Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 07 Mar, 2011 nikon d3100, canon 450d czy sony a500????
Zaczynam nowy post ponieważ przeszperałam całe forum i nikt nic konkretnego nie doradził. Błagam nie przenoście mojego postu tylko mi pomóżcie. Zamierzam zakupić swoją pierwszą lustrzankę. Jestem laikiem w tej kwestii a zdjęcia robiłam tylko moim se k800i jak dotąd byłam wybredna tylko jeśli chodzi o aparat w tel jednak zamierzam zakupić lustrzankę a i im więcej czytam o tych aparatach tym mam większy mętlik. Zaprzestałam na modelach NIKON d3100, CANON 450d lub SONY a500. Chodzi mi o body+ kit. Szerze przyznam że głównie chodzi o cenę. I błagam nie piszcie żebym dołożyła jeszcze 200zl i kupiłam inny model. Wybór padł i koniec. Już przeszłam z 1300zł na 2000zł i więcej nie dam rady dołożyć. A teraz napiszę co mnie najbardziej interesuje:
1 stabilizacja obrazu ( ponieważ często trzęsą mi się ręce)
2 w miarę jak najmniejsze szumy ( jak na tą kwotę )
3 ustawienia automatyczne jak i manualne
3 nie zabijcie mnie ale fajnie by było gdyby miał kamerę najlepiej hd ponieważ cięzko mi będzie chodzić na szyji i z aparatem i kamerą którą już posiadam ( prawie jak japoński turysta-bez urazy)
i pewnie jakieś inne rzeczy których teraz nie pamiętam. To moja pierwsza lustrzanka więc pewnie dopiero po jakimś czasie sama stwierdzę czego potrzebuję dlatego też was proszę o radę, ponieważ się na tym znacie i dobrze mi doradzicie.
Nie jest mi potrzebny aparat za 3 tyś po to tylko żeby w lato wyjść z domu i popstrykać parę zdjęć ale nie stać mnie też żeby wyrzucać pieniądze w błoto. Zależy mi także żeby aparat był nowy bo już dość się przejechałam na używanym sprzęcie a tak to chociaż te 2 lata jest gwarancja. Jak to się mówi: Biednego nie stać na tanie rzeczy.
Co sądzicie o tych modelach i czy warto któryś z nich kupić a jak nie to co polecacie?
Ostatnio zmieniony przez karoladz Pon 07 Mar, 2011, w całości zmieniany 1 raz
Hmm z tego co widzę to iść w Nikona. Dzięki wielkie. A jaka jest różnica pomiędzy Nikonem d3100 a d5000 bo ja chociaż nie znam się na tych specyfikacjach intuicyjnie bym wybrała d3100.
A jaka jest różnica pomiędzy Nikonem d3100 a d5000 bo ja chociaż nie znam się na tych specyfikacjach intuicyjnie bym wybrała d3100.
Coś w tym jest
D3100 jest nowszy, ma nowszą matrycę, rejestruje FullHD, ma poprawiony pomiar światła. Ale jest też prostszy od D5000, który wyróżnia się w zasadzie obrotowym wyświetlaczem (inne różnice są pewnie nieistotne dla początkującego)
karoladz, D5000 jest trochę wyższym, aczkolwiek starszym modelem. Jesteś pewna, że chcesz pakować się w lustrzankę? Może lepiej któryś z zaawansowanych kompaktów z jasnym obiektywem, typu Samsung EX-1, Olympus XZ-1, Panasonic LX5, czy Canony G12 lub choćby S95?
nie ma mowy. Serio zależy mi na lustrznce. Nie znam się na kompaktach ale mam aparat w tel ( cyber-shot) i nie ma dla mnie sensu iść w tym kierunku. Wiadomo ten aparat jest gorszy od kompaktów ale nie o to mi chodzi w fotografowaniu. Takie zdjęcia nie mają duszy. Caly jeden dzień miałam lustrzankę w ręce i wiem już czego chce a nie był to jakiś super model bo sony a200 czy coś takiego tzn niska półka. Zdjęcia wyszły super i tylko lustrzanka lustrzanka lustrzanka:) Chce mieć trochę ustawień manualnych a w późniejszym czasie pomyślę o dokupieniu dodatkowego obiektywu i może lampy błyskowej. Już siebie widzę jak chodzę uliczkami Bielska w lecie i kombinuję nad ujęciem kamiennicy...coś pięknego, dlatego też czuję że to musi być lustrzanka. Sorki że się tak rozpisuję
[ Dodano: Pon 07 Mar, 2011 22:16 ]
DO HIJAX_PL
Mhmm a czy obrotowy ekran lcd jest potrzebny bo jakoś za bardzo za tym nie patrzę w końcu zdjęcia robi się w wizjerze. Wiadomo czasem się przydaje w tłumie ale czy amatorowi jest to potrzebne??
A mam jeszcze takie pytanko: ja chce obiektyw tak jak pisałeś 18-55 ale głównie chodzi mi o VR czyli stabilizacje. Jeśli później będę chciała zmienić obiektyw to wystarczy pierwszy lepszy nikkor vr ?
Mhmm a czy obrotowy ekran lcd jest potrzebny bo jakoś za bardzo za tym nie patrzę w końcu zdjęcia robi się w wizjerze. Wiadomo czasem się przydaje w tłumie ale czy amatorowi jest to potrzebne??
