Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek_Pstrykacz
Pon 24 Sty, 2011
Karty pamięci CF
Autor Wiadomość
bodzio239 
Bywalec

Wysłany: Pon 24 Sty, 2011   Karty pamięci CF

BOGDAN - napisał w jednym z postów "Wszystko, czego wymaga 50D od karty to prędkości rzędu max 25-30MB/s.
Zastosowanie szybszych nic nam więcej nie da oprócz debetu na karcie płatniczej.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Korzystając z okazji chciałem spytać jak to wygląda w przypadku Nikona D7000 u , którego dochodzi jeszcze nagrywanie w full HD. Czy ta karta będzie wystarczającą ,aby zapis był płynny i bez konfliktowy http://allegro.pl/cf-8gb-...1408016667.html lub http://allegro.pl/sandisk...1410502325.html czy powinna jednak być taka http://allegro.pl/karta-p...1419656517.html lub jej podobne. Pozdrawiam

Reklama

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Pon 24 Sty, 2011   

bodzio239, D7000 używa kart SD, a nie CF...

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

bodzio239 napisał/a:
którego dochodzi jeszcze nagrywanie w full HD.
Ale full HD to prędkość na poziomie 1 (jednego) RAWa na sekundę ;) Zatem tylko na serie patrz, a nie na filmy HD ;)

bodzio239 
Bywalec

jaad75 napisał/a:
bodzio239, D7000 używa kart SD, a nie CF...

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Faktycznie , ale mi się porąbało z tymi gniazdami . (starość nie radość)
Więc wygląda na to, że tutaj będzie dobrze http://allegro.pl/sdhc-8g...1423179114.html czy tak ?

jaad75 
Klub Pierdzieli

bodzio239 napisał/a:
Więc wygląda na to, że tutaj będzie dobrze http://allegro.pl/sdhc-8g...1423179114.html czy tak ?
Powinno być ok jeśli to faktycznie oryginalna karta. Zresztą nawet nie wiem, czy D7000 obsłużyłby szybsze UHS-I... Tyle, że ja bym zdecydowanie w 16GB celował.

Fatman73 
Bywalec

Wystarczy class 6. Używam Kingstonów 8 i 16GB -ten drugi niestety ma problem, co jakiś czas aparat wywala ERR czy inne jakieś coś (nie pamiętam) -karty nie można w nim sformatować.

W kompie karta jest widoczna, pliki są (nieuszkodzone). Po sformatowaniu (wystarczy szybkie) i włożeniu ponownie do D7000, wszystko jest ok. Do czasu oczywiście.

Nie wiem czy to problem D7000 czy karty -na wszelki wypadek ją reklamuję.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Fatman73 napisał/a:
Wystarczy class 6
Tak? A próbowałeś jak z szybszą kartą wyglada opróżnianie bufora? U mnie w K-5 w przypadku karty 30MB/s robię wprawdzie tylko o jedno zdjęcie w RAW więcej (24 vs. 25), w porównaniu ze starą kartą 20MB/s (oznaczoną jako class 6 oczywiście), ale za to o wiele szybciej mogę robić następne zdjęcie i wyraźnie krócej trwa całkowite opróżnienie bufora. Nie mierzyłem stoperem, ale różnica jest naprawdę wyraźna. Weź jeszcze pod uwagę, że obecne class 6, to gwarantowane tylko 6MB/s, wszystkie szybsze karty mają już raczej oznaczenia class 10.

Fatman73 
Bywalec

Nie próbowałem. Sprawdzałem tylko czy się nie zatyka przy filmowaniu (czyli nie przerywa) i czy mogę serią walić z odpowiednią szybkością i ilością (ale nie podam ile mi zdjęć wyszło zanim się zapchał, bo nie pamiętam a aparat nadal gdzieś na półce w serwisie ;-) ).

16GB Kingston o którym wspomniałem ma takie oznaczenia na "pudełku": class 6, x133, 20MB/s

:-)

bodzio239 
Bywalec

jaad75 -Tyle, że ja bym zdecydowanie w 16GB celował.[/quote]

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Z całym szacunkiem dla" Fatmana" przychylam się do twojej sugestii i zamawiam w znanym mi sklepie w , którym już robiłem zakupy i bardzo ich chwalę (wystarczy spojrzeć na referencje)
http://allegro.pl/sandisk...1422642457.html
A tak poza nawiasem strasznie ciekaw jestem efektów naprawy "puszki Fatmana", któremu życzę rychłego zakończenia kłopotów z nią związanych. Pozdrawiam i dziękuję za kolejną pomoc.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Fatman73 napisał/a:
16GB Kingston o którym wspomniałem ma takie oznaczenia na "pudełku": class 6, x133, 20MB/s
Nie wiem jak u Kingstona, ale daje się zauważyć taki "trend", że stare karty class 6 jeśli tylko są szybsze niż 10MB/s, to są wypuszczane z nowym znaczkiem class 10, a parametry pozostają bez zmian... :wink:

dr11 
Optyczny

Się podepnę, Class mówi o prędkości zapisu nie odczytu, tak? 4-4MB/s, 6-6, 10-10?

jaad75 
Klub Pierdzieli

dr11, tak, tzw. gwarantowanych, czyli tak naprawdę nic nie mówi, bo jako class 10 może być oznaczona zarówno karta 10MB/s, jak i 3x szybsza...

Fatman73 
Bywalec

Jednym słowem bałagan jak diabli ;-) Bo co w takim razie oznacza 20MB/s na "pudełku" mojego Kingstona 16GB class 6 ? ;-)

jaad75 
Klub Pierdzieli

Fatman73, że jest jak na obecne standardy class 10, a na przyszłoroczne pewnie class 20... :razz:

dr11 
Optyczny

Fatman73, chyba minimalną prędkość odczytu. Zapis jest od 6MB/s.

Odpowiedz do tematu