Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lustrzanka do ok 4000
Autor Wiadomość
Stanziu 
Nowy

Wysłany: Sob 05 Mar, 2011   Lustrzanka do ok 4000

Witam,

Przymierzam się do zakupu aparatu fotograficznego (celowo nie użyłem słowa lustrzanki).

Poczytałem już trochę (nie tylko na optyczne), ale nie udało mi się jeszcze podjąć decyzji.

Moje "zachciewajki"
- budżet do max 4300, dobrze jakby w budżecie zmieściły się też podstawowe akcesoria (torba, karta/y pamięci, lampa)
- budżet nieprzekraczalny
- obiektyw typu "spacerzoom" (na początek, jeśli "załapię bakcyla" to znając życie będę miał kolejny problem z wyborem obiektywów)

Planowane wykorzystanie:
- fotografia wnętrz/wyposażenia (dokumentacja, a nie fotografia artystyczna), nierzadko w bardzo kiepskich warunkach oświetleniowych
- standardowe rodzinne wykorzystanie (zdjęcia wycieczkowe, spacerowe, imprezy rodzinne)

Ze względu na wnętrza bardziej jestem zdecydowany na lustrzankę niż kompakt "z wyższej półki", bo potrzebny jest dosyć szeroki kąt i możliwość podłączenia lampy (lepszej niż wbudowana). Stąd też w cenie chciałbym się zmieścić z lampą. Do tego przyda się możliwość nagrywania wideo, ale nie musi być koniecznie full-HD.

Zanim nie załapię "bakcyla" i trochę widzy i praktyki większość zdjęć będzie robiona w "full auto", później się zobaczy. Do tego większość zdjęć w jpg (na przerabianie zdjęć z RAW pewno nie będę miał nigdy czasu, chociaż jak da się to zautomatyzować, to może spróbuję)

Z aparatów które rozważałem na początek rzucił mi się w oczy Canon 550D, później trochę poczytałem i do zestawienia doszedł Nikon D90 i Pentax K-r.
Aktualnie trochę bardziej się kieruję ku Nikonowi, bo już kiedyś się bawiłem Nikonem siostry (ale teraz siostra mieszka daleko, a "szklarni" też nie ma rozbudowanej). Canon za to daje bogaty zestaw oprogramowania, chociaż jeśli są darmowe zamienniki, to nie jest to jakąś silną kartą przetargową.

Zestawy, które do tej pory rozważałem:
D90 + 18-105 - jak by się go udało jeszcze kupić, to zmieściłbym się w cenie a akcesoriami
D90 + 16-85 - tu w cenie nie udałoby się zmieścić akcesoriów, ale obiektyw podobno o klasę lepszy a do tego szersze pole widzenia
D90 + Sigma 17-70 HSM - z ceną probem jw, do tego lepsze światło ale węższe pole widzenia
550D + 18-135 IS - w założonej cenie dałoby się pewno zmieścić z akcesoriami, chociaż obiektyw nie ma za dobrych opinii
550D + 17-85 IS USM - z ceną jak wyżej, ale obiektyw o klasę lepszy chociaż mniej uniwersalny
550D + Sigma 17-70 HSM - sytuacja podobna jak w zestawie z D90
550D + 15-85 - tu będę miał problem ze zmieszczeniem się z kasą
Pentaxa rozważałem, kiedy myślałem jeszcze o kupieniu standardowego kita 18-55 50-200 (podobno najlepsze obiektywy jeśli chodzi o zestawy kitowe). Z tym zestawem i akcesoriami zmieszczę się w kasie. Spacerzooma do tego body nie dobrałem (jakbym się zdecydował na ten zestaw kitowy, to pewno z powodu lenistwa za niedługo dokupiłbym jakiegoś).

Profesjonalnie fotografią na 99,9% nie będę się zajmował, więc segment Pro mnie nie będzie interesował.

Być może do takich wymagań i umiejętności będzie bardziej odpowiadał zaawansowany kompakt (z możliwością podłączenia lampy) z odpowiednio szerokim kątem i dosyć dużym zoom'em. Za zaoszczędzoną kasę zawsze można kupić coś dla żony lub wybrać się gdzieś na weekend. Może się też okazać, że wystarczy mi body o klasę niższe.

Zakupy wolę robić w sklepach klasycznych, więc ceny też pewno będą ciut wyższe. Do tego jest ograniczenie lokalizacji sklepu - trójmiasto (ewentualnie i okolice).

