Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 25 Mar, 2011 Kupno teleskopu - początkujący
Siema! proszę o pomoc w wybraniu teleskopu. nie wiem jaki kupic bo dopiero co zaczynam działac w tych stronach. Co nieco czytałem na róznych forach o sprzęcie dla początkujących i mam mętlik w głowie. sprawdzałem równiez teleskopy i ich ceny w Delta Optical. Zeby był mi łatwiej pomóc napisze jakie parametry teleskopu chciałbym miec: no wiec swiatłosiła f/6 do f/10, i jakas godna srednica zwierciadła od 150 mm w góre no i jeszcze zeby konstrkcja była stabilna zeby dobrze tłumiło mikroruchy. Mam na to przeznaczone max 600zł. Prosze o porady i z góry dzięki.
Obawiam się jednak, że 150cm lub więcej za 600 zł nie wyjdzie nawet na montażu dobsona. Ty tymczasem piszesz o mikroruchach i stabilnym montażu paralaktycznym.
Tak się nie da.
A mogłbyś mi doradzić jaki najlepszy sprzęt w cenie 600 zł da sie kupic?? chodzi mi o to zeby sprzęt był maksymalnie optymalny dla pczątkujacego takiego jak ja... żeby poogladac planety i jakies inne cuda:P ( oczywiscie wiadomo ze nie moge liczyc na Bóg wie co w takiej cenie). przeczytałem Artykuły które mi podesłałes dzięki . troszke sie mi rozjaśniło... mam pytanie odnosnie okularów. Czy okulary w zesstawie wystarcza czy trzeba odrazu dokupowywac lepsze??
Czy te model jest dobry?:
http://deltaoptical.pl/bl...09eq2,d697.html
Na początek starczą. 120x ładnie pokaże planety i Księżyc, poza tym na dobsonie nie powinno się wychodzić powyżej 150-170x, bo trudno już to prowadzić.
48x z polem ponad 1 stopnia pokaże ładnie słabsze komety, gromady kuliste i mniejsze gromady otwarte.
W przyszłości warto dokupić jeszcze 2-calowy okular klasy 32-40 mm. Będzie fajny okular przeglądowy o dużym polu widzenia do jaśniejszych obiektów mgławicowych i dużych gromad gwiazdowych.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 11