Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lustrzanka dla amatora
Autor Wiadomość
Soiken 
Nowy

Wysłany: Sob 15 Gru, 2012   Lustrzanka dla amatora

Witam, szukam lustrzanki, niestety nie dla siebie, dla kuzynki. Wiem tyle że ma być to lustrzanka, która ma uwieczniać małe detale na pracach plastycznych. Kuzynka uczęszcza do szkoły plastycznej i potrzebuje aparatu który uwieczni nawet najdrobniejsze detale, jak kropelka gdzieś w rogu na obrazie. Ani Ja ani kuzynka nie znamy się na lustrzankach, wiem tylko co to body... Potrzebuję pomocy kogoś doświadczonego w znalezieniu/złożeniu (?) lustrzanki do 600zł. Jak można, byłbym wdzięczny za jakiś opis czy wytłumaczenie dlaczego akurat ten aparat. Jeżeli uważacie że są zwykłe aparaty, nie lustrzanki które nadadzą się do tego typu roboty to proszę je uwzględnić.

Reklama

siosio 
Maniak

Wysłany: Sob 15 Gru, 2012   

No to Canon eos 400D z 18-55 albo Canon Eos 20D z 18-55.

Ewentualnie Canon eos 350D, 300D albo 10D.

W kwocie 600 złotych trudno będzie się zmieścić.....

Zawsze lepiej mieć matrycę o wymiarze aps-c, niż malusieńką matrycę z kompaktu.

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy

do makro to akurat lepiej by bylo miec mniejsza matryce, zwlaszcza jak ktos jest zieloniutki

siosio 
Maniak

Można dokupić przejściówkę na m42 i poszukać jakichś starych stałek na m42. Bo obiektyw 18-55 nie jest za dobry - ale w tej kwocie to naprawdę ciężko....

[ Dodano: Sob 15 Gru, 2012 14:10 ]
Ale to ma być fotografia makro? Będą robić obraz po kawałeczku.....?

Soiken 
Nowy

Szkopuł w tym że ja nie mam zielonego pojęcia o czym wy mówicie ;d Mniejsza matryca = lepsze detale? Czy matryce można dokupić do lustrzanki i w razie potrzeby wymienić? Czy jest to coś wbudowanego w aparat?

Ps. Nie spodziewałem się aż tak szybkich odpowiedzi ;d Wielkie dzięki.

moronica 

Soiken, generalnie mniejsza matryca - wieksza glebia ostrosci, ktora zbyt plytka potrafi byc utrapieniem w makro. poza tym nizsza cena. mowie tu oczywiscie o zakupie kompaktu z trybem makro

istnieja aparaty fotograficzne z wymiennymi matrycami ale nie w tym budzecie i nie wsrod lustrzanek "dla ludu"

Soiken 
Nowy

Mhm, w takim razie pytanie brzmi, czy istnieje tak tania lustrzanka która będzie odpowiednia dla niej? Oglądając w internecie zauważyłem że lustrzanki kosztują w granicach 1.5-47 tys złotych, nie mając nawet pojęcia czego dokładnie szukać najlepszym wyjściem było napisanie na forum, ale z tego co widzę 600zł to jednak jest mniej niż to potrzebne minimum, tak?

siosio 
Maniak

Za 600 złotych możesz znaleźć tylko coś z tego co Ci wypisałem z używek na allegro.

[ Dodano: Sob 15 Gru, 2012 14:27 ]
Jeżeli chodzi wam o makro to lepiej pomyśleć o kompakcie.

moronica 

no zdecydowanie 600zl to za malo. poza tym najwazniejsza kwestia jest co do tego korpusu przypiac, sa tansze rozwiazania wymagajace wiekszej wiedzy fotograficznej i prostsze ale drozsze, pozwalajace na jechanie na automacie

na poczatek mysle, ze wlasnie kompakt bylby lepszy
Ostatnio zmieniony przez moronica Sob 15 Gru, 2012, w całości zmieniany 1 raz  

muzyk 

Soiken napisał/a:
Potrzebuję pomocy kogoś doświadczonego w znalezieniu/złożeniu (?) lustrzanki do 600zł.

Canon 20D, albo 400D, ale na szkło nie wystarczy.

Kompakt używany za 600 zł prędzej.

Soiken 
Nowy

[quote="muzyk"]
Soiken napisał/a:
ale na szkło nie wystarczy.

Co to szkło? Ja jestem na prawdę zielony, aparaty mogę pooglądać, poczytać o nich i dowiedzieć się co w nich jest dobrego a co nie, ale to i tak nic nie da skoro ja nie mam pojęcia co to jest "szkło" czy "kompakt". Podajecie te Canon'y 20/400d, dlaczego akurat te?

moronica 

szklo - obiektyw. lustrzanka to sam korpus, musisz miec do niej obiektyw
kompakt - aparat kompaktowy, zazwyczaj niewielkich rozmiarow, z niewymiennym obiektywem

Soiken 
Nowy

Czy te kompakty będą odpowiednie do takich rzeczy? Czy jednak lepiej poszukać lustrzanki czy ewentualnie dozbierać?

moronica 

Soiken, kupcie kompakt z dobrym trybem makro i najlepiej z mozliwoscia manualnych ustawien (tryb M) (dopytaj sie o to, jaki model konkretnie, w dziale z kompaktami) i w przyszlosci zdecydujecie, czy wystarcza czy nie

Soiken 
Nowy

Dzięki za wszystkie odpowiedzi, zrobię tak jak napisała moronica i zobaczymy co z tego wyjdzie.

Odpowiedz do tematu