Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
witam =) mam pewien problem, który ciągle musze naprawiac w cs co jest bardzo męczace.
Gdy robie zdjecia na białym tle to nie wychodzi ono całkiem białe tylko takie 'brudne' to jest zapewne wina zlego oświetlenia. Gdy zwiekszam moc lampy to postac sie robvi jasniejsza a tło ie bardzo..
efekt który chciałabym uzyskac:
http://img585.imageshack.us/i/77464.jpg/
mój problem:
http://img855.imageshack.us/i/dsc0731.jpg/
Chyba by się przydała jakaś lampa z softboxem lub parasolką, a pewnie najlepiej ze dwie.
Znalazłem taki zestaw:
http://www.e-cyfrowe.pl/q...01-p-13349.html mystrawberry, masz jakiś budżet na poprawę swojej sytuacji oświetleniowej?
mystrawberry,
Dla mnie to wyglada ze na pierwszym zdjeciu bylo uzyte tlo biale. Na drugim to chyba juz nie tylko wina braku doswietlenia tla. Po prostu trzeba uzyc tlo biale jesli chce sie zeby na zdjeciu bylo calkiem biale. Usilowanie rozjasniania do bialosci tla ktore nie jest biale to, wedlug mnie, raczej "syzyfowa praca"...
A hijax_pl ma racje. Lampa na tlo jest potrzebna.
Ostatnio zmieniony przez Bobby Czw 14 Kwi, 2011, w całości zmieniany 1 raz
Na tlo to mozna walnac bez parasolki . mystarawberry zeby bylo biale to musi sie tam odbic duzo swiatla, innej metody nie ma (oprocz PSowych). Lampa oswiatla Ci pewnie tylko modelke i niewiele swiatla dociera do tla.
Moze ktos nie zgodzi sie ze mna, ale do tego co juz napisalem, dodam, ze dla takiego klasycznego zdjecia portretowego, raczej oswietla sie tlo (inne niz biale) w srodku, co zostawia dookola jakby winiete. I do takiego oswietlenia zadne modificatory swiatla nie sa konieczne. Lampe mozna postawic na niskim statywie tuz za osoba fotografowana, odwrocona na tlo. Jesli zas chcemy wybielic tlo ktore nie jest idealnie biale, to softbox chyba bedzie lepszy niz parasolka; da on bardziej rownomierne oswetlenie (jesli uzyjemy dwa - po jednym z kazdej strony). Tylko po co sie z tym meczyc, zamiast uzyc tlo czysto biale i lekko je doswietlic w razie potrzeby?
dla takiego klasycznego zdjecia portretowego, raczej oswietla sie tlo (inne niz biale) w srodku, co zostawia dookola jakby winiete.
Ale mystrawberry chodzi o inny efekt oświetleniowy. Na zdjęciu pokazanym jako wzór widać, że światło jest z tła emitowane i ślizga się po skórze modelki, więc albo duży softboks, jak pisze cybertoman, albo znacznie taniej jednak doświetlenie białego tła.
Po prostu trzeba uzyc tlo biale jesli chce sie zeby na zdjeciu bylo calkiem biale.
Nie trzeba. Trzeba je oświetlić tak mocno, by było białe, a ono samo białe być nie musi, choć dobrze, by było w neutralnym kolorze (świetnie sprawdza się tu szare).
komor napisał/a:
Na zdjęciu pokazanym jako wzór widać, że światło jest z tła emitowane i ślizga się po skórze modelki, więc albo duży softboks, jak pisze cybertoman, albo znacznietaniej jednak doświetlenie białego tła.
Akurat niespecjalnie widać, czy jest emitowane, czy odbijane, zresztą jeśli chodzi o efekt - na jedno wychodzi.
