Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Dwukomorowy plecak
Autor Wiadomość
Sz@kal 
Rozmowny
starszy Fotoamator

Wysłany: Sob 29 Maj, 2010   Dwukomorowy plecak

Witam
zastanawiam się od dłuższego czasu nad sprzedażą mojego Fastpacka 250 (jest ogłoszenie w odpowiednim dziale) i zakupem jakiegoś plecaka dwukomorowego z mocowaniem na statyw - Fastpack jest świetny!!! Jest bardzo wygodny, ma świetny dostęp do sprzętu ale brak mocowania na stawtyw w ostatnim czasie powoduje, że go nigdzie nie biorę i leży na półce a ja użeram się z torbą i statywem na plecach (na rowerze nie jest to wygodne rozwiązanie) Dlatego też szukam czegoś wygodnego, o podobnej wielkości co mój Fastpack 250 (ma wejść D90 z gripem, Tamron 17-50, SB900 i jeszcze 1-2 obiektywy - to wszystko oczywiście w komorę na sprzęt) - najlepiej dwukomorowego i właśnie z mocowaniem na statyw! Cena maksymalna to 350zł Moje poszukiwania stanęły na dwóch modelach:

1) Lowepro Primus Minimus
2) Kata 3n1-20 (z opcjonalnym mocowaniem na statyw)

Oba rozwiązania to coś ok 350zł Oba mają fajny i szybki dostęp z boku do aparatu, oba mają podobne rozwiązanie mocowania statywu itd itd.

Powiem, że bardziej skłaniam się ku Kacie z takiego powodu, że spotkałem sporo opinii, iż mocowanie w primusie co trochę opada, spotkałem też kilka wypowiedzi (nawet na naszym forum) iż pęka sprzączka przy pasku piersiowym, i spotkałem się też z narzekaniami, iż boczne wydobycie aparatu ciut większego (u mnie byłby to D90 z gripem) bywa baaardzo kłopotliwe, gdyż otwór jest mały... Z drugiej strony ergonomia noszenia wydaje się w primusie o wiele lepsza (niestety nie mam możliwości obejrzeć ich na żywo więc opieram się na tym co widzę na zdjęciach/filmach i na wypowiedziach użytkowników/testerów. Kata jest wg mnie fajniejsza pod względem dopasowania plecaka pod siebie, boczne wyciąganie jest WG mnie lepiej rozwiązane, można plecak przekształcić w Slinga, ale nie wiem jak się będzie sprawowało doczepiane mocowanie statywowe (mój statyw to Sherpa 600 - więc może nie wielki ale i niezbyt mały statyw) Może Wy coś doradzicie? Może mieliście/macie styczność z tymi plecakami i możecie coś więcej napisać o nich (o wadach, zaletach)

Reklama

pro_fill
[Usunięty]

Wysłany: Sob 29 Maj, 2010   Re: Dwukomorowy plecak

Sz@kal napisał/a:
Fastpack jest świetny!!! Jest bardzo wygodny, ma świetny dostęp do sprzętu ale brak mocowania na stawtyw w ostatnim czasie powoduje, że go nigdzie nie biorę i leży na półce a ja użeram się z torbą i statywem na plecach (na rowerze nie jest to wygodne rozwiązanie) Dlatego też szukam czegoś wygodnego, o podobnej wielkości co mój Fastpack 250 (ma wejść D90 z gripem, Tamron 17-50, SB900 i jeszcze 1-2 obiektywy - to wszystko oczywiście w komorę na sprzęt) - najlepiej dwukomorowego i właśnie z mocowaniem na statyw!

witaj. widząc twoje zadowolenie z samego plecaka i niezadowolenie z braku możliwości statywu, chciałem ci zaproponować odwiedzenie sklepu dehatlon.
ja miałem problem z przymocowaniem kijków do trackingu i zakupiłem za niecałe 20 PLN troki.
myślę że przy samym plecaku znalazłbyś miejsce, przez które mógłbyś przewlec troki i przymocować statyw.
miałbyś nadal plecak z którego byłbyś zadowolony z dodatkową opcją mocowania statywu.

osobiście zastanowiłbym się nad przymocowaniem gdzieś od spodu.

Sz@kal 
Rozmowny
starszy Fotoamator

Wysłany: Sob 29 Maj, 2010   

pro_fill, właśnie zbytnio nie ma gdzie troków przewlec (myślałem już o tym) a od spodu... cóż Sherpa jest ciut długa i zbytnio by wystawała na boki ;)

Monastor 
Optyczny

Sz@kal, mam primusa w dużej wersji i ogólnie jestem z niego bardzo zadowolony. Dostęp do sprzętu jest bardzo wygodny, na jakość materiałów też absolutnie nie mogę narzekać, to bardzo porządna rzecz.
Pogłoski o opadającym mocowaniu niestety są prawdziwe. Jeden z uchwytów znajduje się na czymś w rodzaju suwaka, który bardzo lubi zjeżdżać w miarę jak statyw porusza się pod wpływem kroków. Osobiście zazwyczaj noszę statyw w ręku, a jak już muszę go zamocować przy plecaku, przywiązuję go dodatkowo do ucha u góry plecaka, co niestety bardzo utrudnia dostęp.

Cytat:
spotkałem też kilka wypowiedzi (nawet na naszym forum) iż pęka sprzączka przy pasku piersiowym

Moja nie tyle pękła, co się wysunęła.

Poza tymi dwoma mankamentami, to bardzo porządny plecak. Myślę, że podobnie jest z wersją primus minimus.

