Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam
Szfagier kupuje swoja pierwsza lustrzankę i pyta mnie co sobie kupić. Wybór miedzy pentaxem k5, nikon d300s, canon 7d. Aparat, można powiedzieć do wszystkiego ale głownie chyba portrety. Ja bym brał w takiej kolejności 7d k5 d300s ale nie chce zle doradzić wiec wolę spytać co większa liczba ludzi sądzi i poleca.
Jeśli chodzi o obiektywy to bedzie pewno jakaś jasna stałka 1,4 i jakis szerszy zoom o stałym swietle 2,8 na poczatek. Wiadomo że z każdego tu podanego systemu obiektywy o takich parametrach znajdzie, jest także sigma. Więc obiektyw to nie problem, chodzi raczej o wybór puszki. Cenowo w podobnych granicach w k5 chyba najlepsza matryca ale czy ogólnie puszka lepsza od pozostałych hmm cieężko mi doradzić. Co byście Wy wybrali?
A jak to z tymi obiektywami do Pentaxa?
Przykładowo: jest sobie obiektyw
Pentax SMC DA 16-50mm f/2,8 ED AL i zbiera fatalne opinie na forach.
To wyjątek czy raczej reguła?
Pentax SMC DA 16-50mm f/2,8 ED AL i zbiera fatalne opinie na forach.
To wyjątek czy raczej reguła?
Na których forach?...
Pierwsze partie tego szkła były bardzo nierówne i zrobiły mu nienajlepszą opinię. Po kilku miesiącach sytuacja się unormowała i większość znanych mi posiadaczy jest bardzo zadowolona z tego obiektywu. Jego główną wadą jest hybrydowy napęd SDM - cichy, ale wolny i niezachwycający celnością. Wiele osób sugerowało, by dodać opcje przełączania na śrubokręt (to szkło ma teoretycznie taką opcję), bo wolą głośniejszy, ale szybciej działajacy AF. Drugim powodem do narzekań była zwykle CA na szerokim końcu, która rzeczywiście we wczesnych egzemplarzach wyglądała kiepsko, ale współczesne sztuki wydają się być całkiem ok pod tym względem.
To akurat nie jest "forum", tylko subiektywna opinia testujacego, po przetestowaniu jednej sztuki z wczesnego okresu produkcji.
pompon napisał/a:
Czyli warto pakowć się w pentaxa? (zamiast np system nikona i body d300s?)
Na pewno w Pentaksa nie można "pakować się" "zamiast" czegoś. To jest system zdecydowanie inny od Nikona, czy Canona, z zupełnie inną ofertą szkieł i filozofią rozwoju, wiec trzeba w niego wchodzić z pełną świadomością, a nie "bo jest tańszy", albo ma "najlepszy kitowy obiektyw", tudzież najlepszą (na chwilę obecną) implementację matrycy APS-C. Przejrzyj sobie ofertę szkieł, ceny, zobacz jakie obiektywy Cię interesują i czy Cię na nie stać i wtedy podejmuj decyzję. Osobiście nigdy nie żałowałem wejścia w ten system, ale to musi być świadomy wybór. Jak z każdym systemem zresztą.
Wydaje mi sie, ze wciaz za malo wiemy na temat oczekiwan czy zamiarow szwagra, co do dziedziny fotografii, ktora chce sie zajac, aby mu trafnie doradzac... Dlatego tez wskazanie od razu "tego" czy "tamtego" moze nie lezec w najlepszym interesie szwagra. Warto byloby najpierw dowiedziec sie np. czy szwagier bedzie sklonny zadowolic sie szklami niezaleznych producentow?, czy tez musza one byc rodzimej marki korpusu? Bo to moze miec wplyw nie tylko na dostepnosc danego typu szkla dla danej marki aparatu, ale rowniez na jakosc pracy szkla z danym korpusem.
Fajnie jest jesli ktos dokonal swiadomego wyboru danej marki sprzetu dla siebie, ale to nie znaczy ze trzeba to samo "napedzac" kazdemu, kto prosi o porade. Nie chce dyskredytowac zadnego z rozwazanych tu systemow, (gdyz jednego z nich nawet w ogole nie znam, juz jako cyfrowego), chcialbym jednak wspomniec, ze np. Nikon ma dwie 50-ki F1.4, jak i dwie 85-ki F1.4 do wyboru, a takze 35-ke F1.4. Ma tez "jakis szerszy zoom o stalym swietle 2.8 na poczatek." Oczywiscie, jesli szwagier bedzie sklonny zadowolic sie szklami niezaleznych producentow, to rozpatrywanie poszczegolnych szkiel moze nabrac nieco innego wymiaru...
