Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Plecak na Airshow - 2 body do środka
Autor Wiadomość
tomwider 
Nowy

Wysłany: Pią 11 Mar, 2011   Plecak na Airshow - 2 body do środka

Witam!
Zbliża się moja ulubiona impreza plenerowa, czyli Airshow w Radomiu. Zaliczyłem już kilka pikników lotniczych i obiecałem sobie, że w tym roku wreszcie nabędę porządny plecak na sprzęt. I tu pojawia się problem:

Potrzebuję plecak do którego wejdzie (i da się w miarę szybko wyciągnąć) Canon 50d+70-200/4L i 350d+16-35/2,8L.

Wielokrotnie, w trakcie pikników lotniczych, zdarzało się, że pstrykałem to co na niebie, a w tym czasie na pasie kołowało coś równie interesującego. Czyli totalny brak czasu na zmianę obiektywu, a i warunki ku temu bardzo niesprzyjające (zwłaszcza gdy 2 tyś ludzi napiera na plecy). Próbowałem wieszać obie puszki na szyi, ale nie jest to ani wygodne (żona masowała mi szyję i plecy przez 3 dni), ani bezpieczne (sprzęt się obija o ludzi i barierki). Pożyczyłem kiedyś od kolegi plecaczek LowePro (nie pamiętam jaki model) i od biedy się sprawdził: oparłem go na brzuchu, jedna puszka do środka, druga na szyi. Jednak do transportu potrzebowałem już zapakować się w dwa plecaki (oba aparaty nie weszły do jednego). Przyszło mi do głowy, że jeżeli dałoby się wcisnąć cały sprzęt do jednego, to byłby lepiej chroniony i łatwiej byłoby nad nim zapanować.

Przejrzałem forum i większość piszących na podobne tematy mają/poszukują opakowania na jedno body i kilka obiektywów (ew. lampa), a to mnie nie urządza. Może ktoś zetknął się z podobnym problemem lub mógłby mi podpowiedzieć jakie modele plecaków ew. wchodzą w rachubę. Dodam jeszcze na imprezy lotnicze zazwyczaj zabieram dwa plecaki. W jednym i tak muszę upchnąć koc, kurtkę, hektolitry wody i coś do przekąszenia, więc raczej nie nadaje się on do transportu sprzętu foto.
Mam nadzieję, że mi ktoś podpowie coś sensownego.
Pozdrawiam
Tomek W. (tomwider)

Reklama

damian996 
Nowy

Wysłany: Pią 11 Mar, 2011   

Ja mam dokladnie ten sam problem. Dzis wlasnie sprzedalem lowepro fastpack 200 ktory byl juz sporo za maly na moj sprzet (Canon 50d, Canon 400d, Canon 70-200 f4L, Tamron 17-50 f2.8, Canon 50 f1.8, dwie lamy speedlight, statyw i sporo innych drobiazgow jak akumulatyory, baterie, fitry etc.) Po kilkudniowym poszukawaniu wiekszego plecaka zatrzymalem sie na dwoch modelach:

Lowepro Flipside 400AW
Tamrac Expedition 6x

Plecaki o podobnej wielkosci i w podobniej cenie. Nie mam jednak pojecia na ktory sie zdecydowac. Lowepro wizualnie wydaje sie ladniejszy i bardziej mi sie podoba, ale z drugiej strony Tamrac wydaje sie byc pojemniejszy i ma wiecej dodatkowych kieszonek

Jakies sugestie?

krisv740
[Usunięty]

imho - nic takiego nie występuje w przyrodzie...

z własnego (dość skromnego doświadczenia) mogę polecić stosowanie (tak jak MM) toploadera i zwykłego plecaka (nawet fastpack 200/250).
żaden plecak nie spełni swojej funkcji w warunkach fotografowania na airshow jeśli będziesz trzymał aparat w plecaku!

ja miałem na jednym 100-400 , a drugi (ze 70-200) leżał odłogiem albo na trawie, albo na plecaku, gdy ten pierwszy był trzymany w tym czasie w rękach....

w każdej chwili aparat musi być dostępny. więc albo dla szerokiego toploader na piersiach , a drugi na pasku na szyi, albo rozwiązanie stosowanie przeze mnie - "gleba"!
wówczas i torebka plastikowa da radę.... (a najlepiej kocyk....)

