Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
ustawienia w kościele
Autor Wiadomość
lukemeng 
Bywalec

Wysłany: Czw 14 Kwi, 2011   ustawienia w kościele

Witam. Chciałem się dowiedzieć czy generalnie ustawienia body w ciemnym kościele to 1/60, f najniższe i iso stosunkowo wysokie? Gdy używam lampy to ile mogę zjechać na ISO? Jak lampa ma się to migawki tzn. czy mogę błysnąć lampą przy ustawieniu np. 1/40 i będzie to bez poruszenia?Gdzie mierzyć światło przy ołtarzu, jak nad nim są witraże dające światło dzienne i sporo innych światełek, kinkietów itp.
Interesują mnie teorie na ten temat bo praktyka pokaże swoje. Wiem, że nie ma uniwersalnych ustawień, ale każdy ma jakiś sposób działania w określonych sytuacjach.
Zależy mi (jak każdemu) na plastyce zdjęć, a nie na waleniu lampą i spłaszczaniu fotek.
Foto jasia już czytałem nie raz, proszę o jeszcze więcej praktyki. :)

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Czw 14 Kwi, 2011   

lukemeng napisał/a:
Gdy używam lampy to ile mogę zjechać na ISO?
ISO możesz podnosić tak długo, póki szum nie jest upierdliwy w usuwaniu. Ewentualnie lekko prześwietlać i w komputerze przyciemniać do poprawnej jasności (taka prosta metoda na usuwanie szumu)
lukemeng napisał/a:
Foto jasia już czytałem nie raz
W takim razie te pytania powyżej są dalikatnie mówiąc ... nie na miejscu ;)
lukemeng napisał/a:
proszę o jeszcze więcej praktyki. :)
Idź do kościoła gdy nie ma mszy i popstrykaj - zobacz jakie ustawienia będą najlepsze. Zapisz je sobie. Później idź do innego kościoła i zrób taki sam eksperyment. Porównaj wyniki. Jak wyjdą inne - zastanów się skąd te różnice. A jak takie same - znajdź inny kościół ;)

lukemeng 
Bywalec

a czy 1/60 to będzie stała wartość w kościele? boję się o poruszenie, a ta wartość tak do końca nie gwarantuje "żylety". jak z przysłoną będzie? Mój Tamron ma f2.8, ale chyba to nie jest optymalna wartość do dobrych fotek. Jak dobierać ustawienia w przypadku użycia lampy? jak "zjeżdżać" z tych ustawień tzn ISO, f i migawka?

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Nie czytaj tyle, nie pytaj tylko rób zdjęcia i sprawdź osobiście.
hijax_pl prawdę napisał.

lukemeng 
Bywalec

MC, próbuję to robić, ale strasznie gubię się w pomiarze światła. Używam matrycowy ale "za pierona" nie wiem gdzie "pobrać" dobre ustawienie. I jeszcze jedno. Mam ustawienie 1/60 f/2.8, ISO 1600, M, drabinka pokazuje mi "okrutne" niedoświetlenie. Czy lampa w trybie TTL błyśnie tyle czyli bardzo mocno, żeby zredukować tą drabinkę? Czy delikatnie muśnie temat? Ten światłomierz to "przekleństwo".... ;)

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Błyśnie tak, żeby pierwszy plan był dobrze naświetlony. Przy odrobinie szczęścia w tle będzie czarna plama (choć przy iso 1600 to wątpię).

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

lukemeng napisał/a:
Używam matrycowy
Matrycowy to loteria. Poza tym pokazuje pomiar dla światła zastanego a nie błyskowego.
lukemeng napisał/a:
Mam ustawienie 1/60 f/2.8, ISO 1600, M, drabinka pokazuje mi "okrutne" niedoświetlenie. Czy lampa w trybie TTL błyśnie tyle czyli bardzo mocno, żeby zredukować tą drabinkę?
Oj chyba nie czytałeś fotojasia uważnie :???:

lukemeng 
Bywalec

MC napisał/a:
Przy odrobinie szczęścia w tle będzie czarna plama
no to ratuj MC, od tej czarnej plamy! przecież mam wysokie ISO, (D90 to chyba max. 1600 bo więcej z tego co czytałem to już kasza.... no chyba, że się mylę), ustawienia optymalne.Jak zmierzę światło na witrażu to będzie migawka "pincset". Wiem, że mi nie powiecie, bo trzeba testować ustawienia, ale jak Wy to robicie? Macie chyba jakieś swoje wypróbowane sposoby?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

lukemeng napisał/a:
bo więcej z tego co czytałem to już kasza.... no chyba, że się mylę
Po takich tekstach zaczynam z reguły podejrzewać, że to co w stopce to tylko pobożne życzenie... :shock:

