Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Czw 31 Mar, 2011
tokina 50-135 a c70-200 2.8 bez is
Autor Wiadomość
funmark 
Nowy

Wysłany: Sro 30 Mar, 2011   tokina 50-135 a c70-200 2.8 bez is

Witam serdecznie,
czy ktoś z zacnych forumowiczów porównywał bezpośrednio te dwa obiektywy?
Będę używał je w Canonie 50d. Interesuje mnie rozdzielczość, ostrość i celność af zwłaszcza na 2.8 .Po prostu subiektywne odczucia.
Czytałem testy, jak i opinie o tych szkłach. Af - wiadomo Canon. Jednak przeraża mnie waga, no i ta biel Canona. Zakres na APS-C Tokiny jest dla mnie wystarczający. Fotki będę wykonywał na koncertach i raczej statycznych imprezach. Interesuje mnie celność Tokiny w trudniejszych warunkach oświetleniowych.
Jak wypada af Tokiny w porównaniu do kita c55-250 is?

pozdrawiam

Marek

Reklama

as... 
Entuzjasta

Wysłany: Sro 30 Mar, 2011   

Miałem przez chwilę (2-3mieiące) Tokine 50-135 wraz z canon -ami 70-200L f4 i f2.8

Co mogę napisać o Tokinie 50-135 f2.8:
-to istny killer jeśli chodzi o ostrość zdjęć w przedziale 50-100mm na f2.8, na 135mm f2.8 jest bardzo dobrze, ale to co ten obiektyw produkuje w przedziale 50-100mm na f2.8 to po prostu mistrzostwo
-bokeh piekny, genialny
-obudowa, wydaje sie nawet bardziej solida od 70-200L
-przy af nie ma problemy z bf/ff z pierwszą lepszą sztuką tokiny

Wady tej tokiny:
-af, głośny, wolny (w porównaniu do 70-200L) ORAZ BAAARDZO ALE TO BARDZO NIE PEWNY AF!!

Jak nim próbowałem robić zdjęcia małemy ruchliwemu dziecku, na 10 zdjęć 2-3 były trafione :???: z tą samą puszką 70-200L robił prawie zawsze 10 na 10zdjęć trafionych.

Ja bawiłem się Tokiną 50-135 f2.8 z canonem 350d i gdyby nie jej af to było by genialne szkoło optycznie jest sporo lepsze od 70-200L f2.8.

funmark 
Nowy

Wysłany: Pią 01 Kwi, 2011   

Dziękuję za informację.
Czy z 50d jest szansa, że af będzie działał celniej? Czy do fotek z koncertów i podobnych imprez, gdzie światła jest mało, będzie dobry?
Czy jednak lepiej jakaś stałka, czy c70-200 bez is? C70-200 przeraża mnie wielkością i za bardo bije po oczach. I zakres Tokiny bardziej mi odpowiada.

pozdrawiam

Marek

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

funmark napisał/a:
Czy z 50d jest szansa, że af będzie działał celniej? Czy do fotek z koncertów i podobnych imprez, gdzie światła jest mało, będzie dobry?

Nie.
funmark napisał/a:
Czy jednak lepiej jakaś stałka, czy c70-200 bez is?

Tak.
funmark napisał/a:
C70-200 przeraża mnie wielkością i za bardo bije po oczach. I zakres Tokiny bardziej mi odpowiada.

To jeszcze masz do wyboru stałki-mniejsze,lżejsze i nie rzucające się w oczy:
canon 85/1,8USM
canon 100/2USM
canon 135/2L
canon 200/2,8L

tkosiada 
Rozmowny

miałem tokine juz dawno z C 30D
AF- wolny, do statycznych fotek wystarczający, w trudniejszych warunkach bedzie się mylił częściej niż w/w tele Canona, z 50D powinno być troche lepiej
Obrazek - rewelacja, fantastycznie rysujące szkło, kontrast, kolorki, z tego co pamietam na 135mm f2,8 było ładne, by było wspaniałem domykałem do f4. w C bez IS na 200mm f2.8 tez tak sobie, trzeba troszke donknąć by było wysmienicie ostre
kita do tokiny nie ma co nawet porównywać, tokina miażdzy go
puszke juz masz czy tylko założenie że ma byc to C 50D?
jesli nie masz to rozważ też Nikona, np: D7000, D300s
pozdro

funmark 
Nowy

Wysłany: Pon 04 Kwi, 2011   

Witam,
dziękuję za odpowiedzi. Porównywał ktoś na 50d af 55-250is z tą Tokiną? Af kita demonem szybkości nie jest, ale do moich zastosowań dawał radę. Stąd moje pytanie.

pozdrawiam

Marek

Sunders 

funmark napisał/a:
Porównywał ktoś na 50d af 55-250is z tą Tokiną?

Bezpośrednio nie, ale z tego co sobie przypominam, to AF 55-250IS jest trochę szybszy.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Trzy stałki: 85/1.8, 135L i 200L i optycznie wymięka każdy zoom 70-200, tokiny etc... Co innego, gdy typ uprawianej fotografii wymaga szybkiego zooma.

dr11 
Optyczny

Mogę dodać, że jeszcze Sigma 150 się sprawdza jako dyskretne, jasne i jakościowo dobre tele.

as... 
Entuzjasta

funmark napisał/a:
Witam,
dziękuję za odpowiedzi. Porównywał ktoś na 50d af 55-250is z tą Tokiną? Af kita demonem szybkości nie jest, ale do moich zastosowań dawał radę. Stąd moje pytanie.

pozdrawiam

Marek

Kit ma pewniejszy i bardziej celny af :lol:
Ale Tokina 50-135 f2.8 to bardzo jasny zoom i wiadomo że af ma więcje w nim do roboty.

Jaśli chcesz stałkę trochę dłuższą to tylko 135L to genialne szkło!!!
Mi w zupełności wystarcza 70-200L f2.8 mimo iż tokina daje lepszy jakościowo obrazek to wolę właśniej L kę dlatego że przynajmniej mam w niej pewny af.

funmark 
Nowy

Witam,
czy w razie ff czy bf w body c50d można wykonać mikroregulację dla tej Tokiny?

pozdrawiam

Marek

dr11 
Optyczny

Wykonać zawsze można :) Ale czy będzie skuteczna, tego nie można zagwarantować. Może być różnie na różnych ogniskowych. Ale nie musi być bf/ff :) Najlepiej osobiście spasować, nawet kosztem trochę wyższej ceny lub większej ilości poświęconego temu czasu.

Sunders 

funmark napisał/a:
czy w razie ff czy bf w body c50d można wykonać mikroregulację dla tej Tokiny?

Czemu obawiasz się problemu ff/bf w tym obiektywie?

funmark 
Nowy

witaj,
to było pytanie na zapas, gdyż przed ewentualnym zakupem nie będę miał możliwości sprawdzenia.

Marek

Sunders 

Nie słyszałem żeby te obiektywy cierpiały na taką przypadłość, to chyba mało prawdopodobne.Ale warto wziąść pod uwagę radę dr11:
dr11 napisał/a:
Najlepiej osobiście spasować, nawet kosztem trochę wyższej ceny lub większej ilości poświęconego temu czasu.

Odpowiedz do tematu