Sz@kal 
Rozmowny
starszy Fotoamator

niestety na forum Nikoniarzy potwierdziły się pogłoski jakoby nie było możliwe w primusie minimusie wyciągnięcie zestawu D90 + grip przez boczny otwór... co dla mnie dyskwalifikuje ten plecak - do tega sam fakt iż mimo sporo większych gabarytów jest w nim dużo mniej miejsca na sprzęt foto niż w Kacie... Na razie cały czas skłaniam się ku Kacie ale czekam na inne propozycje...

maroos 
Początkujący

Wysłany: Nie 30 Maj, 2010   

możesz rozważyć jeszcze ten http://www.e-cyfrowe.pl/v...3-p-15161.html.
Zastanawiałem się nad katą ale ten wydał mi się wygodniejszy.

da_tomala 
Uczestnik

Wysłany: Sro 02 Cze, 2010   

ja zamieniłem fastpack na lowepro flipside 300 - też mam statyw sherpa i idealnie można go zamocować. Mieści mi się tam canon 450d z gripem i obiektywem C10-22 + C85 + lampa 580exII i zostaje jeszcze sporo miejsca gdzie mam inne klamoty. Spokojnie pomieściłby jeszcze ze trzy krótkie stałki. No i ma dwa ramiączka :) . Fastpack był bardzo praktyczny jeśli chodzi o dostęp do sprzętu, jednak kiedy chciałem wybrać się na dłuższy spacer to to jedno ramiączko wciskało się w ramię.

[ Dodano: Sro 02 Cze, 2010 00:24 ]
aha, tu kupowałem http://fotoaparaciki.pl/i...uct&prod_id=488

[ Dodano: Sro 02 Cze, 2010 00:28 ]
zdaje się, że na stronie fotoaparaciki mają zdjęcie flipside 200 bo 300 jest szersza - tu film http://www.youtube.com/watch?v=r7H_B_i9zpg

Sz@kal 
Rozmowny
starszy Fotoamator

Wysłany: Sro 02 Cze, 2010   

maroos plecak super ale mocowanie na statyw z boku plecaka dla mnie go dyskwalifikuje na starcie niestety bo poza tym plecak naprawdę godny uwagi a do tego cena... nie mieszcząca się w moim przedziale...
da_tomala chyba pomyliłeś fastpacka ze slingshotem? (pisałeś o jednym ramieniu) Flipside może i fajny ale 1) nie jest dwukomorowy 2) trzeba go całkowicie ściągać i rozpinać by dostać się do sprzętu...

da_tomala 
Uczestnik

Wysłany: Sob 05 Cze, 2010   

Sz@kal napisał/a:

da_tomala chyba pomyliłeś fastpacka ze slingshotem? (pisałeś o jednym ramieniu) Flipside może i fajny ale 1) nie jest dwukomorowy 2) trzeba go całkowicie ściągać i rozpinać by dostać się do sprzętu...

A tak, rzeczywiście miałem slingshota nie fastpacka. Jednak co do uwagi 2 - że trzeba Flipside całkowicie ściągnąć, to w moim przypadku uważam to za zaletę. Nie ma dostępu do komory od zewnętrznej strony (jak w slingshocie) i kiedy fotografuje w tłumie, nie zaprzątam już sobie głowy tym, czy ktoś czasem nie grzebie mi w torbie jak mam ją na plecach.

maczetka 
Rozmowny

Wysłany: Nie 27 Cze, 2010   Plecak nie tylko na aparat

Od jakiegos czasu szukam plecaka, w ktorym zmiescilaby sie lustrzanka z dwoma, trzema sredniej wielkosci obiektywami (50, 24-105, moze 17-40) a jednoczesnie zostaloby troche miejsca na rzeczy "niefotograficzne": jakas bluze, przewodnik, moze mala butelke z czyms do picia - generalnie zestaw wycieczkowo-spacerowy.

To co znalazlem do tej pory jest albo wielkosci plecaka ze stelazem albo na sprzet nie-foto jest tyle miejsca, ze moga to byc ewentualnie chusteczki i okulary :-)

Moze ktos z Was polecilby fajny plecak w cenie, ktora nie zwala z nog?

Nam-tar 
Nowy

Wysłany: Nie 27 Cze, 2010   

Może Vanguard UP-Rise 45 albo jakiś inny z tej serii? Doby i solidny. Mam, nie narzekam. Z przodu mieszczą się papiery a w górnej części jakieś śniadanie się wciśnie ;)

http://www.vanguardworld.com/

komor 
Moderator

maczetka napisał/a:
Od jakiegos czasu szukam plecaka, w ktorym zmiescilaby sie lustrzanka z (…) a jednoczesnie zostaloby troche miejsca na rzeczy "niefotograficzne":

Innymi słowy szukasz plecaka 2-komorowego. I do takiego tematu scalam Twój.

Sz@kal 
Rozmowny
starszy Fotoamator

maczetka a ja polecam Fastpacka 250 mam i to co piszesz spokojnie do niego wejdzie a nawet ciut więcej :) Jakby co to mam taki do sprzedania :) - sprzedaje bo poszukuję czegoś podobnego ale z mocowaniem na statyw...

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Sz@kal napisał/a:
plecak super ale mocowanie na statyw z boku plecaka dla mnie go dyskwalifikuje na starcie niestety

Sz@kal, czemu uważasz, że mocowanie na statyw z boku dyskwalifikuje taki plecak? Przymierzam się do zakupu plecaka i mam na oku jeden właśnie z takim mocowaniem :???:

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

Sunders napisał/a:

Sz@kal, czemu uważasz, że mocowanie na statyw z boku dyskwalifikuje taki plecak? Przymierzam się do zakupu plecaka i mam na oku jeden właśnie z takim mocowaniem :???:

Sunders chodzi o "rozkład" masy, niewygodnie się nosi na dłuższych dystansach plecaki jeśli maja nierównomiernie rozłożony ciężar, poza tym z boku statyw się "telepie"

Odpowiedz do tematu