Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Obiektyw z szybkim AF do nikona D90
Autor Wiadomość
miecio1ron 
Nowy

Wysłany: Sro 16 Mar, 2011   Obiektyw z szybkim AF do nikona D90

Witam!

Potrzebuje obiektywu który spełni moje oczekiwania , a mianowicie chciałbym fotografować sport dokładnie zjazd rowerowy potocznie nazywany "Downhill" . Uczestnicy jeżdżą po nie równościach w zacienionym lesie z prędkościami 30-40km/h.

Posiadam Body d90 i chciałbym kupić do niego obiektyw który nadąży za celem , możliwie jak najlepszy stosunek cena/jakość (szybkość af) , możliwie z jak największą "dziurą" , stabilizacja nie jest konieczna

pozdrawiam
miecio1ron

Reklama

ophiuchus 
Optyczny

Wysłany: Sro 16 Mar, 2011   

A z jakiej odległości foci się takie imprezy, bo szczerze mówiąc pojęcia nie mam, ale pierwsze co przychodzi mi do głowy to zum 70-200 o świetle 2.8 - Sigma, lub jak są środki finansowe to Nikon. Ewentualnie nikonowski 80-200 F2.8 ale nie wiem jak z szybkością. No i pytanie jeszcze o fundusze, bo akurat te obiektywy, które zaproponowałem do najtańszych nie należą.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Ja tam bym próbował Nikkora 80-200

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Nie widzę granicy cenowej :razz: , polecam AF-S 200/2G ED VR II, albo ciut ciemniejszego AF-S 300/2,8G ED VR II :grin:

maput 
Optyczny

Wysłany: Czw 17 Mar, 2011   

A mi się wydaje, że przy takim sporcie można podejść dużo bliżej, stanąć 2 metry od wyznaczonej trasy i tele nie musi być potrzebne. Nie wiem czy 24-70 nie byłby fajniejszy...

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Jak z bliska to można się pokusić o jakiegoś fisza :smile:
Ale odnoszę wrażenie, że jednak 70-200/2.8 byłby tu idealny.

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

miecio1ron napisał/a:
Potrzebuje obiektywu który spełni moje oczekiwania ...

Ja myślę, że nawet super hiper szybki AF nie sprosta temu zadaniu, chyba, że będziesz to robił z daleka.

Proponuję zmienić podejście, czyli:
1. sprawdzić jak blisko można podejść do "celu"
2. kupić jasny obiektyw o odpowiedniej stałej ogniskowej, np.50 czy 85mm
3. podejść dość blisko aby móc użyć w/w ogniskowej najlepiej ok. 50mm, jak się nie da inaczej to 85mm.
4. rozstawić statyw z płynnie działająca głowicą
5. poćwiczyć i stosować panoramowanie z przewidywaniem na ustawieniach ręcznych ostrości [MF], dobierając odległość i przysłonę tak, aby w GO znalazła się co najmniej głowa tych "kamikadze" :grin:
6. Śledząc ruch naciskamy na spust dopiero w miejscu, dla którego wcześniej ustawiliśmy sobie parametry ekspozycji i która zgadza się z ustawioną odległością ostrzenia.

Zwykła manualna stałka wystarczy. :wink:

ophiuchus 
Optyczny

Niby tak, ale wtedy z sesji zachowa się mnóstwo identycznych kadrów... może coś bardziej mobilnego? :D

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

ophiuchus napisał/a:
Niby tak, ale wtedy z sesji zachowa się mnóstwo identycznych kadrów...może coś bardziej mobilnego?
A dlaczego, przecież możesz zmieniać odległość ostrzenia, zmieniać swoje położenie (nogi niezbędne :grin: ), użyć różnych ogniskowych (jak masz jakie inne szkiełka), itp. itd.

miecio1ron 
Nowy

w przypadku odległości to dochodzi do 0.5m od obiektu, jednak więcej niż 10m nie będzie raczej nigdy przekraczane

rybie oko nie jest złą propozycją jednak na początek wolał bym coś bardziej "uniwarsalnego" myślę że ogniskowe do ~100mm będą idealne

panoramowanie jest to wyższa szkoła jazdy aczkolwiek efekty są naprawdę świetne , tutaj w moim przypadku będzie losowość :???:

myślałem nad stałymi obiektywami jednak trasy są bardzo zróżnicowane i otoczenie, lepiej radził by sobie jakiś szerokokątny zoom (tylko jaki- do około 1500 zł)

ophiuchus 
Optyczny

No to pewnie jakiś z ogniskowymi 17-50 lub 24-70...

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

miecio1ron napisał/a:
panoramowanie jest to wyższa szkoła jazdy
Przesadzasz :D

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Oj do 1500 zł. nie kupisz za dobrych obiektywów, te które radziłem odpadają :sad:
W takim przypadku przydałaby się ogniskowa przynajmniej 200 mm na dłuższym końcu, ale ta granica cenowa :roll:

Bobby 
Rozmowny

Wysłany: Pią 18 Mar, 2011   

miecio1ron,
Mimo ze to Ty najpierw prosiles o rade, to potem jednak dales naprawde dojrzala odpowiedz: "rybie oko nie jest złą propozycją jednak na początek wolał bym coś bardziej "uniwarsalnego" myślę że ogniskowe do ~100mm będą idealne". I tylko to wlasciwie powstrzymalo mnie od "wyskoczenia z jakims sarkazmem". Sobie wlasciwie tez sam odpowiedziales najlepiej na swoje pytanie. Bo dlaczego niby nie mozna byloby fotogafowac jazdy rowerowej ogniskowymi do 100 mm?, zwlaszcza jesli wezmiemy pod uwage fakt, ze ktos proponowal rybie oko...

70-200 F2.8 bylby moze fajny, jesli bylaby na to kasa.

Ale PRZYNAJMNIEJ 200 mm to juz znowu duza przesada w druga strone.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Wysłany: Pią 18 Mar, 2011   

Przesada? Chyba, że będziesz pchał się pod koła zjeżdżających ryzykując wypadek. :razz:

Odpowiedz do tematu