Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
przesiadka z kx na canon 500d warto??
Autor Wiadomość
azsxd 
Nowy

Wysłany: Pią 14 Gru, 2012   przesiadka z kx na canon 500d warto??

Witam,
Jestem posiadaczem kxa z obiektywami 18-55, 55-300 oraz manualna 50. Problem jest w tym, że nie chcę już się męczyć w manualne strojenie i chciałbym obiektyw z AF, ale jak widzę ceny pentaxa to łapię się za głowę, mam już kupca na swojego kxa za 2k i przymierzam się do kupna canona 500d tylko mam kilka pytań czy duża będzie różnica w szumach, jakością zdjęć oraz kręceniem filmów? w kx nie używam hd więc nie jest dla mnie to priorytetem w zupełności zadowalam się jakością 640x480 czy tam 800x600. Do canona widzę obiektywy 50mm za 300zł używki z AF tylko teraz pytanie kx ma stabilizacje w body czy canon też posiada? jeśli nie to jak z wykonywaniem zdjęć stałką?czy będzie mi to sprawiało problemy fotografując z ręki? nie chciałbym, aby zdjęcia wychodziły jakieś rozmazane czy nie ostre:( Kolejny powód zmiany sprzętu to taki, że chciałbym mieć obiektyw z trochę większymi ogniskowymi i np 18-135 by mnie zadowalał w zupełności:) Co mi forumowicze radzicie? ewentualnie może jakiś inny model, marka?

Reklama

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Pią 14 Gru, 2012   

azsxd napisał/a:
czy duża będzie różnica w szumach, jakością zdjęć
Zauważalna (na minus).
azsxd napisał/a:
oraz kręceniem filmów?
Nie. Tyle, że pliki z Canona będą mniejsze, bo inaczej skompresowane.
azsxd napisał/a:
kx ma stabilizacje w body czy canon też posiada?
Nie.
azsxd napisał/a:
jeśli nie to jak z wykonywaniem zdjęć stałką?
Statyw lub używanie takich czasów, by nie był potrzebny.
azsxd napisał/a:
czy będzie mi to sprawiało problemy fotografując z ręki? nie chciałbym, aby zdjęcia wychodziły jakieś rozmazane czy nie ostre
Używaj odpowiednich czasów naświetlania.
azsxd napisał/a:
Kolejny powód zmiany sprzętu to taki, że chciałbym mieć obiektyw z trochę większymi ogniskowymi i np 18-135 by mnie zadowalał w zupełności
Do tego nie trzeba zmieniać systemu. :roll:
azsxd napisał/a:
Co mi forumowicze radzicie? ewentualnie może jakiś inny model, marka?
Nikon D5100 + 18-105 + 35/50.

azsxd 
Nowy

czyli fotografując w słabym świetle bez statywu może już być problem tak??:/ Wrócę jeszcze do kręcenia piszesz, że będą mniej zajmowały, a jak z jakością obrazu i płynnością filmowania? Podałeś Nikona on posiada stabilizacje albo AF? bo z tego co pamiętam 5000 nie posiadał tych rzeczy, a co za tym idzie droższe obiektywy, a ja nie mam ochoty i chęci wydawać 1000zl na obiektywy:( widziałem, że do canona są bardzo tanie tylko znowu problem z tą stabilizacją:( aj nie wiem co robić nie chcę żałować zmiany kx na coś innego:( a znowu wydać ponad 1000zł na obiektyw nie mam funduszy

