Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 17 Sty, 2011 Pomoc w kupnie pierwszej lustrzanki
Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Od dłuższego czasu mam zamiar zakupić moją pierwszą w życiu lustrzankę i rozpocząć przygodę z fotografowaniem. Jako, że jestem zielony w temacie, chcę się poradzić Was, bo zapewne macie większą wiedzę na ten temat. Otóż waham się pomiędzy trzema modelami:
-Sony alfa 500
- Nikon D5000
- Nikon D3100
Zdjęcia, jakie chcę wykonywać to przede wszystkim krajobrazy, portrety, imprezy okolicznościowe itp. Interesuje mnie również fotografowanie w makro. Mój budżet wynosi do 2500zł.
Jako, że nie miałem nigdy aparatów tych firm, nie jestem przyzwyczajony do żadnego z tych systemów. Oglądałem te modele w sklepie i wszystkie bardzo podobają mi się wizualnie i dobrze mi leżą w łapie Zależy mi, aby aparat nie wyglądał "zabawkowo", był solidny i masywny. Sony moim zdaniem ma te cechy, natomiast Nikon wygląda bardziej "profesjonalnie" - zaznaczam, że to tylko moje odczucia. Sony ma stabilizacje obrazu w korpusie, natomiast Nikon nie - nie wiem czy to akurat taki duży plus. Na możliwości filmowania mi nie zależy, ponieważ wychodzę z założenia że lustrzanka to nie kamera. Naczytałem się sporo opinii ( negatywnych) na temat serwisu nikona - jak to ma się w rzeczywistości? Zdaję sobie sprawę, ze użytkownicy nikonów polecą mi nikona, użytkownicy sony - soniacza itp. Bardzo proszę o pomoc, ponieważ zależy mi na zakupie dobrego aparatu który posłuży mi te parę najbliższych lat. Bardzo podoba mi się Nikon D90, ale pieniężnie to chyba już nie ta liga... Z góry dziękuję za pomoc i mam nadzieję, że trochę mi rozjaśnicie światopogląd nt. tych aparatów. Pozdrawiam serdecznie
krajobrazy - szerokokatny obiektyw, portrety i imprezy - jasna stalka, makro - obiektyw do makro. nie pociagniesz wszystkiego jednym obiektywem, bedziesz sie musial zadowolic na poczatek kitem (jesli zdecydujesz sie na Nikona to oczywiscie polecam 18-105mm), na krajobrazy jako tako sie nada, imprezy - no to juz bardziej zalezy od twoich umiejetnosci. makro bedziesz musial zostawic na pozniej
Budżet jak pisałem - do 2500 - 2600zł. W kwestii obiektywów też jestem zielny - dopiero się oswajam z tematem, czytam co z czym się je itp. Sony można do 2500 kupić z dwoma obiektywami - 18-55 i 18-200. W sumie nikony też można kupić chyba za te cenę z innym obiektywem niż 18-55.
Zwykle ma się ochotę złapać wszystkie sroki za ogon na raz ale gdy jest się początkującym to paradoksalnie najlepszy zestaw to taki, który zamiast nas rozleniwić, najwięcej nas nauczy. Ja bym proponował kupić body D90 - mieści się w budżecie i ma szereg ważnych zalet: napęd AF w korpusie, pryzmat i porządny wizjer, górny wyświetlacz. Do tego dozbierać parę groszy na jeden z tych obiektywów:
Nikkor AF 50mm f/1.8 D
Nikkor AF-S DX 35 mm f/1.8 G
Pierwszy poniżej 500 zł, drugi niewiele droższy.
Na portrety i imprezy się nada. Do makro wystarczy dodać do tego pierścienie pośrednie za parędziesiąt złotych. Do krajobrazów będzie trzeba potem dokupić szerszego szkło ale do tego czasu, bawiąc się intensywnie nowym sprzętem, będziesz miał już znacznie większą orientację w temacie.
ja mysle, ze to by byla fajna propozycja ale np dla kogos, kto sie przesiada z analoga i juz ma solidne fotograficzne podstawy. wszystko zalezy od tego, czy jest sie zainteresowanym fotografia czy posiadaniem lustrzanki
Zwykle ma się ochotę złapać wszystkie sroki za ogon na raz ale gdy jest się początkującym to paradoksalnie najlepszy zestaw to taki, który zamiast nas rozleniwić, najwięcej nas nauczy. Ja bym proponował kupić body D90 - mieści się w budżecie i ma szereg ważnych zalet: napęd AF w korpusie, pryzmat i porządny wizjer, górny wyświetlacz. Do tego dozbierać parę groszy na jeden z tych obiektywów:
Nikkor AF 50mm f/1.8 D
Nikkor AF-S DX 35 mm f/1.8 G
Pierwszy poniżej 500 zł, drugi niewiele droższy.
Na portrety i imprezy się nada. Do makro wystarczy dodać do tego pierścienie pośrednie za parędziesiąt złotych. Do krajobrazów będzie trzeba potem dokupić szerszego szkło ale do tego czasu, bawiąc się intensywnie nowym sprzętem, będziesz miał już znacznie większą orientację w temacie.
Popieram.
A gdy nie ma pieniędzy na D90 można postawić na D3100+35/1.8
Powiem tak. Nikon D90 podoba mi się najbardziej z tych wszystkich lustrzanek. W Fotojokerze jest D90 na wystawie za 3200 z obiektywem nikkor 18-105VR, jednak trochę to ponad budżet jaki posiadam. Czy może jednak jest to na tyle wywyższający się aparat spośród wymienionych przeze mnie i wart tego aby odłożyć zakup na później i dozbierać na niego?
Cola faktycznie się przejęzyczyłem - mój błąd
Czy może jednak jest to na tyle wywyższający się aparat spośród wymienionych przeze mnie i wart tego aby odłożyć zakup na później i dozbierać na niego?
Z wymienionych na pewno, tyle że to model "na wylocie", który ma już od pewnego czasu następcę i lada chwila całkiem zniknie z półek...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10