Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam, moja sytuacja wygląda tak:
* chcę kupić filtr polaryzacyjny
* mam jeden obiektyw 17-50mm dla którego rozmiar filtra wynosi 67mm
* mam zamiar wypożyczyć na kilka dni (wycieczka ) obiektyw szerokokątny - dla niego filtr to już 77mm
* w bliżej nieokreślonej przyszłości taki obiektyw zapewne zakupię też na własność
Filtr, który bym kupował, to Marumi, prawdopodobnie DHG Circular P.L.D - jakieś 190zł. Na pewno nie mam zamiaru kupować dwóch filtrów. Rozważam kupno filtru 67mm do mojego obiektywu i kompletne olanie szerokiego kąta, nawet jeśli w końcu sobie taki zafunduję. Druga opcja to kupienie filtra 77mm i redukcji do 67mm, wtedy jest 70zł drożej, co nie jest dla mnie tragedią.
Zastanawiam się czy ta druga opcja jest sensowna, biorąc pod uwagę, że wtedy np. przez rok jeśli będę chciał użyć polara - będę skazany na 77mm z redukcją zamiast logicznego 67mm.
Interesuje mnie zdanie przede wszystkim osób, które używały CPL z redukcją, a także tych którzy robili zdjęcia z polaryzayjnym na szerokim kącie (bo może takie coś nie ma sensu). Każdy argument w jedną, albo drugą stronę mile widziany.
Do szerokiego kąta to wersja slim by się nadała. CPL 77mm z redukcją na 67 jest OK - sam tak czasami robię - i nie ma żadnej winiety w przeciwieństwie do filtra 67 założonego na 77
Ale czy na APS-C jest faktycznie potrzebny slim? Nie wiem, da się to jakoś sprawdzić inaczej niż empirycznie, czy przy np. 10mm filtr spowoduje winietowanie? (chyba już wiem potrzebuję kąta widoczności obiektywu przeliczonego na moją matrycę i grubości filtra pewnie? )
Jeśli 77mm zmieści się w osłonie mojego obiektywu i będzie dał się używać, no i jeśli nie będzie winietował na szerokim kącie, to chyba nie widzę przeciwwskazań żeby kupić właśnie taki komplet.
Ach... i chyba jeszcze jedną rzecz wtedy będę musiał kupić, dekielek 77mm, no chyba że faktycznie kupię jakiegoś slima, zaoszczędzę na dekielku, a będę miał jednak slima
A co ma APS-C do tego? Rozchodzi się o kąt widzenia obiektywu tylko
Chodziło mi o to co sam też napisałeś, tyle że w drugą stronę – biorąc konkretny (dałem przykład 10mm) obiektyw może wystąpić winietowanie lub nie, zależnie od matrycy
W każdym razie:
hijax_pl napisał/a:
77mm filtr typu slim na pełnej klatce i 16mm mi nie winietuje. To jakiś odpowiednik 11mm na APS-C
Czy to jednoznaczne z tym, że nie-slim wtedy będzie winietował?
hijax_pl napisał/a:
Mówisz o przeciwsłonecznej? A jak chcesz wtedy obracać filtrem? I rozumiem, że nie myślisz o osłonie przeciwsłonecznej na 67mm i filtrze 77mm?
Tak, o przeciwsłonecznej. I nie mam pojęcia jak, miałem zamiar przekonać się w sklepie czy się tak da. Na myśli miałem to czego się nie spodziewałeś, w teorii powinno się mieścić
Generalnie to nie rozumiem, czy chodzi o to, że jeśli osłona nie jest przystosowana to nie da się jej używać z polaryzacyjnym?
Czy to jednoznaczne z tym, że nie-slim wtedy będzie winietował?
Nie - gdyż jeden filtr od drugiego może się różnić gabarytami Najlepiej po prostu iść do sklepu z aparatem i sobie przymierzyć, a jak nie masz na czym (brak szerokiego kąta) może sklep, który będzie go miał na stanie?
Cytat:
Generalnie to nie rozumiem, czy chodzi o to, że jeśli osłona nie jest przystosowana to nie da się jej używać z polaryzacyjnym?
Używać się da. Jednak używanie jest trochę upierdliwe. Bo żeby wygodnie obrócić filtr trzeba zdjąć osłonę, obrócić, założyć osłonę...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10