jaad75 
Klub Pierdzieli

azsxd napisał/a:
czyli fotografując w słabym świetle bez statywu może już być problem tak??:/
Fotografia w słabym świetle zazwyczaj wymaga przede wszystkim wysokich czułości, chyba, że fotografujesz obiekty statyczne - wtedy podstawą jest statyw, ewentualnie, jako namiastka tegoż stabilizacja.
azsxd napisał/a:
Wrócę jeszcze do kręcenia piszesz, że będą mniej zajmowały, a jak z jakością obrazu i płynnością filmowania?
Porównywalna.
azsxd napisał/a:
Podałeś Nikona on posiada stabilizacje
Tak jak Canon, czyli ma część stabilizowanych obiektywów w systemie. Jeden z tych, który Ci zaproponowałem, czyli 18-105 posiada oznaczenie VR, czyliu jest stabilizowany.
azsxd napisał/a:
albo AF? bo z tego co pamiętam 5000 nie posiadał tych rzeczy, a co za tym idzie droższe obiektywy, a ja nie mam ochoty i chęci wydawać 1000zl na obiektywy:
AF posiadają wszystkie współcześnie produkowane Nikony. Silnik AF w korpusie, to inna sprawa i oczywiście D5100, jak wszystkie Nikony EL od czasów D40 go nie posiada, natomiast wszystkie w miarę nowe szkła Nikona i do Nikona są wyposażone w taki silnik. BTW, 1000zł na obiektyw, to bardzo tanio - tyle kosztują zazwyczaj szkła z najniższej półki. Proponowana 35-tka, to wydatek rzędu bodaj 700zł i jest to jedna z najtańszych 35-tek na rynku. Jeśli nie stać Cię na najtańsze obiektywy AF, a manuale Ci nie odpowiadają, to może porywanie się na lustrzenki nie miało sensu?
azsxd napisał/a:
widziałem, że do canona są bardzo tanie tylko znowu problem z tą stabilizacją
Do Canona masz tanią plastikową 50-tkę f/1.8, której jakość mechaniczna raczej tę cenę niską cenę wymusza i to by było na tyle z tanich szkieł... Tzn. są inne, czasami tańsze od konkurencji, ale nie w Twoim pojęciu taniości, czyli nie wyraźnie poniżej 1000...
azsxd napisał/a:
aj nie wiem co robić nie chcę żałować zmiany kx na coś innego:( a znowu wydać ponad 1000zł na obiektyw nie mam funduszy
To może popatrz na ceny Samsungów NX? Użytkownicy w swoich postach głównie kładą nacisk na taniość tego systemu... :roll:

azsxd 
Nowy

tylko mi tak naprawdę wystarczy 18-135 oraz 50mm i więcej to szczęścia nie potrzebuje:) Zdjęcia robię głównie jak wybieram się na jakieś urodziny, bal itp oraz podczas spaceru z dziewczyną:) Chciałbym zostawić pentaxa, ale znowu musiałbym sprzedać wszystkie obiektywy i kupić te 2 co mnie interesują i pewnie jeszcze dołożyć parę zł, a tak mam okazję sprzedać cały komplet gdzie akurat zostanie mi na 500d z 2 obiektywami i nawet lampą zew. Z drugiej strony co jeśli canon będzie robił gorsze zdjęcia dużo większe szumy i nie poradzę sobie bez stabilizacji w 50?:/

jaad75 
Klub Pierdzieli

azsxd napisał/a:
tylko mi tak naprawdę wystarczy 18-135 oraz 50mm i więcej to szczęścia nie potrzebuje:)
Zapewne, do czasu... BTW, po cholerę wymieniać jeden szmelc (18-55 i 55-300) na drugi (18-135)? Nie lepiej kupić coś krótszego, ale jaśniejszego?
azsxd napisał/a:
a tak mam okazję sprzedać cały komplet gdzie akurat zostanie mi na 500d z 2 obiektywami i nawet lampą zew.
Wątpię, no ale może...
azsxd napisał/a:
drugiej strony co jeśli canon będzie robił gorsze zdjęcia dużo większe szumy i nie poradzę sobie bez stabilizacji w 50?:/
http://www.dpreview.com/r...393184666034912
Stabilizacja w przypadku jasnych stałek bywa przydatna, aczkolwiek zdecydowanie nie jest konieczna.

