Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 16 Mar, 2011 Obiektyw z szybkim AF do nikona D90
Witam!
Potrzebuje obiektywu który spełni moje oczekiwania , a mianowicie chciałbym fotografować sport dokładnie zjazd rowerowy potocznie nazywany "Downhill" . Uczestnicy jeżdżą po nie równościach w zacienionym lesie z prędkościami 30-40km/h.
Posiadam Body d90 i chciałbym kupić do niego obiektyw który nadąży za celem , możliwie jak najlepszy stosunek cena/jakość (szybkość af) , możliwie z jak największą "dziurą" , stabilizacja nie jest konieczna
A z jakiej odległości foci się takie imprezy, bo szczerze mówiąc pojęcia nie mam, ale pierwsze co przychodzi mi do głowy to zum 70-200 o świetle 2.8 - Sigma, lub jak są środki finansowe to Nikon. Ewentualnie nikonowski 80-200 F2.8 ale nie wiem jak z szybkością. No i pytanie jeszcze o fundusze, bo akurat te obiektywy, które zaproponowałem do najtańszych nie należą.
A mi się wydaje, że przy takim sporcie można podejść dużo bliżej, stanąć 2 metry od wyznaczonej trasy i tele nie musi być potrzebne. Nie wiem czy 24-70 nie byłby fajniejszy...
Potrzebuje obiektywu który spełni moje oczekiwania ...
Ja myślę, że nawet super hiper szybki AF nie sprosta temu zadaniu, chyba, że będziesz to robił z daleka.
Proponuję zmienić podejście, czyli:
1. sprawdzić jak blisko można podejść do "celu"
2. kupić jasny obiektyw o odpowiedniej stałej ogniskowej, np.50 czy 85mm
3. podejść dość blisko aby móc użyć w/w ogniskowej najlepiej ok. 50mm, jak się nie da inaczej to 85mm.
4. rozstawić statyw z płynnie działająca głowicą
5. poćwiczyć i stosować panoramowanie z przewidywaniem na ustawieniach ręcznych ostrości [MF], dobierając odległość i przysłonę tak, aby w GO znalazła się co najmniej głowa tych "kamikadze"
6. Śledząc ruch naciskamy na spust dopiero w miejscu, dla którego wcześniej ustawiliśmy sobie parametry ekspozycji i która zgadza się z ustawioną odległością ostrzenia.
Niby tak, ale wtedy z sesji zachowa się mnóstwo identycznych kadrów...może coś bardziej mobilnego?
A dlaczego, przecież możesz zmieniać odległość ostrzenia, zmieniać swoje położenie (nogi niezbędne ), użyć różnych ogniskowych (jak masz jakie inne szkiełka), itp. itd.
w przypadku odległości to dochodzi do 0.5m od obiektu, jednak więcej niż 10m nie będzie raczej nigdy przekraczane
rybie oko nie jest złą propozycją jednak na początek wolał bym coś bardziej "uniwarsalnego" myślę że ogniskowe do ~100mm będą idealne
panoramowanie jest to wyższa szkoła jazdy aczkolwiek efekty są naprawdę świetne , tutaj w moim przypadku będzie losowość
myślałem nad stałymi obiektywami jednak trasy są bardzo zróżnicowane i otoczenie, lepiej radził by sobie jakiś szerokokątny zoom (tylko jaki- do około 1500 zł)
Oj do 1500 zł. nie kupisz za dobrych obiektywów, te które radziłem odpadają
W takim przypadku przydałaby się ogniskowa przynajmniej 200 mm na dłuższym końcu, ale ta granica cenowa
miecio1ron,
Mimo ze to Ty najpierw prosiles o rade, to potem jednak dales naprawde dojrzala odpowiedz: "rybie oko nie jest złą propozycją jednak na początek wolał bym coś bardziej "uniwarsalnego" myślę że ogniskowe do ~100mm będą idealne". I tylko to wlasciwie powstrzymalo mnie od "wyskoczenia z jakims sarkazmem". Sobie wlasciwie tez sam odpowiedziales najlepiej na swoje pytanie. Bo dlaczego niby nie mozna byloby fotogafowac jazdy rowerowej ogniskowymi do 100 mm?, zwlaszcza jesli wezmiemy pod uwage fakt, ze ktos proponowal rybie oko...
70-200 F2.8 bylby moze fajny, jesli bylaby na to kasa.
Ale PRZYNAJMNIEJ 200 mm to juz znowu duza przesada w druga strone.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11