Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Karta do Canona 50D jaką wybrać?
Autor Wiadomość
matti86 
Początkujący

Wysłany: Pon 17 Sty, 2011   Karta do Canona 50D jaką wybrać?

Witam Wszystkich od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem canona 50D i muszę kupić do niego jakąś dobra kartę czyt szybką. Wiem ze podczas zdjęć 50D pstryka 6kl/s tylko tez nie wiem jak często ta opcja będzie mi aż tak bardzo potrzebna.
Chciałbym się zając fotografią ślubna i się zastanawiam jaką kartę wybrać czy karta z prędkością zapisu 30mb/s będzie dobra czy za wolna ?

Reklama

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Pon 17 Sty, 2011   

Do fotografii ślubnej wystarczy najzwyklejsza karta CF, byle była niezawodna. Tutaj nie strzela się zdjęć długimi seriami.
Jeżeli zaś chcesz zająć się fotografią ślubną to skup się lepiej na szlifowaniu warsztatu foto a nie na szybkości kart :wink: Zamiast super szybkiej i drogiej karty składaj lepiej kasę na dobre, jasne obiektywy.

matti86 
Początkujący

MM na taka odpowiedz właśnie liczyłem dzięki :D

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

matti86 napisał/a:
jestem szczęśliwym posiadaczem canona 50D i muszę kupić do niego jakąś dobra kartę czyt szybką.

Wszystko, czego wymaga 50D od karty to prędkości rzędu max 25-30MB/s.
Zastosowanie szybszych nic nam więcej nie da oprócz debetu na karcie płatniczej. :wink:

Ja do 50D używałem kart PRETEC, które mogę polecić. Wystarczy jak np. kupisz Pretec CompactFlash 16GB Cheetah II 233x w cenie od 116 - 199 zł.
SanDisk jest droższy, a nie koniecznie lepszy więc jak u Dosi. :smile:

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wysłany: Wto 18 Sty, 2011   

Pewnie będziesz robił dużo RAWów, więc możesz wziąć kartę nawet ciut tańszą, ale o większej pojemności. 16 GB to minimum. A najlepiej kart pamięci to mieć kilka (minimum dwie). Możesz też spojrzeć na ofertę Kingstona. To markowe karty często sprzedawane w dobrej cenie.

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Baku napisał/a:
Możesz też spojrzeć na ofertę Kingstona. To markowe karty często sprzedawane w dobrej cenie.

Osobiście odradzam - według moich spostrzeżeń mają dużo gorszy współczynnik parametry/cena od Preteca.

Druga sprawa: Pamięci Flash Kingstona nie trzymają parametrów transferu w czasie, tzn. dają katalogowe prędkości zapisu tylko na poczatku transmisji np. dużej paczki danych. Potem prędkość mocno spada, tak jakby po zapełnieniu bufora. :roll:
Odkąd to w pracy wykryliśmy, przestałem kupować ich produkty Flash.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Faktycznie, za mniejsze pieniądze Pretec oferuje lepsze parametry i taki sam plan gwarancyjny. Z tym, że przy uprawianym typie fotografii lepsze osiągi będą niezauważalne, nawet przy wykorzystaniu łączonego zapisu JPG+RAW.
Proponuję skupić się na pojemności i wziąć tańszy produkt z wieczystą gwarancją. A czy będzie to akurat Pretec... ...to może zależeć od bieżącej promocji :smile:

komor 
Moderator

Wysłany: Sro 19 Sty, 2011   

A ja proponuję skupić się na zmaksymalizowaniu szansy kupienia oryginału a nie podróbki. Mam jakiegoś Kingstona, który okazał się podróbą. Dlatego dla ważniejszy byłby solidny sprzedawca, a nie o parę złotych niższa cena.

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

komor napisał/a:
A ja proponuję skupić się na zmaksymalizowaniu szansy kupienia oryginału a nie podróbki.

komor, moje doświadczenia dotyczą oryginalnych Kingstonów. Nie jest to sprawa jakiś tam podróbek.
Firmy od których prawie 20 lat kupuję sprzęt IT, np. tego pokroju czy tego mają umowy dystrybucyjne z pierwszej linii. :wink:

pitras 
Entuzjasta
i Fotopsuj

To ABC Data jeszcze istnieje ?? :shock: Swego czasu (dawno) chodziły plotki o jej bliskiej plajcie...

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

pitras napisał/a:
To ABC Data jeszcze istnieje ?? :shock: Swego czasu (dawno) chodziły plotki o jej bliskiej plajcie...

Istnieje i ma się dobrze - nigdy nie słyszałem aby miała upaść.
Szkoda mi tylko, że Techmex skręcił w stronę "nieba", bo kiedyś się dobrze z nimi współpracowało w dystrybucji.

pitras 
Entuzjasta
i Fotopsuj

Ja swego czasu Kingstona kupowałem u popularyzatora tej marki w Polsce czyli "Ś.P" :( TCH Components. Teraz też używam Kart Kingston SD oraz CF a przyznam, że nie zauważyłem żadnych spadków transferu.

Odpowiedz do tematu