Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Przymierzam się do zakupu tego wyzwalacza radiowego, ale mam co do niego pytanko.
Czy można sam nadajnik podpiąć do aparatu za pomocą kabla, tak aby wyzwalać zdalnie jakąś lampę z odbiornikiem w trybie manualnym, a w sanki wpiąć lampę która będzie pracowała w pełnym E-TTLu? Aparat to 30d.
Jeżeli jest to możliwe, to czy tak owy przewód jest w komplecie?
Nie wiem jak konkretnie z tym wyzwalaczem, ale generalnie będzie działać taka kombinacja, że do złącza PC podłączasz lampę lub radio, a do gorącej stopki lampę TTL. Działało mi w 40D i działa teraz w 50D, właśnie sprawdziłem. Ale sens tego – niewielki, bo błysk dodatkowej lampy na tło nie będzie uwzględniony w ekspozycji obliczonej przedbłyskiem lampy TTL. Ale może do czegoś to się nada?
W sumie racja, ale w opcji gdy główna lampa też będzie w manualu i wyzwalana radiowo tez w manualu, to chociaż wspomaganie AF zyskam;)
Czyli skoro taka kombinacja będzie działać to uzyskałem odpowiedź:)
Generalnie waham się między właśnie tym zestawem co w tytule a Phottixem Strato 2, który przepuszcza dane z TTL ze stopki w nadajniku do body.
Który z nich lepszy?
ew w grę w chodzi Tetra II z 2 nadajnikami. Ale to chyba najgorsze rozwiązanie.
Dla tych pracujących na trzycyfrowych body - jest również rozwiązanie ;] Sprawdzone z youngnuo rf-602rx.
Ja właśnie kombinowałem po to żeby zyskać wspomaganie AF - bo wiadomo, że seria xxxd szybkością nie grzeszy jeśli chodzi o słabe warunki oświetleniowe. Zdjęcia dzieci należą do dosyć wymagających jeśli chodzi o AF. A wyjścia PC w body brak.
Zamocowałem na palniku lampy na body fotocelę (rzepem do paska typu Speedstrap honla). Fotocela wpięta w wyzwalacz radiowy(nadajnik) - mogę wstawić zdjęcie poglądowe .
Lampa na body w manualu na 1/128 mocy (lub mniej jak komuś niżej lampa schodzi) - błysk jest potrzebny tylko do wyzwolenia fotoceli i nie ma wpływu na ekspozycję.
W ten sam sposób można wyzwolić niektóre manualne speedlighty w HSS - moc wyzwalanego speedlighta ustawiona na 1/1, i synchronizacja z krótkimi czasami gotowa. W praktyce nie udało mi się tego zastosować ale przy testach na sucho działa
Po co kombinować z Rf602 z czymś do czego ten wyzwalacz jest nieprzystosowany skoro Phottix Strato służy dokładnie do tego co chcesz osiągnąć.
Nad czym się tu zastanawiać i łaczyć sprzęt na jakieś zastępcze kabelki.
Strato działa bezproblemowo, przenosi eTTL i jest wspomaganie AF bez kombinacji.
Do tego Starto wytrzymuje wg instrukcji do 300 woltów na złączu synchronizacyjnym odbiornika, a to wielka zaleta bo można odpalać różne wynalzki błyskowe bez obawy o spalenie odbiornika.
Jeżeli faktycznie już masz RF602 to napisz jak działa Twój zestaw z lampą w eTTLu.
Przed wyborem Strato też bardzo mi się podobał RF602, ale na szczęście Strato pojawiło się jako nowość i mnie uratowało.
Zdecydowanie wolę jednak rf-602 i podłączenie nadajnika przez gniazdo pc w aparacie (zakładająca że takie aparat posiada). Nie ufam wszelkim chińskim stopkom i raczej nie chciałbym na tym mocować 580 ex II która nieco waży. Ma to i swoje wady - chińskie gniazda pc potrafią być kiepskiej jakości (gdy używamy dobrych kabli) i często środkowy pin wciska się do środka ale i na to jest sposób i nazywa się Kropelka
@Pawel_G
Jak szukałem wyzwalacza to też wybrałem RF602, ale na szczęście w ostatniej chwili pojawił się Phottix Strato. Już zabierałem się za montowanie połączeń na kablach jak Ty. Mam 430EX i nie ma żadnego problemu z lampą - 580 jest bodajże o 20% cięższa. Strato ma metalową stopkę i jest ułożone poziomo w sankach. Nawet podczas reportażu jest to stabilne. Wygodny jest przełącznik grup lamp (4grupy plus pozycja ALL do wyzwalania wszystkich jednocześnie).
Odbiorniki i nadajnik bez problemu działają na akumulatorkach AAA , trzeba jedynie pamiętać o ich przestawieniu wyłącznika na OFF po pracy bo kiedyś zapomniałem i po tygodniu odbiornik był rozładowany.
Opinie użytkowników o RF602 są bardzo dobre, ale dla mnie Strato jest optymalne.
Jeszcze nie testowałem lamp z wysokim napięciem na stopce - mam takie dwie ładowane z sieci. Ich zaletą jest to, że się nie wyłączają podczas czuwania. Wszystkie moje pozostałe lampy do strobingu zasypiają, a Strato wybudza tylko systemowe lampy Canona.
Jedyny mankament to wyższe koszty odbiorników Strato.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10