Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
A nie lepiej coś typu 8x25 ,będzie jaśniejsza z większym polem widzenia.Lornetka 10x25 da Ci źrenice wyjściową 2,5 mm a to może utrudniać obserwacje zwłaszcza w pochmurny dzień.
Witam
Bogdan może pomyśl nad monokularem akurat 200 zł wystarczy jest bardzo mały i leciutki do kieszeni zmieści się bez problemu, mogę Tobie polecić Opticron Trailfinder II 8x25 http://www.opticron.co.uk...der_ii_mono.htm i tak jak Dawid napisał przy obiektywie 25 mm tylko powiększenie 8x masz wtedy źrenicę wyjściową 3,125 mm z pozoru niewielka różnica ale uwierz mi że przy słabym świetle ma to ogromne znaczenie, w ósemce masz szersze pole widzenia co dla mnie jest dużo ważniejsze niż powiększenie bo różnica w powiększeniu 8 a 10 x nie jest warta tego aby tracić pole i jasność ! dodatkowy problem to drgania obrazu przy większych powiększeniach i potem patrząc np. na tablice rejestracyjną zastanawiasz się czy to jest 8 czy B dodam tylko że takie drgania bardzo męczą oczy. Lornetka którą proponujesz ma pole 87/1000 (model Nikon Sportlite 8x25 105/1000) i waży 270 g monokular Opticron ma pole 119/1000 waży zaledwie 131 gram oczywiście możesz sobie wybrać inny model np. z większym obiektywem http://www.opticron.co.uk/Pages/monos_menu.htm
Mono okular odpada, posiadałem ostatnio lunetę i patrzenie jednym okiem jest dla mnie nie wygodne a poza tym bardzo męczy wzrok.
Znalazłem tego nikona 8x25 za 190 zł a 10x25 za 149 zł, zdziwiła mnie taka różnica w cenie.
A może coś lepszego dostane za podobną cenę (może być 8x25).
Nie tak. Kup to co chciałeś, dostaniesz dość dobrą jakość jak na dachową lornetke w tym rozmiarze i za te pieniądze. Jak chcesz wydac 2 stówy, wydaj 2 stówy.
Wysłany: Sob 04 Cze, 2011
Za 70zł więcej byłby Nikon ex - moim zdaniem warto. Przy większych gabarytach ex-y są z reguły droższe o jakieś 100%. Do 200zł trudno byłoby kupić coś lepszego niż podałeś - może Olympus byłby jakąś konkurencją jakościową http://www.ceneo.pl/8646844
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,27 sekundy. Zapytań do SQL: 14