Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaki zestaw wybrać do 2300zł?
Autor Wiadomość
Rashnagar
[Usunięty]

Wysłany: Czw 24 Mar, 2011   Jaki zestaw wybrać do 2300zł?

Jest początkujący w tym temacie. W ogóle fotografia to świeży temat w moim życiu. Bawię się trochę z lampą błyskową i bardzo mi się to spodobało, tak bardzo, że chciałbym się doradzić jaki zestaw wybrać? http://allegro.pl/zestaw-...1521820336.html czy http://allegro.pl/komplet...1512247113.html

1. Za pomocą czego najlepiej wyzwalać takie lampy?
2. Która z tych firm jest lepsza, ponieważ nie orientuje się w tym oraz która ma więcej do zaoferowania ponieważ w przyszłości chciałbym to jeszcze bardziej rozbudować?
3. Czy mając lampę 600Ws można regulować ją tak, żeby w razie potrzeby było 400Ws?

Reklama

komor 
Moderator

Wysłany: Czw 24 Mar, 2011   

Rashnagar, w zasadzie tuż pod Twoim nowym wątkiem jest poprzedni bardzo podobny, nie wiem czemu założyłeś nowy temat, zamiast się podłączyć.

Rashnagar napisał/a:
3. Czy mając lampę 600Ws można regulować ją tak, żeby w razie potrzeby było 400Ws?

Bez regulacji użycie takiej lampy byłoby wysoce problematyczne i niepraktyczne. Ale nie doczytałeś dokładnie tej aukcji, do której dajesz link:
regulacja energii płynna 1/100 do 1/1

Rashnagar napisał/a:
1. Za pomocą czego najlepiej wyzwalać takie lampy?

Najlepiej za pomocą radia, ale to są oczywiście dodatkowe koszty. Najtaniej wyzwalać je fotocelą, która jest w nie wbudowana, ale wtedy trzeba mieć jeszcze czym błysnąć, żeby je wyzwolić. Wariant trzeci, budżetowy – kabel PC od aparatu do jednej z lamp, a druga na fotocelę.
O radiach masz już parę tematów w tym dziale, doczytaj proszę.

Rashnagar
[Usunięty]

A który zestaw lepszy? Może polecisz coś lepszego?

komor 
Moderator

Żadnego z nich nie znam, więc to pytanie pominąłem.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Pią 25 Mar, 2011   

komor napisał/a:
Co jest prawdopodobnie bzdurą, przepisaną bezmyślnie przez sprzedającego, ale dobrze byłoby się upewnić...

Usjwo 
Optyczny

jaad75 napisał/a:
komor napisał/a:
Co jest prawdopodobnie bzdurą, przepisaną bezmyślnie przez sprzedającego, ale dobrze byłoby się upewnić...

A dlaczego? To jest regulacja plynna, wiec pewnie jakies pokretlo (na zdjeciu jest lampa chyba A-200 i wyglada ze to pokretlo jest elektroniczne). Ja stawiam ze jest tam wyswietlacz od 1 do 99 i przyciskami mozna regulowac moc 1/99 do 1/1. Jest to wygodniejsze od pokretla mechanicznego, bo mozna zapamietac i odtworzyc ustawienia lampy.
Ja bym jednak polecal regulacja skokowa 1/1 - 1/2 -1/4 -1/8 itd. (ewentualnie dodatkowe stopy pomiedzy), wtedy odpowiada to regulacji ze skokiem 1EV, co latwo da sie przekalkulowac na ustawienia czas/przyslona.

- 600Ws to dosc duza moc, w malym bialym pomieszczeniu moze byc trudno uzyskac zaplanowany efekt

w opisie jest napisane:
Cytat:
wyzwalanie błysku
1. bezprzewodowo
2. Fotocela

ciekawi mnie co oznacza punkt 1 :???:

