Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 07 Kwi, 2011 Sony A300 (A350) czy Nikon D80 (body + stare obiektywy)
Moja pierwsza planowana lustrzanka. Rozważałem kupno hybrydy, ale w tej cenie mialbym używana lustrzankę. wiec lustrzanka. Raczej do ogólnego użytku. Bez macro i ogromnych ogniskowych. Wiec obiektywy 18-55 + np 50mm 1,8 by mnie zupełnie zadowalało.
Nikon d80 samo body, za 1000-1100 powinienem dostać z allegro.
W domu mam 2 obiektywy do nikona (kiedyś w domu byl F50).
- Nikon's AF Zoom Nikkor 35-80mm f/4.5~5.6D
- Tamron 80 - 210
lub
Cos z sony. Całkiem dobra jakość z tego co czytam. Obiektyw 50mm od minolty, bardzo tani i wg opinii również b. dobry. W takim zestawie zamknął bym sie w kwocie 1500 zl max. I taki zestaw wystarczyłby mi na długo.
Myślałem o modelach A300, A350. Oczywiście używane z allegro. Martwi mnie to ze dużo osób narzeka na psująca sie stabilizacje w tym modelu.
Czytam juz o aparatach już ponad 3 miesiace, i szczerze im dluzej czytam tym większy mam problem. Przy moich funduszach nie znajdę nic idealnego. Wiec najważniejszym kryterium będzie bezawaryjna praca. Brak serwisów, napraw itd Tym bardziej ze sprzet bez gwarancji.
Jeśli chodzi o jakość obrazu to nie mam co wymyślać, w końcu po przesiadce z kompakta będzie skok jakości. Szumy na pewno będą mniejsze. Jesli chodzi o obiektywy to najbardziej denerwuje mnie spory skok ostrości miedzy środkiem, a naraoznikiem kadru. Abberacje i dystorsje sa na tyle małe ze nie będę na nie zwracał uwagi.
Myślałem jeszcze o olympusie e-520 lub e-450, ale za ta sama cene mam większa matryce w nikonie lub sony.
wizjer mówi D80 i koniec. tylko jakieś szkła by się zdało... bo to co masz to :/
Ostatnio zmieniony przez ghost Czw 07 Kwi, 2011, w całości zmieniany 1 raz
Pazuzu [Usunięty]
Wysłany: Czw 07 Kwi, 2011
A napiszcie czy bede mial pelne sterowanie obiektywami z korpusu (przyslona, focus)?
Jak z jakoscia tych obiektywow. Wystarcza dla amatora? Ktory cos czuje i tak chyba przyspawa 50 f1.8.
rozumiem ze te obiektywy które mam to totalna kicha i nic z nich nie będzie? Czym będzie sie to objawiać? Jesli sa tak strasznie zle to i tak bede musiał cos dokupić do tej stalki cos zmiennoogniskowego, chociażby kitowe 18-55, a to jest kolejne 350 zl. w sumie wyszlo by za ten komplet troszke ponad 1800, wiec sporo.
A ile orientacyjnie mógłbym dostać za te 2 obiektywy co mam, wyszłaby chociaz rownowartosc tego 18-55?
Nie rozumiem "wizjer mówi D80". Albo w nikonie jest świetny wizjer, albo w sony mega lipny. Nigdy nie używałem lustrzanki tak na codzien, wiec bardziej jestem przyzwyczajony do ekranika.
Co do sony podobno ten kitowy obiektyw 18-70 to straszna lipa. Mam kilka zdjec to jakos dziwnie rozmazuje na brzegach kadru, juz mój stary lumix tz4 tak nie robi.
Do jakiej ilosci zrobionych zdjec warto brac uzywany aparat? (chodzi mi o d80). Niby producent gwarantuje 100 tys, ale jak nie mam gwarancji to co z tego, jak mi po np 30 tys padnie migawka.
Po co? Jedna rolka i słaby wizjer dyskwalifikują ten aparat w kontekście wyboru między nim, a D80.
Z matrycą natomiast jest dokładnie pratiwpołożnie, no chyba, ze świadomie ograniczamy się do ISO 100 - 400 gdzie albo lubimy CCD i na 100 jesteśmy do przodu albo nie widzimy drastycznych róznic (na 400).
To jeśli chodzi kontekst wyboru między obrazowaniem na poziomie jakże cenionego a100 (ta sama matryca i własciwie te same osiagi ma d80 - i mimo wszelkich zaklęć nikonowców tak po prostu jest) a a450
Jeśli chodzi o wizjer i rolki i rózne takie wodotryski miłe sercu nam, używającym aparatów fotograficznych w czasach gdy w środku były takie wymienne matryce w rolkach - Nikon. Jeśli chodzi o obrazowanie powyżej ISO 200 - daj Waść z tym "czcigodnym starcem" Nikona spokój...
Pytaczu -wybieraj
Jeśli chodzi o obrazowanie powyżej ISO 200 - daj Waść z tym "czcigodnym starcem" Nikona spokój...
Mam tę samą matrycę w K10D - nadal bez problemu daje radę do ISO800, choć przy ISO1600 trzeba się już trochę napocić, żeby pliki były używalne...
Wciąż jednak wybieram tu D80 - A450 nie daje jak dla mnie wystarczającej przewagi jakościowej żeby rezygnować z zalet lepszego interfejsu, no chyba, że ktoś będzie używał głównie wyższych czułości (powyżej ISO400) lub np. potrzebuje szybszej serii. Co do A300/350, sprawa jest bezdyskusyjna.
Jeśli chodzi o obrazowanie powyżej ISO 200 - daj Waść z tym "czcigodnym starcem" Nikona spokój...
