Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jestem nowy na forum więc na wstępie witam forumowiczów
Planuję zakup lustrzanki za ok 2k. Chcę kupić coś ze standardową optyką, w przyszłości dokupię coś lepszego. Nie wiem na co się zdecydować - zastanawiam się nad D3100 (może lepiej D5000? ) lub ciut droższą A33 ( może warto dołożyć do A55) co możecie poradzić mi w tej kwestii? Dopiero rozpoczynam przygodę z lustrzankami. Co do używania... nie mam jakiejś konkretnej dziedziny w której będę chciał używać aparat... czasem tylko fotoreporterskie zdjęcia z wyjazdów ze strażą pożarną.
sprawdź wizjer alf. nie każdemu pasuje elektroniczne rozwiązanie.
pan.tadeusz [Usunięty]
Wysłany: Nie 30 Sty, 2011
oba aparaty są godne uwagi.
jeśli fotoreporterka to przyda się szybka seria i AF w trakcie filmowania.
w warunkach ograniczonego oświetlenia wizjer elektroniczny poradzi sobie nieco lepiej.
Jeśli trzeba kadrować w trudnych warunkach to przyda się również odchylany ekran LCD.
Ten Nikon ma nieco ograniczone możliwości ponieważ został wykastrowany silnika AF w body i aby korzystać z jego dobrodziejstw musisz wybierać obiektywy wyposażone w takie ustrojstwo. Wyższe modele lustrzanek Nikona mają wbudowany silnik AF.
Plusy Soniaka to:
znacznie szybsze zdjęcia seryjne
AF w trakcie filmowania
wizjer z lepszym powiększeniem i pokryciem kadru
odchylany LCD
znacznie lepsza rozdzielczość LCD
silnik AF w body
stabilizacja w body
wbudowany mikrofon stereo
wyjście na zewnętrzny mikrofon
dwa sloty na karty pamięci
Tak jak wyżej wspomnieli koledzy, oba aparaty są świetne dla amatora. Sprawdż czy tylko zaakceptujesz w A55 elektroniczny wizjer który jest dla niektórych zaletą a dla niektórych wadą. Czy warto dołożyć do A55? To zależy, pod wzgledem jakości obrazu pewnie nie zauważysz różnicy ale GPS moze być użyteczną fukcją np. podczas zdjęć w podróży.
ten elektroniczny wizjer to co najwyzej nie bedzie dla kogos wada albo bedzie wada z ktora mozna ewentualnie zyc, ale zaleta? nie wydaje mi sie
a odnosnie silnika to Nikon ostatnio w 2003 roku wypuscil obiektyw bez wbudowanego silnika, producenci niezalezni rowniez wyposazaja w nie swoje szkla, problemem moga byc jedynie niektore starsze obiektywy
AF w trybie filmowania to jest przeciez w d3100 rowniez wiec co to za plus sony'ego? wizjer na plus? pan.tadeusz, ja rozumiem, ze probujesz na sile rownowazyc negatywne opinie nt produktow sony no ale miej jakies granice
moronica, a w bardzo kiepskich warunkach oświetleniowych to więcej będzie widać w wizjerze elektronicznym czy zwykłym?
W bardzo kiepskich warunkach oświetleniowych różnica jest na zasadzie coś tam widać vs. nic nie widać, natomiast w mniej kiepskich znacznie przyjemniej widać jednak w wizjerze optycznym (choć nie mówię tu akurat o D3100). W normalnych warunkach ta różnica jest jeszcze większa.
Chcę kupić coś ze standardową optyką, w przyszłości dokupię coś lepszego.
Popatrz sobie na to "coś lepszego" w systemach Sony i Nikon.
skalim1 napisał/a:
może lepiej D5000?
Będzie raczej trudno...
pan.tadeusz, gdzieś zagubiłeś obiektywizm...
pan.tadeusz [Usunięty]
hijax_pl napisał/a:
pan.tadeusz, gdzieś zagubiłeś obiektywizm...
melduję się
faktycznie nie zauważyłem, że D3100 posiada AF w trybie filmowania
obawiam się jednak że ten sam problem mogą mieć użytkownicy tego aparatu
tzn mogą nie zauważyć, że ten AF działa
[ Dodano: Nie 30 Sty, 2011 16:49 ]
maput napisał/a:
Marketoidy Sony opanowały forum...
Gdybym miał namiar do Martyny to nie siedziałbym na forum
Wiesz, może to dla Ciebie nowość, ale większość firm udoskonaliła CDAF na tyle, że działa on całkiem sprawnie...
pan.tadeusz [Usunięty]
a tak
zwłaszcza cudowne są te chwilowe rozmycia gdy tylko obiekt zaczyna się poruszać
myślę, że przy dłuższej sekwencji wrażliwy widz może nabawić się nudności http://www.youtube.com/watch?v=PrnDZYnMz3s
w A33/A55 ten problem praktycznie nie występuje
pozostaje radocha z filmowania
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 12