ophiuchus 
Optyczny

damian996, mam Tamrac 6x, fajny plecak, ale nie na pokazy lotnicze. Ogólnie jest duży, pękaty i pojemny, ale dostęp do sprzętu w jego wypadku to zdecydowanie więcej niż kilka sekund. Jak chcesz wziąć dużo fantów na dłuższą podróż i użytkować wszystko dopiero na miejscu to luz, ale na pokazy, gdzie zabiera się jeden, góra dwa obiektywy i jeden lub dwa korpusy, nie ma najmniejszego sensu. Ja do aparatu z tele mam Lowepro 75 AW - duża kabura z pokrowcem przeciwdeszczowym i możliwością zawieszenia na klacie ;) Można do niej przyczepić mniejsze pokrowce na obiektywy, chociaż jako że większość moich toreb jest produkcji Tamraka to sobie kupię Pro Digital Zoom 10 lub Model 519 (którego ceny w Polsce są absurdalne :/) I takie rozwiązania bym sugerował. Na drugi aparat z szerokim kątem zwykła kabura wystarczy. Na pokazach i tak po zajęciu strategicznego miejsca nie zmienia się za bardzo pozycji więc myślę, że można wypracować sobie jakiś punkt podparcia. Sam zresztą mam zamiar podobny setup zabierać na pokazy w tym roku :D No i nawet nie wiedziałem, że w Radomiu się odbędą.

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Sob 12 Mar, 2011   

Jest prosty sposób na pokazy. Sam już zaczynam go stosować. Pakujesz sprzęt w normalny plecak foto i kupujesz dodatkowo coś takiego...

Jeżeli obiektyw ma mocowanie statywowe to koniecznie mocujemy do niego.

tomwider 
Nowy

Wysłany: Pon 14 Mar, 2011   

Dziękuję za odpowiedzi. Pierwsze co mi przyszło do głowy, to zmiana forum. Na takie dla "pakerów" i najwłaściwsze dla pytania: Jakie ćwiczenia są najlepsze na wzmocnienie mięśni karku i ramion? :grin:

Krisv740: Zdaję sobie sprawę, ze trzymanie aparatu w plecaku, to nie jest sposób na robienie dobrych zdjęć, ale chciałbym sprzęt chronić najlepiej jak się, bo nie kosztuje 200zł. Złapała mnie już krótkotrwała, ale solidna ulewa na płycie lotniska i jak człowiek jest obwieszony sprzętem, to nie wiadomo za co się łapać - a zabawki mokną. Mimo wszystko, muszę się zgodzić, że dobrego rozwiązania nie ma.

Pomysł MM wygląda naprawdę ciekawie (dzięki za link). Jak do tego dołożyć pałatkę na ramiona, to może dałoby się jakoś przeżyć podczas nagłych opadów. Ciągle marzy mi się coś w rodzaju pasa na brzuch z futerałami na aparaty - jak coś pada, sypie lub kurzy, to wsuwam puszkę do środka (klapka narzucona lub zapięta) i problem z głowy. A jak potrzeba, to można szybko wyciągnąć. I tłum po bokach oraz z tyłu nie ma dostępu i nie obmacuje szkieł i puszek.

Kiedyś bawiłem się (stare czasy w ZHP) w szycie plecaka połączonego z zasobnikami na szelkach i pasie biodrowym. Nawet się sprawdził, ale do wykorzystania miałem tylko brezent namiotowy. To chyba nie jest dobry materiał na ochronę delikatnego sprzętu foto.
Może jakieś Lowepro lub inna Kata wymyśli coś ciekawego, albo metodą prób i błędów sam opracuję dobry sposób na skuteczną i niekłopotliwą ochronę naszych drogocennych zabawek.

Myślę, że temat jest w dalszym ciągu aktualny. Jeżeli ktoś ma jakiś ciekawy pomysł, to zapraszam do podzielenia się.
Pozdrowienia dla wszystkich miłośników fotografii lotniczej.
Tomek W.

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Pon 14 Mar, 2011   

Zawsze można kupić coś takiego plus kilka pokrowców i nosić to wszystko na sobie.

damian996 
Nowy

Wysłany: Wto 15 Mar, 2011   

Zdecydowalem sie jednak na lowe pro :) Pleacak juz zakupiony.

A ten double strap to calkiem ciekawy pomysl. Ciekaw jestem tylko jak by sie to spisywalo gdyby do korpusu doczepiony byl jeszcze bracket z lampa...

Odpowiedz do tematu