Mam tę samą matrycę w K10D - nadal bez problemu daje radę do ISO800, choć przy ISO1600 trzeba się już trochę napocić, żeby pliki były używalne...
Cóz... jeśli chodzi o tzw. używalność i 'dawanie rady' to oczywiście to zalezy od indywidualnego poziomu akceptacji i chęci/umiejętności rawogrzebalnych. Ja staram sie na tej matrycy nie wychodzić ponad ISO 400 - ale to w takiej powazniejszej zabawie gdy materiał nie będzie zmniejszany.
Jednak matryca w a450 to jest w tym zakresie czułości po prostu zupełnie inna bajka. Co do zalet interfejsu... cóż, niech wybiera kupujący. Jednak jest zdecydowanie lepiej obsługiwalny niźli najniższe Sony nad którymi próbował się pochylić pytający.
Jeśli chodzi o Sony z CCD (a100, a2x0, a3x0) - nie ma sensu. d80 jest lepsze od dowolnego modelu.
Pazuzu [Usunięty]
Wysłany: Pią 08 Kwi, 2011
jesli chodzi o iso to glownie 100-200. czasem 400. A juz wartosci 800 (a nawet 1600) bylyby robione raczej zeby zachowac sens sytuacyjny, choc po przesiadce z kompakta, uwazam ze 800, a nawet 1600 bo delikatnym odszumianiu mozna spokojnie drukowac na 10x15, o ile jest sie normalnym ogladaczem zdiec, a nie szukaczem szumow, i wad posiadanego sprzetu. Tak jak napisalem, za ta cene nie oczekuje cudow, zreszta idealnego aparatu nie ma. Zeby dobrze kupic trzeba kupic cos na poczatku, dowiedziec sie co kogos denerwuje, na co zwraca uwage. Kazdy pod tym wzgledem inaczej patrzy.
Głownie o co mi chodzi to awaryjność
- w sony duzo czytam o padającej stabilizacji
- w nikonie, ogólnie slabe opinie o serwisie, częsty bf/ff z d80
PS. Jak wyglada sytuacja z migawka. Nikon gwarantuje cos kolo 100 tys, i ta liczba obowiązuje rowniez po skończeniu sie gwarancji? czy tylko przez okres gwarancji?
Jakos okresonych obiektywow
- Sony 50mm/1.8 (SAL50F18) + DT 18 – 55 mm F3.5-5.6 SAM
- Nikon NIKKOR 18-55 VR + Nikkor AF 50mm f/1,8D
Taki zestaw obiektywow w zupelnosci mi by wystarczyl.
Za sony przemawia glownie cena, oraz zużycie używanych modeli (niskie). LV dla mnie bardzo przydate.
Za nikonem wiekszy zakres gieldy obiektywow, wbudowany silnik, podglad glebi ostrosci, oraz zakladam ze lepsze wykonanie. Mniejszy problem z odsprzedaza. Najbardziej martwi mnie jednak ten serwis.
PS2. Rada dla szukajacych sprzetu, kupujcie co uwazacie za sluszne, bo patrzac na moj przyklad, im wiecej sie czyta (czyli niby wie wiecej) tym wiekszy jest problem z wyborem. A przesiadka z kompaktu na jakiekolwiek lustro moim zdaniem to skok ergonomi i jakosci. Kosztem wagi i ceny:)
Dzieki wszystkim za odpowiedzi.
Ostatnio zmieniony przez Wujek_Pstrykacz Pią 08 Kwi, 2011, w całości zmieniany 1 raz
Głownie o co mi chodzi to awaryjność
- w sony duzo czytam o padającej stabilizacji
Mi od 4 lat 'cudem' działa. Bagnetu tyż nie urwałem. Też musi 'cudem'.
Pazuzu napisał/a:
PS. Jak wyglada sytuacja z migawka. Nikon gwarantuje cos kolo 100 tys, i ta liczba obowiązuje rowniez po skończeniu sie gwarancji? czy tylko przez okres gwarancji?
Po gwarancji to...
Zresztą, nikt Ci tych 100 000 klapnięć nie gwarantuje...Tak producent określa antycypowany czas życia migawki i finito.
Pazuzu napisał/a:
Jakos okresonych obiektywow
- Sony 50mm/1.8 (SAL50F18) + DT 18 – 55 mm F3.5-5.6 SAM
- Nikon NIKKOR 18-55 VR + Nikkor AF 50mm f/1,8D
Tak samo w obu systemach. Sonowski 50/1.8 nie kryje pełnej klatki! Co na razie ma dla Ciebie jedynie symboliczne znaczenie. (oczywiście, oba wyżej wzmiankowane zoomy tez pełnej klatki nie kryją...)
Pazuzu napisał/a:
Za sony przemawia glownie cena, oraz zurzycie urzywanych modeli (niskie). LV dla mnie bardzo przydate.
Za nikonem wiekszy zakres gieldy obiektywow, wbudowany silnik, podglad glebi ostrosci, oraz zakladam ze lepsze wykonanie. Mniejszy problem z odsprzedaza. Najbardziej martwi mnie jednak ten serwis.
Silnik AF w korpusie mają jak dotąd wszystkie lustrzanki Sony. LV w d80 nie ma.
Jeżeli ma to być wybór pomiędzy a300(350) a d80 - to zdecydowanie d80, mimo braku LV (Nikon ma dobry wizjer, a300 i a350 mają tragiczne wizjery ale mają LV). Jeśli w grę wchodziłby też a450 to już poważnie bym się zastanowił nad Sony (wizjer już akceptowalny - do tego z d80 sporo jednak brakuje - i LV jest, a i matryca jednak lepsza od tej d80).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11