Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jak przetestować Tamron 17-50/2.8 Canon
Autor Wiadomość
lukluk123 
Nowy

Wysłany: Pon 21 Lut, 2011   Jak przetestować Tamron 17-50/2.8 Canon

Cześć wszystkim, na początku witam wszystkich na forum bo jestem nowy.

Jestem zawodowo operatorem kamery i montażystą, fotografią interesowałem się długo, jakieś kompakty manualne Canon G9 itp.. .aż w końcu zdecydowałem się na zakup lustrzanki. Więc w dłoniach mam Canon 60D i do tego tamrona jak w temacie.
Ciężko mi ocenić ten obiektyw , z bliska na 50mm jest całkiem przyjemnie choć nie zawsze ale mam małe wątpliwości co do szerokiego kąta no i obiektów "dalekich". Testowałem Autofocus ze wzgl. na FFi BF ale na gazecie pod kątem trafia w punkt ładnie.
Pogoda kiepska, szaro buro i mglisto ale jakoś sprawdzić muszę bo chciałbym być pewny, że wydanie pieniędzy na obiektyw nie poszło na marne.
Jak przetestować to szkło ?
Przesyłam pare fotek, ostrość w punkcie środkowym kadru.

Oto i one: (światła może nie za dużo no ale czasy krotkie więc drgań ręki raczej brak.

Jeszcze jedno pytanie: na obiektywie jest podziałka 0.27 0.5 ......do 3 metrów i później jest nieskończoność. Czy w przypadku gdy odległość jest większa niż te 3 metry to mogęręcznie ustawiać nieskończoność czyli skrajna pozycja pierścienia ostrości ? Bo widz, że aparat nie ustawia nieskonczoności w AF przy dalekich obiektach.

http://multi-media.com.pl/test/IMG_5511.jpg
http://multi-media.com.pl/test/IMG_5555.jpg
http://multi-media.com.pl/test/IMG_5558.jpg
http://multi-media.com.pl/test/IMG_5559.jpg
http://multi-media.com.pl/test/IMG_5566.jpg
http://multi-media.com.pl/test/IMG_5565.jpg

Dzięki za pomoc i wyrozumiałość. Pozdrówki

Na przyszłość proszę pamiętać o regulaminowym limicie wielkości wstawianych zdjęć (800x800pix). goltar
Ostatnio zmieniony przez komor Sro 23 Lut, 2011, w całości zmieniany 3 razy  

Reklama

h.s.
Rozmowny

Wysłany: Wto 22 Lut, 2011   

Najlepiej testować ustawiając aparat na statywie. Ta podziałka do 3m to chyba tylko na szerokim kącie, bo głębia ostrości przy tej ogniskowej i odległości jest wystarczająca. wszystko ponad - to nieskończoność i aparat łapie pierwszą dobrą ostrośc /teoretyzuje, bo nie mam tego obiektywu/. Aby sprawdzić ustaw ostrość / statyw ważna rzecz, punkt ostrości musi być ten sam/ , wyłącz AF, przejdź na ekranik i przy powiększeniu 10x ruszając pierścieniem odległości zobaczysz, czy ostrość była najlepsza. Możesz też wykonać 2 zdjęcia - jedno ustawiając ostrość za pomocą wizjera /AF włączony/. Drugie za pomocą ekranu /na kontrast i tu nie ma żadnej pomyłki, wady obiektywu nie istnieją/. Na kompie zobaczysz czy są różnice. Na gałce masz też wspaniałą funkcję DEP, warto ją czasem stosować

bacruk 
Entuzjasta

lukluk123 napisał/a:

Jeszcze jedno pytanie: na obiektywie jest podziałka 0.27 0.5 ......do 3 metrów i później jest nieskończoność. Czy w przypadku gdy odległość jest większa niż te 3 metry to mogęręcznie ustawiać nieskończoność czyli skrajna pozycja pierścienia ostrości ? Bo widz, że aparat nie ustawia nieskonczoności w AF przy dalekich obiektach.

Teoretycznie powinno się ostrzyć na hiperfokalną przy widoczkach/ dalekich obiektach ale tutaj jak widzisz przy szczątkowym oznaczeniu skali odległości to często niewykonalne. Używanie af to też kiepski pomysł.