azsxd 
Nowy

Wysłany: Sob 15 Gru, 2012   

kxa mam ponad 2 lata i w zupełności wystarczały mi te obiektywy, głównie używałem 18-55 w którym bardzo często brakowało mi ogniskowych, a np nie miałem przy sobie 55-300 lub nie było czasu na zmianę obiektywu. Nie jestem zawodowym fotografem chcę mieć jeden uniwersalny obiektyw oraz drugi do portretów oczekuję ładnej głębi kolorów oraz rozmytego tła i tyle mi do szczęścia potrzeba:D aha no i te filmy, żeby też w miarę fajne kręcił(tak w ogóle d500 jak radzi sobie z AF długość filmu dalej wynosi 30min? bo kx daję radę) Z tej stronki co podałeś najlepiej z szumami wychodzi sony A580:D

jaad75 
Klub Pierdzieli

azsxd napisał/a:
głównie używałem 18-55 w którym bardzo często brakowało mi ogniskowych, a np nie miałem przy sobie 55-300 lub nie było czasu na zmianę obiektywu.
Używam niemal samych stałek, jakoś nigdy nie brakuje mi ogniskowych - dziwne, nie?... :razz:
azsxd napisał/a:
tak w ogóle d500 jak radzi sobie z AF długość filmu dalej wynosi 30min?
Z AF w trakcie filmowania? Nie radzi sobie.
azsxd napisał/a:
bo kx daję radę
Z czym? Z AF podczas filmowania???
Jak chcesz AF podczas filmowania, to popatrz na SLT, ewentualnie bezlusterkowce.
azsxd napisał/a:
Z tej stronki co podałeś najlepiej z szumami wychodzi sony A580:D
Na poziomie D5100, którego Ci wyżej polecałem. Akurat najlepiej z szumami i nie tylko, spośród luster APS-C radzi sobie Pentax K-5IIs, ale ogólnie, to wszystko różne implementacje tej samej 16PMPix matrycy Sony. K-30 też daje radę zresztą, ale skoro ceny szkieł Pentaksa są dla Ciebie za wysokie, pozostaje Nikon we wspomnianym zestawie z 18-105 i 50-tką f/1.8, skoro wolisz 50-tkę od 35-tki.

muzyk 

Cytat:
Co mi forumowicze radzicie? ewentualnie może jakiś inny model, marka?

Jak użytkownik Pentaxa apsc może chcieć coś apsc z innej firmy? :shock:

Kup sobie k30 :idea: , albo stary k5 najlepiej - chyba, że byłoby Cię stać na nowszy k5II lub k5IIs.
Względnie Kr.

P.S. Poza tym, mając potwierdzenie ostrości i pułapkę AF (czy ostrości - poprawić jeśli się mylę), stabilizację matrycy, możesz śmiało używać szkieł manualnych - nie żeby to było regułą, ale... efekty mogą Cię zaskoczyć. Pozytywnie.
Szkła manualne mają to do siebie, że jest ich ... masa do "n" i z tej masy trochę naprawdę ciekawych, a przy tym tanich - wszystko, co tylko się da zaadaptować na bagnet K.

jaad75 
Klub Pierdzieli

muzyk, ale on nie chce manuali, a szkła AF Pentaksa są dla niego za drogie... :roll:

manolo
[Usunięty]

odpowiedź na pytanie w tytule: nie

muzyk 

jaad75 napisał/a:
muzyk, ale on nie chce manuali, a szkła AF Pentaksa są dla niego za drogie... :roll:

To niech kupi ... Sony :twisted:

azsxd 
Nowy

a co powiecie o obiektywach tych starszych, ale z af?? np pentax-f 50/1.7, 28-80mm itp?

co do sony mysle nad modelem A580:D:D:D

muzyk 

azsxd napisał/a:
co do sony mysle nad modelem A580:D:D:D

To nie myśl, tylko kup. O obiektywy będziesz martwił się później. :twisted:

jaad75 
Klub Pierdzieli

azsxd napisał/a:
np pentax-f 50/1.7
Wiele osób sobie go chwali. Jak dla mnie trochę zbyt plastikowy (jeszcze bardziej niż FA50/1.4), ale optycznie całkiem do rzeczy.
azsxd napisał/a:
28-80mm
Nie wiem, nie używałem.

Odpowiedz do tematu