Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam wszystkich. Z racji tego, że jestem tu pierwszy raz pozdrawiam wszystkich. Najpierw się przedstawię. Mam na imię Marek i mam 52 lata, a fotografuję od 35 lat. Posiadam w tej chwili EOSa 7D i dwa obiektywy jak w stopce, 430exII, Vanguarda Altę 263at plus komplet filtrów. Jestem fotoamatorem starej daty wychowanym na sprzęcie analogowym i dlatego nie specjalnie lubię AF. Zwykle fotografuję z wyłączoną automatyką na manualu dla focusa, a to dlatego gdyż lubię mieć pełną kontrolę nad kadrem i GO. Dlatego aby ułatwić sobie życie postanowiłem wymienić matówkę w swoim C7D. Na pewno znacie adres http://www.focusingscreen.com można tam kupić różnego typu matówki. W związku z powyższym mam dwa pytania: czy ktoś z forumowiczów już tam coś kupował - na ile to solidna firma oraz jaką matówkę radzicie kupić (myślałem o mikrorastrze typ Ec lub K3). Jeszcze jedno pytanie na koniec, już dłuższy czas chodzi za mną stałe ognisko o świetle 1.2-1.4 i f:50 w cenie do max 4000, co radzicie kupić. Czy Sigma 50 mm f/1.4 EX DG HSM będzie dobrym wyborem, czy lepiej kupić coś innego. Zależy mi przede wszystkim na ostrej kresce bez dużych wad.
Marek Ambroziak, z tego co się orientuje C nie przewidział w 7d możliwości wymiany matówki. Wymieniałem w 1000d na matówkę z klinem niewiadomego pochodzenia od znajomego. Wymagała przeróbki i efekt był taki sobie.
Pewnie w 7d da się analogicznie jak pokazano tutaj http://www.focusingscreen.com/work/400den.htm
Do 50d można kupić dedykowaną canonowską afs która od biedy wystarcza ale nie wiem czy jej wymiary będą odpowiednie do 7d. Dla FF Canona jest większy wybór, tylko jak wyżej?
Jednym słowem sprawa może być kłopotliwa.
Może ktoś będzie miał bogatsze doświadczenia i będzie w stanie więcej podpowiedzieć
Może to nie do końca odpowiedź na pytanie, ale w sumie LV da Ci lepszy rezultat niż zmieniona matówka. Oczywiście to nie taki sam komfort pracy, ale przy tej wielkości matrycy obstawiam, że nawet matówka z klinem czy mikrorastrem nie da 100% pewności o ustawionej ostrości. Ponieważ jest podgląd głębi ostrości kontrola nad GO jest wystarczająca. Pamiętaj również o tym, że matówki z mikrorastrem czy klinem mocno ciemnieją przy przymknięciu do przesłony roboczej, co przy małej ilości światła może mocno ograniczać użyteczność takowej.
Pozdrawiam!
007areka [Usunięty]
Wysłany: Sob 13 Mar, 2010
...w 7d zrezygnowano z wymiennej matowki a takie wymiany na wlasna reke dosc ryzykowne chyba beda...
o juz koledzy tez dopisali wiec sie mocno zastanow...
Wymiana matówek we wszystkich aparatach (łącznie z tymi z teoretycznie niewymiennymi matówkami) jest operacją dość banalną. Polecam.
krisv740 [Usunięty]
Marek Ambroziak, wymiana jest praktycznie identyczna jak w całej serii XXd...
ale... radzę się pogodzić z ewentualnymi problemami z af , a szczególnie z pomiarem światła...
nie ma tego w opisie, ale brak jest w funkcjach 7d nastawów po wymianie matówki dla kompensacji ekspozycji...
może się okazać ... "skórka za wyprawkę"...
zapewne da się z tym żyć... ale czy na pewno trzeba...
Marek Ambroziak, ...Nie zmienia to faktu, że przy obecnej szklarni będzie ciemno w wizjerze.
Z trzeciej strony nie masz specjalnego wyboru więc czemu nie sprawdzić
Może masz jakieś jasne manuale np z m42? Można podpiąć przez przejściówkę..
C7D ma duży jasny wizjer (1:1), dla obiektywu o świetle 1.2-1.4 o którym pisałem i który na pewno kupię nie powinno być problemów - tak mi się przynajmniej wydaje
Może to nie do końca odpowiedź na pytanie, ale w sumie LV da Ci lepszy rezultat niż zmieniona matówka.
Ja to widzę troche z innej strony, jak już napisałem jestem fotoamatorem starej daty wychowanym na sprzęcie analogowym. Z tego powodu nie używam LV, aczkolwiek ten sposób pracy może być użyteczny. Po prostu "de gustibus non disputandum", czyli jak co komu pasuje
krisv740 [Usunięty]
Marek Ambroziak, jeśli będziesz kupował obiektyw systemowy (eos) to zmiana matówki i obejście af nic ci de facto nie daje... - do szkieł manualnych - jak najbardziej..
jest tylko problem właściwej pracy układu pomiaru ekspozycji - czy na pewno warto ?!
7d nie ma już tak niewprawnego af jak seria xxxd i 20d/30d - czy na prawdę warto rezygnować z tej funkcji?
może warto (w twoim przypadku) zmienić wpierw szkło 18-200 na powiedzmy 50/1.4 i 85/100 (eos) - a dopiero później zastanawiać się nad wymianą matówki, jeśli ustawianie ostrości będzie problematyczne - w co osobiście bardzo wątpię...
poza tym (jak już pisałem) zmiana matówki będzie miała jakikolwiek sens w odniesieniu tylko i wyłącznie do szkieł manualnych i ew. macro - pytanie.... czy na pewno stare szkła manualne sprawdzą się na matrycy 7D ?!
[ Dodano: Sob 13 Mar, 2010 13:12 ] jaad75, akurat ma - może być problem z punktem centralnym af....
edit........
sorry jaad masz rację - palnąłem jak łysy....
pop...ło mi się z pomiarem światła na centralnym punkcie af!!
moja wina - przepraszam
Ostatnio zmieniony przez krisv740 Sob 13 Mar, 2010, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,47 sekundy. Zapytań do SQL: 15