Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 13 Gru, 2010 Co można zrobić mając tylko jedną lampę?
Witam,
Wiem że pytanie jest poniekąd żenujące, ale mimo to ośmielam się zapytać
Od paru dni mam lampę HVL-42, i kiedy zacząłem przeglądać wątki dotyczące oświetlenia, szybko uświadomiłem sobie, że w zasadzie to niewiele mogę z jedną lampą...
ray, zdjecia mozesz robic. Nie przesadzaj za bardzo z tym "niewiele" - masz doskonala okazje do zapoznania sie z blyskaniem od podstaw. Blyskaj i doblyskuj na wprost (chocby dla porownania), wykorzystuj sufit i sciany, stofena czy papier sniadaniowy sobie zaloz i probuj, przygladaj sie rezultatom a wnioski przyjda same.
ray, skoro jedna lampa wystarcza np. Wacławowi Wantuchowi, czy Zackowi Ariasowi, to Tobie też może. BTW, mając jedną lampę możesz bez problemu oświetlić scenę z trzech stron, wystarczy blenda i światło zastane - kombinacji ich ustawień w stosunku do lampy jest naprawdę bardzo dużo.
To ja jeszcze tylko dopiszę, że lampy to nie wszystko, modyfikatory też dają pole do manewru. Zobacz co dostajesz z samej lampy, a co się dzieje po zmiękczeniu światła (rozproszeniu), począwszy od odbijania od ścian/sufity, przez najprostszą i tanią parasolkę, i dalej.
Mam blendę i bawiłem się już ze zdalnym wyzwalaniem błysku (wiadomo, A200 ma tylko najbardziej podstawową funkcjonalność) i zdążyłem zauważyć że efekty mogą być całkiem ciekawe.
Co mnie jednak zmartwiło to właśnie to że gros wątków dotyczy rozbudowywania swojego mini studia o całe mnóstwo różnych dodatków, a nawet jeśli nie to prędzej czy później pojawia się wpis żeby coś dokupić, vide post Komora wyżej . Nie mam nic przeciwko poszerzaniu swojego zaplecza, ale jakoś nigdzie nie mogę doszukać materiałów jak zrobić możliwie maksymalny użytek z samej lampy. Stąd wniosek że niewiele można zrobić bez całej gamy dodatków...
ray, większość tych dodatków możesz zrobić sam lub zasymulować ich działanie tzw. "domowym sposobem".
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Pon 13 Gru, 2010
ostatnio jak oglądam zdjęcia, to widzę, że jak dla mnie najlepsze wychodzą właśnie z jednej lampki z parasolką, która doświetla światło zastane - naturalne i idealnie naświetlone
Jedna lampa to wszystko, czego mi trzeba. Jak największy palnik i moc, oraz głowica ruchoma praktycznie we wszystkich kierunkach. Jeśli opanujesz pracę jedną lampą do perfekcji dasz sobie radę w każdej sytuacji. Mam ponad 2 lata SB-900 i nie zamieniłbym jej na żadną inną. Dobrze odbita wręcz fenomenalnie oświetla scenę, praktycznie nie widać jej użycia. W nawet najbardziej beznadziejnej sytuacji nie ustawiałem palnika na wprost, ani nie zakładałem stofena. Nawet przy czarnym suficie i ścianach. Ale wszystko zależy od fotografii, którą uprawiasz, możesz potrzebować czegoś innego - blendy, parasolki itp. Nie wiem, co może a czego nie Twoja lampa - polecam jednak na początek opanować ją bez dodatków.
- Zdjęcia (ja tak robię - to działa)
- Kupić kolejną. I kolejną. I...
Do tej pory, przy wykorzystywaniu ścian i sufitów, nie odczułem potrzeby używania większej ilości źródeł światła. Poczułem natomiast potrzebę ćwiczenia wyobraźni przy kształtowaniu błysku (od czego by to odbić żeby wyglądało ciekawie...).
Mam dobrą lampę (HVL-42) a pytam co mogę zrobić tylko jej używając (bez dodatków) z czystej ciekawości. Wiem że na imprezie fajnie się sprawdza, światło odbite od sufitu daje bardzo naturalny efekt. Ale... gdybym chciał zrobić żonce fajne zdjęcie (tzn. akt) w domu, to jednak chciałbym żeby chociaż trochę przypominało że chodzi o akt Mam jeszcze blendę którą mogę wykorzystać, ale po pierwszych próbach nie wydaje mi się że można z tym zdziałać coś sensownego. I stąd moje pytanie - czy można coś więcej z tym zrobić mając tak małe zaplecze sprzętowe czy jednak trzeba zainwestować w dodatki?
palindrom - o tak, ja też poczułem chęć sprawdzania różnych kątów zwłaszcza podoba mi się tryb bezprzewodowy kiedy lampę mogę ustawić gdzie chcę
ray, kup jeden statyw i parasolkę lub coś podobnego z gadżetów opisanych w wątku Studio domowe amatora, tanim kosztem – to plus blenda już pozwala coś porzeźbić.
Poszukaj sobie w sieci schematów oświetleń z 1 lampą + blenda + słońce. Tak jak pisał Jaad to już całkiem sporo i można się fajnie pobawić. Ja w plenerze też zazwyczaj tak focę. Choć zdarza się używać nawet 3 lamp.
Pooglądasz schematy to da Ci wyobrażenie jak się za to brać, a później już będziesz mógł sobie sam wszystko korygować oglądając efekty.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11