Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Fotografia wnętrz - kuchnie, meble
Autor Wiadomość
novy 
Rozmowny

Wysłany: Wto 20 Sty, 2009   Fotografia wnętrz - kuchnie, meble

Czy ktoś z was ma doświadczenie w fotografowaniu kuchni ewentualnie innych wnętrz - chodzi o ekspozycję mebli. To co mam do dyspozycji to 40D + 17-40L + Speedlite 380 EX, nic ponad to. Na co zwrócić szczególną uwagę?

Reklama

komor 
Moderator

Wysłany: Wto 20 Sty, 2009   

Na balans bieli i problemy z zapalonymi światłami, które powodują przepalenia. Zdaje się w książce Ekspozycja bez tajemnic opisana jest metoda, żeby robić dwie ekspozycje: z wyłączonym oświetleniem kuchni (to znaczy tym będącym na wyposażeniu fotografowanego pokoju/mebli/kuchni) i potem z włączonym i łączyć to odpowiednio w komputerze. Tylko wtedy mogą pojawić się problemy z balansem bieli. Zależy Ci pewnie na dobrym odwzorowaniu kolorów, nie?
Generalnie jak nie masz żadnego oświetlenia (samą lampę 380 EX chyba trudno tu wykorzystać) to radzę statyw i długie czasy. Ustaw wysoką przysłonę w trybie Av lub M (zależy czy wolisz bawić się korektą ekspozycji czy ręcznym ustawianiem czasu), f/8 lub więcej, żeby mieć dużą głębię ostrości. Wypróbuj kiedy Twój obiektyw zaczyna już wymiękać przy przymykaniu, bo może f/16 to wcale nie za dużo, zależy od kadru i tego co chcesz mieć ostre.

A teraz przyjdzie Jaad75 i naprostuje te głupoty związane z oświetleniem, które wypisałem powyżej. :) Może wpadnie na pomysł jak oświetlić dużą kuchnię jedną lampą. Może light-painting da się wykorzystać, ale znowu balans bieli, filtry żelowe, takie tam…

novy 
Rozmowny

Wysłany: Wto 20 Sty, 2009   

Niestety statywu nie skombinuję. Odwzorowanie kolorów jest ważne ale nie krytyczne - ważne żeby wyglądały w miarę naturalnie, mogą trochę odbiegać od rzeczywistości (będę się bawił Raw'ami aż coś z tego wyjdzie) Ogólnie mam nadzieję że będzie dość dużo światła z okna. Tak sobie na razie myślę że ustawie jakieś większe ISO 400-800 żeby jak najbardziej wykorzystać światło zastana, co za tym idzie szaleć też z przysłoną raczej nie mogę więc pewnie ustawie jakoś f/8-11, tryb M czas najdłuższy jaki jestem w stanie utrzymać. Może będzie jakiś jasny sufit no to lampę odbiję od niego, no i zobaczymy co z tego wyjdzie. Szkoda że 380EX ma tylko regulację góra-dół.

[ Dodano: Wto 20 Sty, 2009 22:21 ]
Aha, dzięki komor, :lol:

komor 
Moderator

Wysłany: Sro 21 Sty, 2009   

novy, bez jaj. Bez statywu to po prostu porażka. Nie wiem czy to zdjęcia za pieniądze czy przysługa dla znajomych, ale nie zaniżaj poziomu aż tak. :) Statyw to najtańszy, najpewniejszy i najłatwiejszy w użyciu środek techniczny, który znacząco poprawi jakość zdjęć i zwiększy dramatycznie szansę na sukces.

M. Wojtyczka 
Uczestnik
Opty-mistyczny

novy napisał/a:
Szkoda że 380EX ma tylko regulację góra-dół.

Moze zamontuj lampe na kabelku i odbij swiatlo od sciany za plecami. Od sufitu raczej sie nie sprawdzi - wyjda cienie pod gornymi szafkami. Jak kabelka brak to moze jakis softbox "made by yourself" z kalki technicznej na lampe.

novy 
Rozmowny

komor napisał/a:
Nie wiem czy to zdjęcia za pieniądze

Nie za pieniądze.

Dzisiaj jestem po pierwszej sesji, bez statywu - nie zabijcie mnie :wink:

Największy problem był z pomiarem światłą: meble ciemne, masa różnych jasnych elementów, jasne ściany. Było dość dużo światła naturalnego, robiłem na ISO 640. Na razie jeszcze nie zrzucałem zdjęć z aparatu (jestem w pracy).

Sprawa wyglądała tak że albo ja pojadę z tym co mam albo ktoś inny pojedzie z kompaktem, więc wybraliśmy mniejsze zło :grin:

Jak będzie co pokazać to pokaże :wink:

Następnym razem pewnie załatwię statyw, teraz nie miałem szans.

[ Dodano: Pon 23 Lut, 2009 23:14 ]
Po kilku sesjach mogę powiedzieć że HDR to chyba najlepsza technika robienia zdjęć wnętrz.

IMG_HDR_1_s.jpg
Plik ściągnięto 5290 raz(y) 348,23 KB

eudajmonion 
Uczestnik

Wysłany: Wto 08 Lut, 2011   

witam,
sam ostatnio zmierzyłem się z problemem fotografii wnętrz. niestety uzyskany przeze mnie efekt nie w pełni mnie satysfakcjonuje.
czy mógłbyś napisać coś więcej na ten temat? masz coś więcej do pokazania?
z jednego RAW'a wywołujesz czy może robisz kilka z kompensacją ekspozycji a potem łączysz to w całość? jakiego programu używasz do tego?

Aszex
[Usunięty]

Wysłany: Wto 08 Lut, 2011   

http://mansurovs.com/hdr-photography-tutorial

i komentarz Aaron Priest'a ;) (blog też polecam) :)

Odpowiedz do tematu