Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Dla jednego warto, dla drugiego nie, a dla trzeciego warto dopłacić do Sigmy 50 mm.
Na pewno Canon w wersji f/1.4 ma celniejszy AF, a to już może być wystarczającym powodem dla niektórych. Drugi powód to solidniejsza budowa (choć f/1,4 też pancerny nie jest).
Plastikowa wersja f/1,8 moim zdaniem najlepiej się sprawdza w małych odległościach, wtedy na małych przysłonach można precyzyjnie ustawić ostrość (przy odrobinie szczęścia) i otrzymać przyzwoicie ostre obrazy, jak na cenę tego szkła… tfu! plastiku! Przy większych odległościach, szczególnie w niskiej temperaturze ustawianie ostrości na małych przysłonach to już może być loteria, ze względu na duże luzy robocze w tej konstrukcji.
Ja mam plasticzaka 50/1,8 i jak będę go zamieniał to na Sigmę, nie Canona. Niestety trzeba dołożyć jeszcze trochę więcej.
50f/1.4 ma tylko lepsza (bardzo duzo lepsza) mechanike, optycznie nie roznia sie wiele (oczywiscie oprocz przeslony 1.4 ). Jak sie ma ten 1000 to warto doplacic.
Ostatnio zmieniony przez Usjwo Pią 04 Lut, 2011, w całości zmieniany 1 raz
W skrócie powiem tak - do f1.8 żylety nie ma (mi nie przeszkadza).
Jakość wykonania - lepsza niż eLek.
Ostrzenie - poezja. Potwierdzenie ostrości działa wyśmienicie.
Plastyka - mi się podoba. Bokeh nie jest taki blurowaty jak w Sigmie. Bardziej "zdecydowany". Ale mi się widzi.
Miałem: Minoltę f1,7, Sony f1,4, Canona f1,4; podpinałem Canona f1,8, Sigmę f1,4.
Teraz mam Zeissa i absolutnie uważam go za najlepszy z nich wszystkich.
50f/1.4 ma tylko lepsza (bardzo duzo lepsza) mechanike, optycznie nie roznia sie wiele (oczywiscie oprocz przeslony 1.4 ). Jak sie ma ten 1000 to warto doplacic.
Ja tam bym w życiu na ten szajs nie dał 1500zł. Miałem przez chwilę (bo po 3 dniach oddałem) i tak AF szwankował , z bliska działał w 100% a z większej odległości rzadko kiedy trafił, a budowa tego obiektywu - tragedia tandetny plastik i jeszcze ten wysuwany przód z którym trzeba jak z jajkiem , acha i w tym egzemplarzu co miałem jakoś dziwnie silniczek AFu brzęczał.
Tak więc osobiście doradzam albo kupujemy za 3 stówy coś co wiadomo że jest tandetne i na to się godzimy - mam na mysli c 1,8 albo może na sigmę warto spojrzeć... a może jakiś m42 za parę stówek (jeżeli oczywiście nie przeszkadza brak AF) Ja pozostałem przy Takumarze 1,4 i jestem zadowolony, obrazki świetne budowa pancerna ogólnie rewelacja.
No chyba pomogłem.....
Ostatnio zmieniony przez AMB Pią 04 Lut, 2011, w całości zmieniany 1 raz
Ja zmieniłem 1.8 na 1.4 i byłem zadowolony. Ale o ile pod APS-C jeszcze zapinałem częściej, głównie do portretów, to teraz w zasadzie nie używam.
Układ AF jest wrażliwszy na uszkodzenia niż normalny USM. Miałem z nim jakieś problemy ale samemu mi się udało je poprawić, nasmarować. Trochę jednak rzęzi i skrzypi
A i prowadnica tubusa może się lekko wyrobić, wówczas przy nieskończoności lub trochę bliżej obiektyw jest niecelny. Można poprawić młotkiem
Ogólnie, gdybym nie kupił go z myślą o portretach pod APS-C, nie kupiłbym go teraz pod FF. Myślałem o eLi ale jak napisałem, 50mm u mnie w użyciu od wielkiego dzwonu (nawet Lensbaby częściej ).
warto dopłacić do 50 1.4, ale tak jak pisał dr11, 50 1.4 to delikatna konstrukcja, trzeba uwazac.
w canonie 50 1.4 dobrze poprzebierac jest duzy rozrzut jakosciowy, jezeli chodzi o ostrosc.
Co do Sigmy zależy jak trafisz i tez trzeba przebierać, a jak masz korpus bez mikroregulacji af to lepiej nie bierz (mojej nie dało się wykalibrować, sprzedałem po 4 miesiacach)
[ Dodano: Pią 04 Lut, 2011 12:17 ] komor
sorki, ze sie wtrace.
Zeiss ma cudne kolorki tylko, wg mnie pomiedzy 1.4 -2.0 zbyt miekki.
Z moim C5D w wersji I dawal blad 99, komunikacji z korpusem, inne szkla chodzily bez problemu zakladam, ze to Zeiss.
Jak zalezy ci na ostrych obrazach na pelnej dziurze nie polecam, dodatkowo reczne ostrzenie bez precyzyjnej matowki - trudne.
Powyzej 4.0 najlepsza 50 do canona.
Jak nie miałeś wcześniej styczności ze stałkami to lepiej kup sobie na początek 50 1.8. Używalny przedział 1.8-2.2 potem już ostro .AF hmm sportu tym na pewno nie zrobisz, przy potretach wyrabia .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11