jaad75 
Klub Pierdzieli

Usjwo napisał/a:
A dlaczego? To jest regulacja plynna, wiec pewnie jakies pokretlo (na zdjeciu jest lampa chyba A-200 i wyglada ze to pokretlo jest elektroniczne). Ja stawiam ze jest tam wyswietlacz od 1 do 99 i przyciskami mozna regulowac moc 1/99 do 1/1. Jest to wygodniejsze od pokretla mechanicznego, bo mozna zapamietac i odtworzyc ustawienia lampy.
Najprawdopodobniej po prostu nigdy nie miałeś do czynienia z lampami z takim sterowaniem... :smile:
Jeśli wygląda to tak jak myślę, że wygląda, to nie jest regulacja od 1/1, do 1/99, tylko zmiana dziesiątek oznacza zmianę przysłony (co 1EV), a jednostki, to skok co 1/10EV, przy takim założewniu 90 (nie sądzę, żeby była opcja ustawienia 99) oznacza 1/1, 80 - 1/2, 70 -1/4, 60 - 1/8, 50 - 1/16, 40 - 1/32, 30 - 1/64, 20 - 1/128, a 10 - 1/256 (teoretycznie nawet 00 oznaczałoby 1/512). Ponieważ żadna lampa nie schodzi tak nisko (a już zwłaszcza nie robią tego tanie lampy sterowane napięciowo), więc pewnie przedział wyświetlanych dziesiątek jest znacznie węższy (np. 90-40, co odpowiadało by zejściu do 1/32 ze skokiem co 0.1EV). Takie rozwiązanie jest dość powszechnie stosowane i nie bardzo wyobrażam sobie inne, przy dwucyfrowym wyświetlaczu. Schodzenie do sugerowanej 1/100 energii maksymalnej i oznaczanie tego dwucyfrowym układem byłoby kompletnie nielogiczne i utrudniałoby pracę ze światłomierzem - wyobraź sobie teraz, dajmy na to 00 oznacza 1/1, co oznaczałoby 50? 1/50? A ile to EV od pełnej energii błysku? To może 1/2? Po co wtedy taka dokładność między 1/1, a 1/2, a coraz mniejsza jeśli schodzimy do niższych energii?
Póki co, to jednak tylko moja dedukcja, więc tak jak poprzednim razem kiedy padł link do Steinerów proponuję zapytać sprzedawcy... BTW, ani firmy Steiner, ani producenta "renomowanych" palników Heimann nie mogę znaleźć w internecie... :roll:
Usjwo napisał/a:
ciekawi mnie co oznacza punkt 1 :???:
Zapewne opcjonalny wyzwalacz radiowy z oferty sprzedawcy... :razz:

Usjwo 
Optyczny

jaad75 napisał/a:
Najprawdopodobniej po prostu nigdy nie miałeś do czynienia z lampami z takim sterowaniem... :smile:

Ja mam jedna ze sterowniem skokowym co 1EV inne widzialem tylko na wystawie :grin:

Jezeli jest tak jak mowisz ze starowaniem, to zmylilo mnie pojecie "plynne" i w takim razie jest to lepsze od mojego przelacznika ze skokiem 1EV.

Ale i tak gdybamy bo na zdjeciu jest A-200 :mrgreen:

Jak zatem nazwac sterowanie najtanszych lamp, gdzie jest potencjometr ze skala? - dla mnie to jest plynne i nadaje sie do d.. :mrgreen:

[ Dodano: Pią 25 Mar, 2011 13:09 ]
jeszcze z tej drugiej strony, bo sterowanie wyglada podobnie:

Cytat:
regulowanej skokowo w zakresie 0,1 stopnia przysłony.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Ciekawe, że ten zestaw Fomei jest na allegro o 400zł prawie drożej niż w Medinkonie :roll: AlleDROGOOOOOO :zalamany:

Rashnagar
[Usunięty]

komor napisał/a:

- 600Ws to dosc duza moc, w malym bialym pomieszczeniu moze byc trudno uzyskac zaplanowany efekt

No z tego czytałem to chyba im mocniejsza tym lepiej tak ? Zawsze można zmniejszyć moc błysku czy się mylę?

Jaka regulacja mocy błysku jest lepsza skokowa czy płynna ?
Na co zwrócić uwagę przy zakupie takiej lampy?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Rashnagar napisał/a:
No z tego czytałem to chyba im mocniejsza tym lepiej tak ?
Byleby się nie okazało, że po skręceniu na maksa i tak Ci wychodzi przysłona f/22 ;) ;)
Rashnagar napisał/a:
aka regulacja mocy błysku jest lepsza skokowa czy płynna ?
To zależy, czy chcesz regulować w miarę dokładnie czy tak mniej-więcej ;)
Rashnagar napisał/a:
Sposób mocowania akcesoriów, sposób wyzwalania błysku (jak jest realizowane odcięcie błysku), sposób pracy żarówki modelującej, producent i takie tam...

Rashnagar
[Usunięty]

A czy w pokoju 4m na 3m 400Ws wystarczy?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Rashnagar, o ile nie będziesz chciał zbyt ostro odcinać się od zastanego - wystarczy z nawiązką...

jaad75 
Klub Pierdzieli

Rashnagar napisał/a:
Zawsze można zmniejszyć moc błysku czy się mylę?
Nie zawsze, dlatego istotny jest zakres i sposób regulacji.
Rashnagar napisał/a:
Jaka regulacja mocy błysku jest lepsza skokowa czy płynna ?
Dokładna i powtarzalna.
Rashnagar napisał/a:
Zalezy co bedziesz fotografował. Czas błysku, stabilność temperaturową, szybkość ładowania... Oczywiście system mocowania akcesoriów, moc i sposób umieszczenia żarówki modelującej, czy możliwość pracy w plenerze bywa równie istotna.
Rashnagar napisał/a:
A czy w pokoju 4m na 3m 400Ws wystarczy?
Zależy od tego co i jak będziesz fotografował - często będzie grubo za dużo.

[ Dodano: Pią 25 Mar, 2011 16:04 ]
hijax_pl napisał/a:
o ile nie będziesz chciał zbyt ostro odcinać się od zastanego
Fotografia studyjna zazwyczaj polega na całkowitym odcięciu zastanego...

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Faktycznie wyrazilem sie nieprecyzyjnie. Przez zastaje rozumiem sztuczne i naturalne - np słoneczne wpadające przez okna.

Odpowiedz do tematu