Jeśli chodzi o ewentualną lampę, to jestem zielony jak trawa na wiosnę, więc prosiłbym o propozycje, chociaż pewno najpierw trzeba się zdecydować na system.

Z góry dziękuję za pomoc.

Reklama

Bobby 
Rozmowny

Wysłany: Sob 05 Mar, 2011   

Jesli dopuszczasz opcje zakupu zaawansowanego kompakta to jest pare interesujacych modeli. Np. Canon Powershot G12, Nikon Coolpix P7000, Olympus XZ-1, Samsung EX1. Dwa pierwsze maja dluzszy zakres ogniskowych. Dwa ostatnie maja bardzo jasne obiektywy, przydatne do fotografii w pomieszczeniach. Wszystkie maja tzw. "goraca stopke" do podlaczenia zewnetrznych lamp danego systemu. Sa tez jakies Panasoniki, ale ja sam nigdy nie interesowalem sie nimi. AF Nikona podobno pozostawia nieco do zyczenia.

login_87 
Początkujący

Wysłany: Sob 05 Mar, 2011   

Jezeli chcesz pstrykac tylko na auto i chcialbys w miare przyzwoity tryb wideo to lepiej kup d3100 zamiast d90. Koszt takiego z obiektywem 18-105 to okolo 2400zl (http://allegro.pl/nikon-d3100-18-105-vr-sklep-wroclaw-wysylka-24h-i1486822386.html) Jezeli zalezy Ci na szerokim kacie to dokup jeszcze sigme 10-20 4-5,6 (nowe od 1800zl - http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/400818 ) lub uzywane spokojnie w okolicach 1300-1400zl. Taki zestaw mozemy juz miec za okolo 2800zl i zostaje Ci jeszcze troche pieniedzy na karte i fiteral ewentualnie jakas lampe np nissina di622.

Stanziu 
Nowy

Wysłany: Nie 06 Mar, 2011   

Bobby napisał/a:
Jesli dopuszczasz opcje zakupu zaawansowanego kompakta to jest pare interesujacych modeli. Np. Canon Powershot G12, Nikon Coolpix P7000, Olympus XZ-1, Samsung EX1. Dwa pierwsze maja dluzszy zakres ogniskowych. Dwa ostatnie maja bardzo jasne obiektywy, przydatne do fotografii w pomieszczeniach. Wszystkie maja tzw. "goraca stopke" do podlaczenia zewnetrznych lamp danego systemu. Sa tez jakies Panasoniki, ale ja sam nigdy nie interesowalem sie nimi. AF Nikona podobno pozostawia nieco do zyczenia.

Z wymienionych kompaktów najciekawiej wygląda Samsung EX1 (najszerszy "dół"), ale gorąca stopka w praktyce mało użyteczna (współpracuje tylko lampami od Samsunga, SEF20A i SEF42A).
Zestawiłem sobie nawet porównanie przedstawionych kompaktów http://www.optyczne.pl/po...=1152&add4=1195
Ogromną zaletą jest jasny obiektyw - podejrzewam że podobny zakrez z podobną jasnością w lustrzance mocno uderzy po kieszeni.

login_87 napisał/a:
Jezeli chcesz pstrykac tylko na auto i chcialbys w miare przyzwoity tryb wideo to lepiej kup d3100 zamiast d90. Koszt takiego z obiektywem 18-105 to okolo 2400zl (http://allegro.pl/nikon-d3100-18-105-vr-sklep-wroclaw-wysylka-24h-i1486822386.html) Jezeli zalezy Ci na szerokim kacie to dokup jeszcze sigme 10-20 4-5,6 (nowe od 1800zl - http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/400818 ) lub uzywane spokojnie w okolicach 1300-1400zl. Taki zestaw mozemy juz miec za okolo 2800zl i zostaje Ci jeszcze troche pieniedzy na karte i fiteral ewentualnie jakas lampe np nissina di622.

Po przeczytaniu kilku opinii nie brałem za bardzo pod uwagę D3100 zamiast D90, ale po przeczytaniu testu zaczynam go coraz bardziej rozważać.
Może zamiast zaproponowanej sigmy dałoby się zmieścić w cenie z jakimś tanim stałoogniskowym obiektywem szerokokątnym (około 12mm)?

