Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Czw 30 Cze, 2011
Co zamiast D300?
Autor Wiadomość
kachaa
[Usunięty]

Wysłany: Nie 12 Cze, 2011   Co zamiast D300?

Witam,

jestem posiadaczką Nikona D300, którego dostałam od rodziców. Robię nim zdjęcia od kilku lat, ale nie jestem z niego zadowolona. Jest dla mnie zbyt skomplikowany, nie potrafię wykorzystać w pełni jego funkcji. Wcześniej nigdy nie posiadałam żadnej profesjonalnej lustrzanki. Największy problem mam z ustawieniem światła, zdjęcia wiecznie nie wychodzą takie, jakich bym oczekiwała. Moja znajoma używa dużo prostszej i tańszej alfy, a jej zdjęcia wychodzą bez zarzutów. Zdaję sobie sprawę z tego, że wina leży w mojej niewiedzy i braku doświadczenia. Od dłuższego czasu wahałam się nad zmianą aparatu, ale szkoda było pozbywać mi się takiego sprzętu. Jaki aparat byście mi polecali, aby był trochę mniej skomplikowany, więcej ustawień było automatycznych, ale nie był dla totalnych amatorów? Wolałabym pozostać przy Nikonie, bo posiadam już trochę osprzętu.

Pozdrawiam.

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Nie 12 Cze, 2011   

kachaa napisał/a:
Jaki aparat byście mi polecali, aby był trochę mniej skomplikowany,
Wbrew pozorom to te niby prostsze konstrukcje są bardziej skomplikowane w obsłudze ;)
kachaa napisał/a:
więcej ustawień było automatycznych,
D300 też ma przecież automatykę. Jakiej automatyki Ci brakuje?
kachaa napisał/a:
Wolałabym pozostać przy Nikonie, bo posiadam już trochę osprzętu.
Jak bardzo chcesz - bierz D90 albo (przy większym budżecie) D7000.

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

A nie lepiej jakąś książkę kupić, doszkolić się w fotografii by świadomie wykonywać te zdjęcia? :smile:
No, żeby dużo prostsza i tańsza alfa robiła lepsze zdjęcia ... :???:

kachaa
[Usunięty]

Moją mocną stroną jest intuicja, sprawy kompozycyjne, pomysły i kreatywność. Ale gdy przychodzi do technicznych zagadnień to mimo usilnych starań kuleję. Jaką literaturę polecacie? Jest wiele książek i przez wiele przebrnęłam. Coś szczególnego wam się rzuciło w oczy?

kozidron
[Usunięty]

kachaa, ten aparat to całkiem przyzwoity sprzęt, nie rozumiem czego ci w nim brakuje, uzywając go jako "niewykwalifikowany" amator.....tu pomoże albo książka albo lepsze szkła, skup się na realnym problemie a nie wydumanej zmianie body, która nic nie wniesie.
To nie jest kwestia sprzętu tylko operatora, ty "alfą znajomej" będziesz robic takie same zdjęcia jak tym nikonem.

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

kachaa napisał/a:
Jaką literaturę polecacie?

Na początek proponuję instrukcje samego aparatu.
Tam znajdziesz opis wszystkich możliwości, a zwłaszcza sposób i efekt stosowania parametrów ekspozycji, czyli: czasu, przysłony i czułości ISO. Poznanie zależności pomiędzy nimi i efektów od nich zależnych, pozwoli Ci wykonywać poprawne zdjęcia. Chyba tylko tego Ci brakuje w tej układance. :smile:

kachaa
[Usunięty]

Brakuje mi tego, aby w prawie każdych warunkach zdjęcia wychodziły poprawne. Żebym nie musiała zmieniać ustawień aparatu co krok, przy każdym obrocie. Żebym jadąc na wakacje nie musiała się martwić czy zdjęcie nie wyjdzie za ciemno lub prześwietlone. W skrócie - żeby aparat sam za mnie więcej robił.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

kachaa, to może kompakt by wystarczył? (zupełnie bez ironii to mówię)

lotofag 
Optyczny

hijax_pl napisał/a:
D300 też ma przecież automatykę. Jakiej automatyki Ci brakuje?

Oto jest pytanie :?:
Cytat:
Żebym jadąc na wakacje nie musiała się martwić czy zdjęcie nie wyjdzie za ciemno lub prześwietlone.

Wystarczy odrobina wiedzy ;)
Jak widać fotografia chyba jednak nie sprawia Ci przyjemności i najlepiej jakby wszystko samo się robiło po naciśnięciu spustu...
Ostatnio zmieniony przez lotofag Nie 12 Cze, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

A co do D300, ustaw tryb P, matrycowy pomiar światła, AutoISO max 800. I już masz aparat robiący za Ciebie w prawie każdych warunkach poprawne zdjęcia.

kozidron
[Usunięty]

lotofag napisał/a:
:?:

a "P" to co ?

edit.
hijax_pl napisał/a:
A co do D300, ustaw tryb P, matrycowy pomiar światła, AutoISO max 800. I już masz aparat robiący za Ciebie w prawie każdych warunkach poprawne zdjęcia.

ubiegłeś mnie :wink:

kachaa
[Usunięty]

ok, to może przykład.

http://i53.tinypic.com/281qzgy.jpg

okropna jakość już przy lekkim zbliżeniu zdjęcia. robiłam je w nefach, nic nie rozjaśniałam, jedynie w cs5 przerobiłam na jpg. skąd taka tragiczna jakość?

lotofag 
Optyczny

kozidron napisał/a:
lotofag napisał/a:
:?:

a "P" to co ?

Ale ja się nie pytam, czy D300 ma jakąś automatykę, tylko odpowiadam cytatem z hijax'a na post kachy ;)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

kachaa napisał/a:
okropna jakość już przy lekkim zbliżeniu zdjęcia
Naświetlenie poprawne... f/14 na tym aparacie to już mydlenie na własne życzenie. Inna sprawa - czy wyostrzyłaś przy zmniejszaniu?Co rozumiesz przez "okropna jakość"?

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

kachaa napisał/a:
ok, to może przykład.

http://i53.tinypic.com/281qzgy.jpg

okropna jakość już przy lekkim zbliżeniu zdjęcia. robiłam je w nefach, nic nie rozjaśniałam, jedynie w cs5 przerobiłam na jpg. skąd taka tragiczna jakość?

Aparat ustawił Ci przysłonę f/14 i tzw. dyfrakcja zjadła szczegóły i ostrość.
Głębia ostrości wyszła do nieskończoności i zdjęcie wyszło płasko.
To podstawowe problemy tej fotki.

Powinnaś ustawić ISO 100, Priorytet przysłony, którą otworzyłabyś na maksa jak daje obiektyw, czas dobrałby się sam i ... wszystko w temacie.
Pomijam już sprawę kompozycji, która kuleje. :smile:
Ostatnio zmieniony przez B o g d a n Nie 12 Cze, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu