Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Rozpiętość jakości Canona EF 16-35 mm f/2.8L II
Autor Wiadomość
GoOrange 
Rozmowny

Wysłany: Sob 15 Sty, 2011   Rozpiętość jakości Canona EF 16-35 mm f/2.8L II

Witam, czy w szkle Canona 16-35mm f/2.8L II występuje duży rozrzut jakościowy? Kupuję nowe szkło ale dysponował będę tylko jedną sztuką. Porównanie w chwili obecnej będę miał tylko do 24-105mm f/4L.

Możecie zasugerować jak ocenić jakość tego egzemplarza (znane 10 dni na wymianę / zwrot)?

Może macie jakieś sample porównawcze, może ktoś przebierał, mogą być nawet porównania innych szkieł, chodzi tylko o pokazanie ewentualnych mankamentów...

Generalnie poproszę o jakieś sugestie...

Reklama

dr11 
Optyczny

Wysłany: Sob 15 Sty, 2011   

GoOrange, ja myślę, że standardowo sprawdź na jakiś cegłach czy ostrość równa na całym kadrze. Dla różnych ogniskowych. Zobacz, czy AF trafia gdzie trzeba. Nie przed, nie za. Jakość obrazu porównaj może z http://the-digital-pictur...omp=0&APIComp=0
Kwestie mechaniki to oczywistość. Chyba tyle :)

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

GoOrange napisał/a:

GoOrange, moja sugestia jest taka abyś zamówił ten obiektyw w sklepie o znanej renomie. Wtedy możesz mieć większą pewność, że nie został on przez kogoś wcześniej zwrócony / przebierany / molestowany itd.
Zwrot zamów, oznacza to aby nie był dostepny od razu w tym sklepie, tylko by go musiał specjalnie zamówić dla Ciebie. Wtedy masz w zasadzie pewność, że szkło będzie w jakości fabryki Canona.

W tej klasie sprzętu, kupowanego bezpośrednio u dystrybutora lub w sposób jak wyżej, nie zdarzyło mi się spotkać różnych jakościowo egzemplarzy, czy takich, które by odbiegały od parametrów opisanych w testach. Bez obaw. :smile:

GoOrange 
Rozmowny

B o g d a n napisał/a:
GoOrange napisał/a:

GoOrange, moja sugestia jest taka abyś zamówił ten obiektyw w sklepie o znanej renomie. Wtedy możesz mieć większą pewność, że nie został on przez kogoś wcześniej zwrócony / przebierany / molestowany itd.
Zwrot zamów, oznacza to aby nie był dostepny od razu w tym sklepie, tylko by go musiał specjalnie zamówić dla Ciebie. Wtedy masz w zasadzie pewność, że szkło będzie w jakości fabryki Canona.

W tej klasie sprzętu, kupowanego bezpośrednio u dystrybutora lub w sposób jak wyżej, nie zdarzyło mi się spotkać różnych jakościowo egzemplarzy, czy takich, które by odbiegały od parametrów opisanych w testach. Bez obaw. :smile:

Zupełnie przypadkowo kupuje w sklepie, który jest jednym z kilku największych w Polsce, na obiektyw muszę czekać kilka dni... :grin:

Kiedyś dostępność była wskazana a teraz niedostępność... :wink:

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

GoOrange, tu jest dostępny: http://www.foto-ivy.pl/in...emart&Itemid=64

GoOrange 
Rozmowny

Sunders, Dzięki za info ale już kupiłem w firmie gdzie już kupowałem i wiem co i jak. Mnie akurat w podanym sklepie razi virtue-mart, sam w sobie może i nie jest niczym złym ale w formie jak go tam podano świadczy o baardzo ekonomicznym podejściu do e-biznesu...
Sam chyba 5 lat temu zrobiłem dużo ładniejszy sklep na joomli i virtue-mart...

Co do sedna sprawy, właśnie posiadanie na stanie 1 szt. wydaje mi się niekoniecznie zaletą z powodu możliwości krążenia szkła między niezadowolonymi kupującymi.
Ostatnio zmieniony przez GoOrange Sob 15 Sty, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

Sunders 

GoOrange napisał/a:
już kupiłem

No to jak z jakością :?: :smile:

GoOrange 
Rozmowny

Sunders napisał/a:
GoOrange napisał/a:
już kupiłem

No to jak z jakością :?: :smile:

Jedzie do mnie, kupiłem i czekam na dostawę bo nie mieli na stanie.

Sunders 

Jak wypróbujesz, daj znać.

GoOrange 
Rozmowny

Sunders napisał/a:
Jak wypróbujesz, daj znać.

Jasne, podam kilka sampli...

Ta z ciekawości...

... Masz swoje szkło i masz wątpliwości co do niego?
... Chcesz kupić?
... Przerabiałeś zakup i trafiłeś na same złe?
... Jak wyżej ale wreszcie znalazłeś swoją sztukę?
... Inne...

Sunders 

Zastanawiam się nad zakupem.

goltar 
Optyczny

Miałem dobry i sprzedałem MM... (przy zmianie systemu na Nikona).
Potem po powrocie do Canona, sprawdzałem używany i był taki sobie (słabszy na 35 mm) i ostatecznie zostałem przy 17-55 (nie mam FF).
Ogólnie to szkło na 35 mm jest słabsze niż na innych ogniskowych.
Kilka słów na temat 2 różnych egzemplarzy tego obiektywu pisałem w TYM TEMACIE (ten drugi to był egz. sprzedany MM).

Sunders 

goltar napisał/a:
ostatecznie zostałem przy 17-55 (nie mam FF)

Ale chyba masz oprócz niego jeszcze "odpowiednik " tych ogniskowych/16-35/ na APS-C :smile:

goltar 
Optyczny

Sunders napisał/a:
goltar napisał/a:
ostatecznie zostałem przy 17-55 (nie mam FF)

Ale chyba masz oprócz niego jeszcze "odpowiednik " tych ogniskowych/16-35/ na APS-C :smile:
Chwilowo nie... Wcześniej nie wyobrażałem sobie życia bez czegoś szerokiego (miałem C10-22 i T11-16), obecnie jakoś nie cierpię z powodu braku takiego szkła. Marzy mi się za to 17 mm TS-E na FF ;) Chętnie bym kupił stałkę 10 mm dedykowaną do APS-C, ale takiej niestety jeszcze nikt nie oferuje :( .

Sunders 

goltar napisał/a:
Wcześniej nie wyobrażałem sobie życia bez czegoś szerokiego (miałem C10-22 i T11-16),

Myślałem, ze masz jeszcze C10-22 :smile:
W odróżnieniu od Ciebie nigdy nie miałem czegoś szerszego na APS-C od 17 a na FF od 24mm, a od dłuzszego czasu mam ochotę popróbować.
goltar napisał/a:
Marzy mi się za to 17 mm TS-E na FF

Nad tym też się zastanawiam-gdybym się zdecydował na TS-E17, to 16-35 już raczej nie kupię, no i "pooszczędzać" musiałbym nieco dłuzej :smile:

Odpowiedz do tematu