Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Dylemat odnośnie nóg
Autor Wiadomość
luzaczek82 
Nowy

Wysłany: Pon 26 Gru, 2011   Dylemat odnośnie nóg

Witam wszystkich!mam pytanie na temat statywu!Posiadam statyw manfrotto 055XProb zastanawiam się nad wymianą na np Triopo GT-3228X8C,Sirui N-2004 i Benro Travel Angel A-1681!Frotka nie jest zła ale wolał bym coś lżejszego i łatwiejszego w transporcie... Ciekawy jestem jak wytrzymałość tego statywu itp Sprzet jaki powieszę na tym statywie to D300s z gripem i N300 f4(czasem z konwerterem) plus głowica manfrotto 501!Ciekawe czy któryś dorówna stabilności frotki...jak z ich wytrzymałością itp

Reklama

Arek 
Redaktor

Wysłany: Pon 26 Gru, 2011   

luzaczek82, z Frotki to ja bym raczej migrował w kierunku Gitzo niż chińszczyzny :) Może nie od razu włókna węglowe, ale tańsze włókna bazaltowe. Mam takie i jestem bardzo zadowolony. Triopo bym odradzał. Sirui znam, posiadam i chwalę. Stosunek jakości do ceny bardzo dobry. Benro nie znam na tyle żeby się wypowiadać.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Jeśli frotka przeszkadza to faktycznie kierunek na gitzo. Sam tak zmieniłem na GT2540 i nie żałuję.

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

luzaczek82 napisał/a:
Frotka nie jest zła ale wolał bym coś lżejszego i łatwiejszego w transporcie...
luzaczek82 napisał/a:
Sprzet jaki powieszę na tym statywie to D300s z gripem i N300 f4(czasem z konwerterem) plus głowica manfrotto 501!

W takim razie proponuję rozważyć SIRUI N-2204 CARBON wersja traveler z funkcją monopodu - używam i polecam.

luzaczek82 
Nowy

Kurcze trochę szkoda Mi kasy na GT2540(jak by utrzymywał to co mam?)Bogdan a co wieszasz na tym sirui jeśli mogę zapytać?

[ Dodano: Pon 26 Gru, 2011 21:36 ]
Arek napisał/a:
luzaczek82, Może nie od razu włókna węglowe, ale tańsze włókna bazaltowe...
możesz coś polecić pod to co mam?

Arek 
Redaktor

luzaczek82, w rozsądnej cenie jest GT1931 ale formalnie on ma taki sam udźwig jak 055Prob czyli 7 kg. No ale jest znacznie lżejszy, bo waży 1.4 kg. Jeśli Ci takie parametry odpowiadają, to bierz. Ja mam trochę cięższy i solidniejszy GT2941.

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

luzaczek82 napisał/a:
Bogdan a co wieszasz na tym sirui jeśli mogę zapytać?
To co mam ... 5D Mk II + Gimbal BWG-J3K + EF 400mm f/5.6 :smile:

Jeśli masz obawy o sztywność to masz do dyspozycji większą średnicę nóg, czyli SIRUI M-3204 CARBON wersja traveler. Jest oczywiście trochę cięższy i dłuższy po złożeniu. Trzeba to dobrze rozważyć i wybrać kompromis aby był wygodny do noszenia, a o to Ci tez chodzi. :wink:

Z moich testów wynika, że sztywność podobnej grubości i rodzaju nóg, kształtuje się pomiędzy markami następująco: Gitzo > Sirui > Benro/Manfrotto > Triopo/Velbon > ... (dalej nie sprawdzałem)

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Arek napisał/a:
z Frotki to ja bym raczej migrował w kierunku Gitzo

Zdecydowanie.

Gitzo jest cool.

luzaczek82 
Nowy

Wysłany: Wto 27 Gru, 2011   

Ja wiem ze gitzo jest cool...Arek Gt1931 wszystko ok ale nie pasuje Mi dł po złożeniu...Bogdan ciekawi mnie jak to jest w sirui z częściami zamiennymi jak by się coś popsuło po gwarancji...kupić statyw za 1000 a jak coś walnie to co dalej?myślałem że co do sztywności to po gitzo jest frotka

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

luzaczek82 napisał/a:
myślałem że co do sztywności to po gitzo jest frotka
Dla mnie tak jest. Sirui stawiam co najwyżej na równi z frotką, choć jestem przekonany że jest w szeregu za frotką - chodzi o sposób w jaki to wszystko w Sirui jest połączone.
Triopo jest daleko za frotką w tyle.

luzaczek82 
Nowy

hijax_pl napisał/a:
chodzi o sposób w jaki to wszystko w Sirui jest połączone
czytałem że Ci się luzowały śrubki

Jest jeszcze Manfrotto 055CX Pro 3 lżejszy ale ta dł po złożeniu...czemu frotka nie ma nic składanego na mniejsza dł eh

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

I luzują się dalej. le nie chodzi tylko o śrubki, ale też o pierścienie mocujące segmenty nóg i przede wszystkim ścisk kolumny centralnej.

Acha - i według informacji uzyskanej z foto-tipa podawana dla Sirui wytrzymałość jest wytrzymałością, a nie maksymalnym obciążeniem roboczym. I tak jest faktycznie: mój Sirui (T-1205X) ma według specyfikacji wytrzymałość 10kg ale już przy ok 5kg (ok 3kg zestaw + dociążenie ok 2kg) zaczyna się zachowywać "dziwnie" a przez to w mojej ocenie - mało wiarygodnie. Przy tym samym obciążeniu Gitzo 2540 - jakby nic na nim nie wisiało...

Ale z tego malucha Sirui jestem zadowolony - bo można go wziąć ze sobą wszędzie :)

[ Dodano: Wto 27 Gru, 2011 09:27 ]
luzaczek82 napisał/a:
Jest jeszcze Manfrotto 055CX Pro 3 lżejszy ale ta dł po złożeniu...czemu frotka nie ma nic składanego na mniejsza dł eh
190CX4 - po złożeniu 50cm, albo jak widzę z nowej serii (29) model 293A4 - nawet 44cm

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

luzaczek82 napisał/a:
Ma CX Pro 4...

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

luzaczek82 napisał/a:
Kurcze trochę szkoda Mi kasy na GT2540(jak by utrzymywał to co mam?)

To Gitzo wytrzymuje na luzie Wimberley'a i 500L z 1d :razz:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Bo - jak już pisałem wcześniej - w Gitzo maksymalne obciążenie to obciążenie robocze a nie jak w przypadku chińczyków punkt, w którym następuje trwałe uszkodzenie ;-)

Odpowiedz do tematu