Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam wszystkich!mam pytanie na temat statywu!Posiadam statyw manfrotto 055XProb zastanawiam się nad wymianą na np Triopo GT-3228X8C,Sirui N-2004 i Benro Travel Angel A-1681!Frotka nie jest zła ale wolał bym coś lżejszego i łatwiejszego w transporcie... Ciekawy jestem jak wytrzymałość tego statywu itp Sprzet jaki powieszę na tym statywie to D300s z gripem i N300 f4(czasem z konwerterem) plus głowica manfrotto 501!Ciekawe czy któryś dorówna stabilności frotki...jak z ich wytrzymałością itp
luzaczek82, z Frotki to ja bym raczej migrował w kierunku Gitzo niż chińszczyzny Może nie od razu włókna węglowe, ale tańsze włókna bazaltowe. Mam takie i jestem bardzo zadowolony. Triopo bym odradzał. Sirui znam, posiadam i chwalę. Stosunek jakości do ceny bardzo dobry. Benro nie znam na tyle żeby się wypowiadać.
luzaczek82, w rozsądnej cenie jest GT1931 ale formalnie on ma taki sam udźwig jak 055Prob czyli 7 kg. No ale jest znacznie lżejszy, bo waży 1.4 kg. Jeśli Ci takie parametry odpowiadają, to bierz. Ja mam trochę cięższy i solidniejszy GT2941.
Bogdan a co wieszasz na tym sirui jeśli mogę zapytać?
To co mam ... 5D Mk II + Gimbal BWG-J3K + EF 400mm f/5.6
Jeśli masz obawy o sztywność to masz do dyspozycji większą średnicę nóg, czyli SIRUI M-3204 CARBON wersja traveler. Jest oczywiście trochę cięższy i dłuższy po złożeniu. Trzeba to dobrze rozważyć i wybrać kompromis aby był wygodny do noszenia, a o to Ci tez chodzi.
Z moich testów wynika, że sztywność podobnej grubości i rodzaju nóg, kształtuje się pomiędzy markami następująco: Gitzo > Sirui > Benro/Manfrotto > Triopo/Velbon > ... (dalej nie sprawdzałem)
Ja wiem ze gitzo jest cool...Arek Gt1931 wszystko ok ale nie pasuje Mi dł po złożeniu...Bogdan ciekawi mnie jak to jest w sirui z częściami zamiennymi jak by się coś popsuło po gwarancji...kupić statyw za 1000 a jak coś walnie to co dalej?myślałem że co do sztywności to po gitzo jest frotka
myślałem że co do sztywności to po gitzo jest frotka
Dla mnie tak jest. Sirui stawiam co najwyżej na równi z frotką, choć jestem przekonany że jest w szeregu za frotką - chodzi o sposób w jaki to wszystko w Sirui jest połączone.
Triopo jest daleko za frotką w tyle.
I luzują się dalej. le nie chodzi tylko o śrubki, ale też o pierścienie mocujące segmenty nóg i przede wszystkim ścisk kolumny centralnej.
Acha - i według informacji uzyskanej z foto-tipa podawana dla Sirui wytrzymałość jest wytrzymałością, a nie maksymalnym obciążeniem roboczym. I tak jest faktycznie: mój Sirui (T-1205X) ma według specyfikacji wytrzymałość 10kg ale już przy ok 5kg (ok 3kg zestaw + dociążenie ok 2kg) zaczyna się zachowywać "dziwnie" a przez to w mojej ocenie - mało wiarygodnie. Przy tym samym obciążeniu Gitzo 2540 - jakby nic na nim nie wisiało...
Ale z tego malucha Sirui jestem zadowolony - bo można go wziąć ze sobą wszędzie
[ Dodano: Wto 27 Gru, 2011 09:27 ]
luzaczek82 napisał/a:
Jest jeszcze Manfrotto 055CX Pro 3 lżejszy ale ta dł po złożeniu...czemu frotka nie ma nic składanego na mniejsza dł eh
190CX4 - po złożeniu 50cm, albo jak widzę z nowej serii (29) model 293A4 - nawet 44cm
Bo - jak już pisałem wcześniej - w Gitzo maksymalne obciążenie to obciążenie robocze a nie jak w przypadku chińczyków punkt, w którym następuje trwałe uszkodzenie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 10