampa Olympus fl36-r, na początku ładowała się szybko ale tylko na początku co było dość irytujące. Miło by było gdyby miała funkcję stroboskopu lecz jej brak nie będzie dyskwalifikował. Jak na razie nie interesuje mnie zdalne wyzwalanie. Używam Nikona D90.

Usjwo 
Optyczny

Jak nie systemowa (a to najlepszy wybor) to chyba metz. Opinie o Metzu sa pozytywne, nissin na koncu.
Ale ja tak tylko z plotek znam te lampy, sam mam uzywam Canona i Yongnuo :mrgreen:

expel
[Usunięty]

Mnie chodzi o Metz 58 af-1: a nie jak kolega 48, nie zauważyłem, wiec poprawiam.

Odpowiedz do tematu