Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 07 Mar, 2011 Prośba o pomoc w wyborze teleskopu
Witam koleżanki i kolegów, chciałbym nabyć teleskop i opiszę swoje wymagania z prośbą o pomoc. Obserwacje będę prowadził z tarasu domku jednorodzinnego więc miejsca mam dość dużo, teren z dość mocnym oświetleniem ulicznym. Chciałbym aby teleskop był w miarę mobilny i prosty w rozkładaniu i ustawianiu gdyż jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o astro obserwacje. Chciałbym aby teleskop służył do obserwacji księżyca, planet i galaktyk, a także aby można go było wykorzystać do obserwacji ziemskich i czasem do jakiejś fotki. Nie musi mieć montażu paralaktycznego gdyż wolę wykonywać kilkadziesiąt ujęć jednostkowych i potem je składać niż robić długotrwałe ekspozycje. Po wnikliwej lekturze wpadły mi w oko dwa modele różniące się między sobą i proszę o ewentualne uwagi na ich temat. Zaznaczam że jestem laikiem i traktuję to jako typowo hobbistyczne zajęcie bez zadęcia na sprzęt semipro. Oto modele które mnie interesują:
Arek, czytałem te artykuły i dalej nie mogę się zdecydować. Wiem że XLT będzie miał większe możliwości jak złapię bakcyla, ale obawiam się czy zanim to się stanie to czy nie zdążę się zniechęcić odnośnie obsługi, ustawiania, kolimowania i tym podobnych czynnośći o których nie mam pojęcia. Mogę się mylić ale Nexstar wydaje mi się czymś bardzo uniwersalnym i prostym w obsłudze.
Wysłany: Wto 08 Mar, 2011 Re: Prośba o pomoc w wyborze teleskopu
szymon.k napisał/a:
Nie musi mieć montażu paralaktycznego gdyż wolę wykonywać kilkadziesiąt ujęć jednostkowych i potem je składać niż robić długotrwałe ekspozycje.
Owszem zadziała to, ale wyłącznie w przypadku fotografowania planet, Księżyca i Słońca. Maczek jest zbyt ciemny na tego typu zabawy z obiektami DS a na dokładkę przy tej ogniskowej nawet na krótkich ekspozycjach będzie już widoczna rotacja pola.
Arek, a dlaczego piszesz że lustrzankę mogę posadzić na barana z obiektywem, skoro ten teleskop, który mi zaproponowałeś ma wejście na gwintT2? I czy optycznie będzie on lepszy od Nexstara i xlt 150?
Dlatego, że ogniskowej 750 mm na tym montażu nie pociągniesz. W ognisku teleskopu zrobisz zdjęcia Księżyca i Słońca. Do dłuższych ekspozycji potrzebujesz znacznie lepszego montażu. Tutaj ceny rozpoczynają się na poziomie 3-4 tys zł za sam montaż.
Trzeba jednak pamiętać, że dla początkującego, na niebie jest masa fajnych obiektów do zrobienia krótszymi ogniskowymi.
A ten teleskop Celestron XLT150 jest na montażu cg-4. Czy on będzie solidniejszy? Perspektywicznie można do niego dokupić za jakiś czas napęd elektryczny i wtedy powinien się bardziej sprawdzić w astrofoto. Może mi ktoś napisać, czy dobrze główkuję czy też nie. Pozdrawiam
Ten XLT150 to w zasadzie dokładnie to samo co Synta, której link dawałem wcześniej, a cena 500 zł większa. Do Synty też możesz dokupić napęd oraz wymienić jej wyciąg okularowy na lepszy:
Jak doposażysz w lepszy wyciąg, będziesz miał za rozsądne pieniądze bardzo fajny zestaw na początek. Do wizuala nadający się bez żadnych problemów, a na dodatek
pozwoli rozpocząć zabawę z astrofoto i uzyskiwać naprawdę fajne efekty.
Nie łudź się, że będziesz od razu strzelał takie fotki jak papatki, ale od czegoś trzeba zacząć. Poza tym przeciwwagi montażu paralaktycznego, którego używa papatki kosztują więcej niż Twój cały sprzęt
Dzięki Arek, dobrze że mi to uświadomiłeś, że nie warto dopłacać do XLT. Odnośnie fotek to zdaję sobie sprawę z ułomnośco sprzętu za 2k w porównaniu z tym na czym działa Papatki. Jestem amatorem, który foci dla swojej satysfakcji i nigdny nie aspirowałem jak wielu innych do nazywania siebie zawodowcem. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za rady
Szymonie ja swoje klocki kompletowałem długie lata. Tym sprzętem z dodatkami o których pisze Arek spokojnie można wystartować w astrofoto i to takie które moim zdaniem sprawia najwięcej radości, bo im droższe klocki tym zazwyczaj znacznie większa złożoność setupu i poważniejsze problemy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10