Przy okazji, chyba się już domyślasz, dlaczego jasne stałki są w takich sytuacjach niewątpliwym wybawieniem ;)

lukemeng 
Bywalec

hijax_pl, hmmm, czy Ty zawsze musisz mnie dołować? ;) Czytałem tę stronę, ale w rzeczywistości to zupełnie inaczej wygląda. To punktowy co mi pokaże? Gdzie mam "wypunktować" to światło? Co mi może światłomierz pokazać "lepszego"? mam wysokie ISO, migawka 1/60 "do utrzymania w ręce", Przysłona max? co więcej mojemu body do szczęścia potrzebne? ;)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

lukemeng napisał/a:
hmmm, czy Ty zawsze musisz mnie dołować?
Może jak się wkurzysz to pójdziesz i sam zaczniesz eksperymentować? ;)
lukemeng napisał/a:
To punktowy co mi pokaże?
Jasność w danym punkcie. Inaczej dla żarówki, a inaczej dla mysiej norki...
lukemeng napisał/a:
Co mi może światłomierz pokazać "lepszego"?
Nie za bardzo rozumiem. Mierzysz przecież to co chcesz fotografować. Ustaw sobie pomiar centralny i zapomnij o tych nieszczęsnych trybach...
lukemeng napisał/a:
migawka 1/60 "do utrzymania w ręce"
Migawkę dobieraj nie tylko do swoich możliwości trzymania aparatu, ale też do szybkości przemieszczania się motywów, które fotografujesz. Taki na przykład wazon z natury rzeczy się nie przesuwa, więc spokojnie można użyć czasu nawet kilkusekundowego. Czas kilkusekundowy podczas przemarszu pary młodej przez główną nawę raczej się nie sprawdzi ;)

Usjwo 
Optyczny

Punktowym zmierzysz warunki w punkcie :grin: . I ten punkt wlasnie dobrze bedzie naswietlony, o ile bedzie tam 18% szarosci (a pewnie nie bedzie). Potrzebujesz troche teorii trybow swiatlomierza i tej "szarosci", inaczej bedzie ciezko Ci dojsc do "prawdy" tylko za pomoca doswiadczenia.

lukemeng napisał/a:
co więcej mojemu body do szczęścia potrzebne?

swiatlo

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Usjwo napisał/a:
o ile bedzie tam 18% szarosci (a pewnie nie bedzie).
Światłomierz ma to do siebie, że potraktuje to jako 18% szarość właśnie, niezależnie od faktycznej jasności ;)

lukemeng 
Bywalec

hijax_pl napisał/a:
Może jak się wkurzysz to pójdziesz i sam zaczniesz eksperymentować? ;)

oj Panie Kolego pracujesz nad tym ;)
hijax_pl napisał/a:
Jasność w danym punkcie. Inaczej dla żarówki, a inaczej dla mysiej norki...

a potrzebuję chyba uśrednione, czyli między żarówką a mysią norką? Dobrze rozumiem?
hijax_pl napisał/a:
Mierzysz przecież to co chcesz fotografować.

no jak zmierzę na suknię Pani Młodej, to będzie cholernie jasno, a z tego co pamiętam to FOTOJASIU pisał, że wtedy cza EV na -2/3? czy już kompletnie błądzę?
hijax_pl napisał/a:
podczas przemarszu pary młodej przez główną nawę

przy krótszej już brakuje światła!! :(

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

lukemeng napisał/a:
no jak zmierzę na suknię Pani Młodej
Może mierz na twarz? Chyba rozchodzi się o to by właśnie twarz była dobrze naświetlona?

No ale do tego to się najlepiej sprawdzi punktowy i światło zastane, a nie błysk...
lukemeng napisał/a:
a z tego co pamiętam to FOTOJASIU pisał, że wtedy cza EV na -2/3?
Na minus? Zaraz zaraz.. mówimy o korekcji lampy czy ekspozycji?
lukemeng napisał/a:
przy krótszej już brakuje światła!!
Użyj lampy w TTL. Ta metoda na niewielkie odległości zasadniczo rozwiązuje problem...

Odpowiedz do tematu