Wiadomo czasem się przydaje w tłumie ale czy amatorowi jest to potrzebne??
Nie chodzi o amatora czy profesjonalistę, ale o kadrowanie w takich miejscach gdzie trudno się patrzy przez wizjer. Jak masz takie obrotowy ekran możesz ustawić go pod kątem jakimś i wygodnie na niego patrzeć. Jak chcesz wyobrazić sobie o co mi chodzi wyobraź sobie że robisz zdjęcie kwiatka na rabatce ale ... od dołu - w kierunku nieba, czyli wizjer masz przy ziemi...
karoladz napisał/a:
Jeśli później będę chciała zmienić obiektyw to wystarczy pierwszy lepszy nikkor vr ?
Obiektywy Nikkora z oanczeniem VR mają stabilizację wbudowaną. Te bez tych literek - nie. I powinny mieć też oznaczenie AF-S (albo AF-I) żeby autofocus w tym aparacie działał.
To czy zdjęcia mają "duszę" nie zależy od tego czym zostały zrobione, a jak zostały zrobione. Pamiętaj, że lustrzanka z ciemnym kitowym szkłem nie da Ci więcej, niż wymienione kompakty, a rozwój systemu wiąże się ze sporymi wydatkami. Piszę to bo mówisz o 2000zł budżetu, którego nie możesz naciągnąć, gdy tymczasem wydatki na lustro będą wymagały wielokrotności tej kwoty, jeśli będziesz chciała rozwijać swoje zainteresowania... Dobrze byłoby, żebyś miała tego świadomość zawczasu...
Sony A500 jest w tym zestawieniu aparatem najdroższym i nie ma opcji wideofilmowania.
Canon 450D jest z kolei najstarszą konstrukcją i także nie oferuje filmowania.
W zasadzie takim doborem sprzętu sama odpowiedziałaś sobie na pytanie co wybrać: najtaniej i najlepiej dla Ciebie nabyć Nikona D3100.
Gdyby niższa rozdzielczość filmowania wchodziła w rachubę, to ciekawą propozycją mógłby okazać się Pentax K-R, który kosztuje mniej więcej tyle co D3100 a ma stabilizację w korpusie, czyli przy każdym podpiętym obiektywie, a nie tylko takim wyposażonym w stabilizację (np. VR/IS/OS).
...ale wraz z zestawem do Nikona D3100 otrzymujesz obiektyw ze stabilizacja optyczną (dość wydajną) i właśnie lepsze wideofilmowanie i to na dodatek ciut taniej.
pan.tadeusz [Usunięty]
Wysłany: Wto 08 Mar, 2011 Re: nikon d3100, canon 450d czy sony a500????
karoladz napisał/a:
3 nie zabijcie mnie ale fajnie by było gdyby miał kamerę najlepiej hd ponieważ cięzko mi będzie chodzić na szyji i z aparatem i kamerą którą już posiadam ( prawie jak japoński turysta-bez urazy)
i pewnie jakieś inne rzeczy których teraz nie pamiętam.
gdyby nie bariera cenowa to poleciłbym wziąć pod rozwagę Sony A33
lekki turystyczny korpus z jednym na rynku tak skutecznym AutoFocusem w trybie video
do Twojego opisu pasuje idealnie ale +400 zł to sporo
jeśli będziesz miała okazję to porównaj sobie w sklepie tryb video w D3100 i A33
oceń czy ten lepszy AF nie byłby jednak wskazany
jaad75 słusznie napisał, że z lustrzanką czekają Cię kolejne wydatki i powinnaś mieć tego świadomość
skoro jednak wiesz czego szukasz i czujesz różnice... to jeśli zdecydujesz się na D3100, wbrew temu o co prosisz napiszę - dołóż i wybierz zestaw z obiektywem 18-105
to przynajmniej na początku oszczędzi wydatków na pokrycie dłuższych ogniskowych i sprawi, że sam zestaw da znacznie szersze możliwości niż z 18-55,
naprawdę warto
A33 jest fajną propozycją, jednak należy mieć na uwadze, że to inna konstrukcja niż klasyczna lustrzanka (brak optycznego wizjera). I choć elektroniczny wizjer ma niewątpliwe zalety trzeba mieć świadomość pewnych jego ułomności, jak falowanie, zaciemnianie przy błysku, zwiększone zapotrzebowanie na energię. Oczywiście nie każdemu może to przeszkadzać, warto jednak pójść do sklepu, najlepiej Sony Centre i spojrzeć przez ten wizjer.
pan.tadeusz [Usunięty]
Wysłany: Wto 08 Mar, 2011
hijax_pl napisał/a:
A33 jest fajną propozycją, jednak należy mieć na uwadze, że to inna konstrukcja niż klasyczna lustrzanka (brak optycznego wizjera). I choć elektroniczny wizjer ma niewątpliwe zalety trzeba mieć świadomość pewnych jego ułomności, jak falowanie, zaciemnianie przy błysku, zwiększone zapotrzebowanie na energię. Oczywiście nie każdemu może to przeszkadzać, warto jednak pójść do sklepu, najlepiej Sony Centre i spojrzeć przez ten wizjer.
potwierdzam
na dodatek w podobnej cenie z D3100 dostajemy b.wygodny 18-105
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 12