Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 05 Kwi, 2010 Przejściówka gwintu m42 do Nikona
Witam serdecznie wpadł w moje ręce dość ciekawy obiektyw tair 3s 4,5 300 mm i nie ukrywam chciałbym się z nim wybrać na małe strzelanko. I tu się pojawia problem z mocowaniem. Czy warto dokupić przejściówkę sprzedawaną na A...gro z soczewką. Może ktoś miał jakieś doświadczenia z tym sprzętem.A może jest ktoś ze Słupska kto posiada taki sprzęt do sprzedania.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Pon 05 Kwi, 2010
a w tym tairze czasem nie można zmienić dupki, żeby ostrzył bezproblemowo na nieskończoność?
A co do przejściówki - wszystko zależy od tego, do czego chcesz tego szkła używać - jeśli nieskończoność jest wymagana, wtedy koniecznie musisz zakupić to z soczewką - ona bardzo psuje jakość obrazu powiedzmy do f3,5, na 4,5 powinno być w miarę dobrze
Hmm no jest jakiś pierścień przykręcony na trzy śrubki z tyłu obiektywu... aj nie mam w domu takiego śrubokręta w pracy odkręcę . Ale jak to zdejmę to co to da?
mein, tak uściślając to mavierkowi chodziło o odkręcaną część, którą można wymienić na inne mocowanie. Nie wiem jak w Tairze, ale np w Pentaconie jest mocowanie ich własne, nieraz określane jaki Pentacon/Meier z przejściówkami do Exacty i m42. Coś jak Tamronowy Adaptall...
Co ważne, nawet jak nie da się znależć poprawnego adaptera - jest duża szansa dorobienia czegoś takiego.
Witam, mam taki problem. Posiadam nikona 3100 i kupiłem sobie obiektyw tele MC JUPITER -37A 3.5/135, potrzebuję przejściówkę, jaką wybrać??Czy taki adapter ze szkłem pogarsza znacząco jakość obrazu??Co powinienem zrobić żeby jak najlepiej wykorzystać możliwości tego obiektywu??
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Pon 31 Sty, 2011
mlo86, to nie problem, musisz kupić sobie dupke do nikona i w ten sposób najlepiej wykorzystasz możliwości tego obiektywu Ale nie moge coś znaleźć tak na szybko tego ustrojstwa
Czy taki adapter ze szkłem pogarsza znacząco jakość obrazu??
Taki adapter (mówimy o adapterze M42 - Nikon F) jest potrzeby tylko gdy będziesz chciał ostrzyć na nieskończoność. Tylko... Ale jak już chcesz mieć pełny zakres dostępny - wtedy od tej soczewki wiele zależy...
mlo86 napisał/a:
Co powinienem zrobić żeby jak najlepiej wykorzystać możliwości tego obiektywu??
To co napisal mavierk - te obiektywy mają wymienne "dupki" - coś na zasadzie Tamronowego AdaptAll
a czy taki adapter z soczewką pogarsza jakość obrazu, jeżeli tak to jak bardzo??
Cokolwiek umieszczasz w torze optycznym pogarsza jakość obrazu - tyczy się to też soczewek A o ile pogorszy obraz? No to zależy od tego kto i jak taki adapter robi. I może być tak, że taki adapter za 30zł będzie beznadziejny a ten za 150zł świetny lub - po prostu przeciętny....
Jednym słowem loteria.
Ale ale.. nie każdy poszukuje ostrości w każdym pikselku obrazka
oba ze starego Zenita
obecnie korzystam z Nikona D60 i 18-55
chciałabym pobawić się z tymi staruszkami (jest sens?)
rozumiem, że można podpiąć je poprzez przejściówkę
i taka bez elementu optycznego obcina nieskończoność
ale co to dokładnie oznacza?
że mogę bawić się w portrety ale nie dam rady ostrzyć na odległe obiekty?
jak bardzo odległe?
gdybym miała zainwestować w taką przejściówkę to możecie polecić mi jakiegoś sprawdzonego dostawcę i model?
czy to prawda, że z takimi przejściówkami nie działa pomiar światła?
jak sobie z tym radzić?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10