(Nie patronizuje tu, bron Boze, Nikona. Uwazam go za rownego partnera Canona. Nie wypowiadam sie na temat Pentaxa, bo jak juz wspomnialem, nie znam go w ogole odkad nastaly czasy cyfrowe - po prostu zawezilem sfere zaintersowan systemami.)
chcialbym jednak wspomniec, ze np. Nikon ma dwie 50-ki F1.4, jak i dwie 85-ki F1.4 do wyboru, a takze 35-ke F1.4. Ma tez "jakis szerszy zoom o stalym swietle 2.8 na poczatek."
Dokładnie to samo ma w ofercie Canon (szerszy zoom to 16-35L), a stałek też dostatek (50 tka występuje w pięciu (!) odmianach: f1, f1.2, f1.4, f1.8, f2.5), pozostałe zwykle jako jaśniejsze (L) i ciemniejsze (budżetowe EFy).
Niemniej jednak skłaniałbym się ku temu co napisał hijax_pl:
A szwagier to w ogóle coś o fotografii wie ? Potrafi jakieś różnice między tymi puszkami wymieć ? Albo systemami ?
To już jest wyższa klasa amatorska i zawsze w takim przypadku dziwi mnie gry ktoś pyta co kupić, bo to etap, kiedy swoje potrzeby należałoby już znać...
Jego wiedza na temat fotografii jest nieduża, ale ma zamiar się podszkolić. O różnicy między tymi aparatami wie tyle ile można przeczytać w specyfikacji. Dlatego pyta bardziej doświadczonych użytkowników. To że dopiero zaczyna nie dyskwalifikuje go do zakupu puszki że średniej półki, wiadomo że na początku wykorzysta może 10% jej możliwości ale jak go wciągnie, przeczyta parę dobrych książek, nabierze praktyki to kto wie . Jeśli nie to trudno (w końcu to jego pieniądze) będzie leżeć, wykorzystywana raz na miesiąc na imieninach u cioci . Najwyżej będzie mi pożyczał a ja już odpowiednio postaram się ją wykorzystać.
no w calej gamie lustrzanek to moze i jest srednia polka jednakze jesli chodzi o przeznaczenie to jest to juz semi-pro (mowie o d300s i 7d). nie rozumiem, czemu nie majac doswiadczenia pyta kogos, kto rowniez nie ma doswiadczenia, z tego sie zrobi gluchy telefon. mysle, ze byloby lepiej gdyby jednak sam sie pofatygowal i rozeznal, zapytal, poczytal oraz by do zestawu dodal Nikona d7000 a zaoszczedzone pieniadze przeznaczyl na obiektyw. twierdzac, ze obiektywy to nie problem, byc moze nie zdaje sobie sprawy ze dobry obiektyw potrafi kosztowac wiecej niz korpus
byc moze nie zdaje sobie sprawy ze dobry obiektyw potrafi kosztowac wiecej niz korpus
Zwykle właśnie tak bywa. Tanie (czy może raczej tańsze od korpusu EL) i dobre obiektywy to wyjątki od reguły. Co do D7000 to faktycznie nie jest zły pomysł...
no w calej gamie lustrzanek to moze i jest srednia polka jednakze jesli chodzi o przeznaczenie to jest to juz semi-pro (mowie o d300s i 7d). nie rozumiem, czemu nie majac doswiadczenia pyta kogos, kto rowniez nie ma doswiadczenia, z tego sie zrobi gluchy telefon. mysle, ze byloby lepiej gdyby jednak sam sie pofatygowal i rozeznal, zapytal, poczytal oraz by do zestawu dodal Nikona d7000 a zaoszczedzone pieniadze przeznaczyl na obiektyw. twierdzac, ze obiektywy to nie problem, byc moze nie zdaje sobie sprawy ze dobry obiektyw potrafi kosztowac wiecej niz korpus
Cały czas się fatyguję, rozeznaje i pytam. Jeśli chodzi o nikona d7000 to wiem, ze jest to świetny aparat jednak wolałbym postawić na solidność i sprawdzone rozwiązania niż bajery. Cały problem z wyborem body wziął się z braku dostępności body canona 50d (który uważam za body idealny do moich potrzeb). Pentax też wydaje mi się świetny ale bałem się szkieł.
(specjalnie użyłem czasu przeszłego). Decyzja zapadła
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 11