Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Poszukuję aparatu, którym będę mógł robić zdjęcia przedmiotów opcjonalnie z udziałem osoby która przedmioty te będzie prezentować. Fotografie potrzebne są na moją stronę, a przedmioty oczywiście związane z jej tematyką.
Szukam aparatu używanego. Najprawdopodobniej albo nikon albo canon. Czy moglibyście doradzić w co warto zainwestować powiedzmy około 1200 PLN. Wreszcie jaki obiektyw powinien być w komplecie ? Mam dwie lampy błyskowe na statywach + tło. Kadry to w dużej mierze zbliżenia na przedmiot wielkości od pudełka cd po telewizor 40". W niektórych będą jeszcze widoczne dłonie osoby prezentującej przedmiot.
Miałem fotografa, ale to już nieaktualne i z przymusu muszę zając się tym sam. Nie chcę też inwestować zbyt dużo w sprzęt.
Szczerze mówiąc do nie wiem. Jedna jakiejś polskiej firmy Quantax może - firma z krakowa bodajże. Nie wiem czy nazwy nie pomyliłem. Druga innej firmy ale podobna. Lampy nie są akurat moje, ale mógłbym z nich korzystać. Wcześniej działały z Nikonem D300.
Jedna jakiejś polskiej firmy Quantax może - firma z krakowa bodajże.
Czyli Quantuum. Spod Krakowa, dokładniej. Budżet nieduży, zaraz chłopaki zaczną Cię przekonywać, że bez dołożenia jednego zera to w ogóle nie da się palcem ruszyć. A skoro rozpiętość wielkości przedmiotów jest tak duża, to ja proponuję Sigmę 17-70, która pozwoli zrobić w sensownej jakości i coś na szerokim kącie i zbliżenie do okolic 1:2, czyli prawie makro. Zakup tej Sigmy wyczerpuje podany budżet, teraz musisz skołować kasę na aparat i jakiś statyw. Bez tego nie da się palcem ruszyć.
Aha, temat pewnie za chwilę przeniosę do działu „Pomagamy w wyborze obiektywu”, bo lustro do takich celów to tak naprawdę dowolne, dyskusja będzie pewnie bardziej toczyła się wokół szkła.
komor, do fotografowania jakichkolwiek przedmiotów nie można raczej używać szerokiego kąta, a lekkiego tele aby nie było przerysowań. Według mnie na APS-C potrzebne jest minimum 50mm ogniskowej.
Dlatego uważam, że za 1200 zł. można gdzieś kupić np. EOS 350D i do tego EF 50/1.8.
Jeżeli przedmioty będą zbyt małe aby wyciąć jeszcze je z sensowną jakością z kadru, trzeba by kupić tani pierścień pośredni w okolicy 12mm.
Zresztą dla pudełka wielkości CD, a takie mają być najmniejsze, nie jest potrzebne żadne nawet namiastka macro.
Nie mówię, żeby zaraz z 17 milimetrów strzelać, ale zawsze to jest większy wybór niż tylko to, co zaoferuje szkło makro 60 czy 100 mm. Szczególnie jak ma się zmieścić cała osoba, a pomieszczenie jak znam życie nie jest zbyt wielkie.
Ale pomysł z 350D + 50/1,8 też zły nie jest, jeśli budżet absolutnie niewielki, jakość przy f/8 będzie co najmniej taka jak z tej Sigmy, tyle, że zooma nie będzie.
Dzięki za porady. Może jednak doprecyzuję. Nie będzie raczej całej osoby tylko np dłonie, ręka. Będą potrzebne zbliżenia, bo niektóre rzeczy są faktycznie małe. Ponieważ niespecjalnie się znam, a w sesjach w których do tej pory brałem udział, nie przypatrywałem się temu co robił fotograf, więc z racji musu pewnie będę strzelał na programie auto. Więc nie wiem na ile to jest możliwe aby takie foty wyszły w miarę poprawnie nie ingerując w skomplikowane ustawienia.
więc z racji musu pewnie będę strzelał na programie auto
Z lampami? Nie polecam
lolskizz napisał/a:
Więc nie wiem na ile to jest możliwe aby takie foty wyszły w miarę poprawnie nie ingerując w skomplikowane ustawienia.
Jak masz lampy błyskowe - to raczej się nic w ustawieniach nie zmienia. ISO100, 1/125s, f/5.6-8 i co najwyżej lampami zmniejszaj moc by nie było przepałów. A aparacie ustaw lampę błyskową w tryb manualny na najmniejszej mocy, w zewnętrznych lampach aktywu fotocele. Załóż jakieś parasolki i możesz zaczynać zabawę... Z uwagi na to na jakich przysłonach będziesz pracował wystarczy nawet kitowy obiektyw o rozsądnym zakresie ogniskowych, np 18-105VR nikona lub 18-135IS Canona. Jaką puszkę? No taką, jaka się w budżecie zmieści... (i ma tryb M lampy błyskowej)
B o g d a n, no po prostu trochę mnie zdziwiła propozycja tylko 50ki do focenia telewizora 40". Aby na APS-C się wypełnił cały kadr trzeba by było odsunąć się na ok 3-4m..
no po prostu trochę mnie zdziwiąła propozycja tylko 50ki do focenia telewizora 40"
hijax_pl, a jaki problem, przecież takie zdjęcie robisz z odległości ok. 2,5 - 3 metrów. Zresztą nie ma znaczenia jakiej wielkości jest przedmiot, jeżeli chcemy zachować jego naturalny i właściwy wygląd i proporcje, a nie uzyskać trapezowy ekran itp. Po prostu musimy się jedynie dalej odsunąć od fotografowanego przedmiotu. Stała ogniskowa daje stały kąt jakim obejmujemy przedmiot, jedynie o to chodzi aby nie był on (kąt) zbyt szeroki.
B o g d a n, zamiast fotografować wszystko jedną ogniskową wolę ustawić aparat w tej samej odległości niezależnie od tego czy będzie to telewizor czy pudełko tik-taków. Po prostu... Tak robione zdjęcia wyglądają bardziej naturalnie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11