Bobby 
Rozmowny

Stanziu,
Taniego szerokatnego obiektywu w okolicach tej ogniskowej to raczej bedzie jeszcze trudniej znalezc niz zooma zawierajacego te ogniskowa. Jesli nie zmiescisz sie w budzecie kupujac spacer-zooma i UWA-zooma, to moze jednak 16-85 jako jedyny. On (a na Canonie 15-85) zblizy cie najbardziej do szerkiego kata. Zreszta, gdybys kupil kompacta, to tylko Samsung EX1 i Pansonic LX5 dalyby ci przy szerokim koncu mniej wiecej to samo.

Stanziu 
Nowy

Jak na razie jestem zdecydowany na zestaw:
- Nikon D3100 body
- Nikon Nikkor AF-S DX 16-85 mm f/3.5-5.6G ED VR
- NISSIN Speedlite Di622 Nikon

do tego (dokładne modele jeszcze do wyboru)
- karta pamięci 8GB
- akumulatorki AA + ładowarka
- torba

Z całym kompletem bez problemu powinienem się zmieścić w założonej kwocie.

Jeśli ktoś ma ciekawe propozycje odnośnie wymienionych akcesoriów, to będę zobowiązany. Wszelkie uwagi nt. wybranego zestawu również mile widziane.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

I to według mnie niezły zestawik będzie. Akumulatorki polecam kupić Sanyo Eneloop.

Bobby 
Rozmowny

Jesli chodzi o karty pamieci to ja osobiscie wole "mniejsze a wiecej", w tym wypadku wybralbym dwie 4GB-owe (chyba ze dwie 8GB-owe...).

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Bobby napisał/a:
w tym wypadku wybralbym dwie 4GB-owe
Do filmujących lustrzanek? Nawet 8GB, to mało. 16GB jest optymalnym rozmiarem - niezbyt drogie i nie ma problemu z miejscem zarówno na video, jak i na zdjęcia (nawet w RAW). Na wyjazdy i tak przydałoby się kilka takich 16-tek...

Bobby 
Rozmowny

oops! zapomnialem ze to mialo byc do filmowania tez.

Stanziu 
Nowy

Wysłany: Pon 07 Mar, 2011   

Czyli karta najlepiej 16 GB
A co z prędkością ? Opłaca się dokładać do serii Extreme, czy 10-15MB/s (lub mniej) wystarczy?

Akumulatorki polecone już są :)
Może macie jakieś sprawdzone ładowarki i torby ?

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Pon 07 Mar, 2011   

Stanziu, opłaca się dołożyć do Extreme jeśli zamierzasz dużo filmować i używać serii.

tobo 
Nowy

Wysłany: Wto 08 Mar, 2011   

Proponowałbym jeszcze mocno przemyśleć pentaxa k-r który bywa obecnie w cenie do 1800 zł, w zestawie kitowy pentaxowy obiektyw, wspomniany najprawdopoodniej najlepszy kit; w segmencie dla początkujących ma opinie najlepszego korpusu; do tego można w zaplanowanym budżecie zanabyć baaardzo dużo akcesoriów: bardzo szybką kartę pamięci (przydatny drobiazg ułatwiający życie), dodatkowe zasilanie sanyo enelop, dwa kpl aku plus ładowarka (nawet w drogim "nie dla idiotów" za cenę 100zł jeśli chce się mieć od ręki w sklepie); przy takiej konfiguracji jest dopiero wydane niewiele ponad 2 tys. Z wymienionych jest torba, tu wg życzenia, allegro i insze skąpce się kłaniają. Za pozostałą kwotę możesz mieć parę bardzo dobrych zamienników dla kita, np tamrona 17-50 f/2.8 (nówka nie śmigana za 1250) lub troszkę dłuższą "lufę" tej samej firmy 28-75, oba mają opinię rewelacyjnych za obowiązującą cenę; nabywając używki płacisz za krótszego niecałe 1100 zł (allegro) i dalej masz w kieszeni 1000 zł.
Zamiast k-x'a może być ulepszona wersja czyli k-r (oba testy na optyczne.pl), różnica w cenie ok 500 zł. I nadal jesteś jeszcze sporo od określonej przez siebie granicy 4300 zł. Za pozostałą kwotę możesz np zanabyć statyw czy do tego filtry, obie rzeczy bardzo dobrej jakości.

[ Dodano: Wto 08 Mar, 2011 20:25 ]
Na początku mojego postu chodziło oczywiście o k-x :)

Odpowiedz do tematu