"Niebiałość" tła na Twoim zdjęciu jest akurat najmniejszym problemem... Źle ustawiłaś glówne (za nisko), to przede wszystkim i modelka jest zdecydowanie zbyt blisko tła.
mystawberry,
Juz w Twoim poprzednim (obszernym) watku w moim poscie z 21-go marca tego roku, pisalem o potrzebie uzycia swiatla na tlo. Pisalem tez o tym pozniej, w temacie zalozonym przez Ania101. A Ty teraz uzywasz tlo ktoremu daleko do bialego, nie stosujac na nie oddzielnego swiatla, i dziwisz sie ze nie wychodzi biale... Rozumiem, ze koledzy mogli namieszac Ci w glowie pisanina jak to mozna uzyc tyle swiatla ze kolorowe tlo zrobi sie biale. Ale to juz jest "naginanie logiki do potrzeb filozofii". A prosta logika jest taka ze tylko to co jest biale bedzie prawdziwie biale.
komor i jaad75,
Nie wyrywajcie fragmentow moich wypowiedzi dla udowodnienia swoich tez. Celowo odnioslem sie do sytuacji zarowno z bialym, jak i nie bialym tlem, zeby dziewczyna zdala sobie sprawe z istoty rzeczy. Wiec nie mieszajcie jej w glowie.
jaad75,
Widac ze masz wiedze (i za to mam dla Ciebie szacunek), ale nie naduzywaj jej dla poparcia swoich czasem nawzajem przeczacych sobie twierdzen. Chyba w maju zeszlego roku radziles tej same osobie w innym temacie ze lepiej zaczynac z jednym swiatlem (przeczac komus kto twierdzil inaczej), a teraz zalecasz wybielac kolorowe tla przez zmasowanie swiatla na nie. Po co probowac "z gowna bicz ukrecic"? skoro to jest proste: chcesz tlo biale, powies biale, albo pomaluj sciane - robiaca za tlo - na bialo. Bedzie skutecznie i niedrogo, bez inwestowania w swiatla o mocy setek Ws.
Wybielenie kolorowego tla, jakkolwiek moze nie niemozliwe, jest jednak wymagajce - oprocz duzej ilosci swiatla - takze duzych umiejetnosci w uzyciu go. Wiec po co ma dziewczyna walczyc z tym, jak z wiatrakami?
(Nie chce juz roztrzasac tutaj technicznych aspektow rozstawiania softbox'ow do oswietlenia tla. Zreszta, jesli nawet one sa posiadane, to wiekszy pozytek bedzie z nich, jesli zostana uzyte do tego czemu powinny sluzyc w pierwszej kolejnosci.) A biale tlo mozna jeszcze "dobielic" lampka 60Ws. Niekoniecznie musi to byc minimum 200Ws.
Nie wyrywajcie fragmentow moich wypowiedzi dla udowodnienia swoich tez.
Bobby, chcąc się odnieść do określonego fragmentu wypowiedzi cytuję tylko ten fragment, z którym chcę polemizować. Przecież nic nie wyrwałem z kontekstu. Zaproponowałeś dziewczynie inny efekt zdjęciowy niż ona chce, ja nie polemizuję z tym który ze styli oświetlania jest lepszy, gorszy, nowszy, starszy, bardziej modny itd. Po prostu to, co chce uzyskać mystrawberry nie jest niczym egzotycznym, więc szkoda rozdrabniać dyskusję na inne style fotografowania, doradźmy jej może najpierw jak to białe tło uzyskać, skoro chce.
Co do istoty rzeczy, to zdanie sobie sprawy z relatywności waloru oraz faktu, że obiekty białe, szare i czarne możemy przedstawiać na zdjęciach inaczej niż wyglądają w rzeczywistości – to dość podstawowy aspekt wiedzy fotograficznej, moim skromnym zdaniem. Stąd zauważenie, że tło wcale nie musi być białe, żeby na zdjęciu wyglądało na białe – moim zdaniem jest istotną informacją.
Ja stawiam ze tlo mystawberry bylo biale, tylko brak swiatla odbitego zrobilo z niego szare
mystrawberry [Usunięty]
Wysłany: Czw 14 Kwi, 2011
posiadam 2 lampy typu CY100MR i wbrew podejrzeniom to tło jest BIAŁE tylko nie umiem go chyba doswietlic.. jak ustawic lampy ewentualnie zeby uzyskac pożadany przeze mnie efekt? a moze coś innego musze zmienić niz ustawienie? w sumie nie wiem czy opłaca mi sie inwestować w sofboxa i to jakiegos duzego jeszcze jak mi radzono. Czy na prawde nie da sie cos żdziałac na moich lampach?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10