Pozostaje LV w manualu. Powiększyć, wyostrzyć odpowiednio, przymknąć i gotowe.

h.s.
Rozmowny

Po co ręcznie. AF na ekraniku dzięki bezpośredniemu połączeniu z matrycą z powodzeniem da sobie radę.
DEP u canona to właśnie ustawienie na hiperfokalną, ale przy testach musi mieć całkowicie otwarty obiektyw

bacruk 
Entuzjasta

h.s. napisał/a:
Po co ręcznie

ponieważ szybciej, wygodniej i pewniej.

W tym obiektywie 3m i nieskończoność dzili w porywach 3mm na pierścieniu.
Silnik AF zwyczajnie nie daje rady precyzyjnie ustawić położenia.

[ Dodano: Wto 22 Lut, 2011 14:11 ]
h.s. napisał/a:
DEP u canona to właśnie ustawienie na hiperfokalną

?
IMO to bezużyteczny automat który ustawi jak mu podejdzie obiekt pod punkty AF.

lukluk123 
Nowy

Wysłany: Sro 23 Lut, 2011   

Witam, to jak ustawiać ostrość w plenerze i "widokach" ?
Autofocus odpada, ręcznie odpada... w/g skali odpada...
Zrobiłem pare testów i obiektyw jest b. ostry na 50mm, gorzej na szerokim ale nie wiem czy to przypadłość tego szkła czy po prostu każdy obiektyw ma utrudnione zadanie ustawiając automatycznie ostrość na przedmioty w oddali... w końcu elementy kontrastowe są mniejsze ale w przypadku gdy ustawię ostrość na 50mm i odjadę do 17mm to jest dużo lepiej niż w przypadku ostrzenia na 17mm.

Oczywiście automat działa różnie... jak trafi to żyleta, czasem zdarzą się błędy ale to są testy robione wieczorem, muszę jak znajdę czas porobic zdjęcia przy jasnym słonecznym świetle...

bacruk 
Entuzjasta

lukluk123, odpowiedz masz powyżej :)

lukluk123 
Nowy

Czyli najlepszym rozwiązaniem jest ustawianie za pomocA LCD i ręcznie lub z AF ? No ale AF w trybie LV bazuje na kntraście i jest raczej ułomny więc czemu go polecacie ?

bacruk 
Entuzjasta

lukluk123 napisał/a:
LCD i ręcznie

TAk

lukluk123 napisał/a:
jest raczej ułomny

Dalczego tak sądzisz?
Owszem jest mułowaty ale braku dokładności zarzucić tutaj nie można, dodatkowo nie ma powiązania z punktami AF.

Niemniej dla mnie wygodniej jest powiększyć fragment na który ostrzę i dokładnie ustawić ręcznie. 100 na 100 trafień :wink:

lukluk123 
Nowy

Jest wolniejszy (ten kontrastowy) ale czy jst dokładniejszy od fazowego ?

bacruk 
Entuzjasta

Bezlusterkowce tak działają i generalnie nie ma problemów z FF/BF.
Sprawdz, przetestuj. Podłącz do kompa i sprawdz jak to działa z podglądem na monitorze:)

lukluk123 
Nowy

Ale czy takie ostrzenie zalecane jest na szerokie plany plenery czy to rozwiązanie w przypadku gorszego ostrzenia dalekich planów ? Inaczej... czy taki problem jaki mam to normalka bo obiekty dfaleko bo zamglone bo to skrajne wartości ogniskowych czy po prostu ewidentna wada szkła ?

bacruk 
Entuzjasta

lukluk123, mam T17-50 i do 10-15m daje radę AF przy czym dla odleglejszych obiektów ostrzę na 50 i potem skręcam do szerokiego. Dla bardzo odległych obiektów zwyczajnie ostrzę ręcznie - widoczek nie ucieknie.

Optyka jest dobra, af trafia w punkt do kilku metrów, jest akceptowalny do kilkunastu a dalej to lotomat pomimo dużej GO na szerszym końcu. To chyba wszytko w temacie.
To szkło wymaga świadomego użytkowania.

lukluk123 
Nowy

Może i świadomego ale czasem człowiek po prostu chce zrobić zdjęcie, nie ma warunków do patrzenia w LCD... światło słoneczne itp... troche to utrudnione, chyba lepiej ostrzyc na 50mm.

Z przeczytanych opinii wynika, że nie każdy twierdzi że mydli... może jednak kalibracja w serwisie ? Gra warta świeczki?

Odpowiedz do tematu