Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon 450D+ inne szkiełka
Autor Wiadomość
A_C 
Nowy

Wysłany: Pon 22 Wrz, 2008   Canon 450D+ inne szkiełka

Witam wszystkich Optycznych.
Zastanawiam się nad pierwszą lustrzanką do nauki kreatwynej fotografi :) Od ponad roku foce kompaktem ale z powodu braków programów manualnych trudno się czegokolwiek nowego uczyć.
Szukam dobrego body(w klasie amatorskiej) i taniego zestawu szkiełek, żebym nie musiał za kilka miesięcy kupować kolejnych, a żebym uczył się na tym co mam. W gre wchodzi przyzwoita cena zestawu. Trudno powiedzieć co będe fotografował. Kompaktem głownie były to krajobrazy, ludzi i troche makro.
Czytając to forum wybrałem dwa zestawy w podobnej cenie około 2600 zł.
1) Canon 450D+kit+canon 50/1.8+Tamron AF 55-200mm F/4.5-5.6 Di II LD
2) Olympus E-520+dualkit+ZD 35/3.5

Co będzie lepsze? A może polecacie coś innego lub modyfikacje jakieś tego co wybrałem?
Przyznam, że na początkek nie chce wkładać w to hobby dużo kasy puki się nie wciągne :)
Pozdrawiam.

Reklama

ziemowy 
Rozmowny

Wysłany: Pon 22 Wrz, 2008   

Skoro są w podobnych cenach to lepiej chyba wziąć Canona. body ma na pewno lepsze a co do szkieł to już chyba nie bardzo.

A_C 
Nowy

Wysłany: Wto 23 Wrz, 2008   

a jak się spisują te szkiełka w Canonie?
Czy do zdjęć nocnych Canon będzie lepszy?

MC 
Temu Panu już podziękujemy

A_C napisał/a:
Czy do zdjęć nocnych Canon będzie lepszy?

Od Olka? Bedzie...

A_C 
Nowy

Lepszy więc będzie zestaw z Canonem??

RB 

A_C napisał/a:
Lepszy więc będzie zestaw z Canonem??

Zalezy od Twoich preferencji. Do zdjęć nocnych z długim czasem ekspozycji matryce Canona bedą zdecydowanie lepsze. Z drugiej strony pod wzgledem szklarni to co rozważasz jest raczej cieńkie...
Jeżeli stawiasz na zdjęcia nocne to powinienes z tych dwóch wejść w system Canona i pewnie za jakiś czas zaczniesz myślec o lepszej optyce.
Jeżeli nie jest to najważniejszy z warunków to może sie okazac, że z zestawem Olympusa w krajobrazie czy portretówce zwojujesz więcej :-)

A_C 
Nowy

Zdjęcia nocne nie będą z pewnością głównym motywem moich fotografii, choć z pewnością pstryknę zdjęcie nieba albo zdjęcie miasta nocą.
Krajobrazy i portety będą górować. A z czasem, gdybym kupił jakiś obiektyw makro (np. ZD 35/3.5) to również ten motyw.
Słyszałem o tunelowym wizjerze w Olku, czy jest to bardzo dokuczliwe przy kadrowaniu?

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

W Olku kadruje się za pomocą LV. Wizjer został dany chyba tylko po to, żeby nikt sobie nie pomyślał, że to taki rorośnięty kompakt :wink:

Canon również posiada LV, który nawet całkiem przyjemnie działa, jednak ja w swoim aparacie prawie wcale go nie używam. Tak czy inaczej Canon 400/450 ma lepszy wizjer niż Olympus.

A_C 
Nowy

Baku napisał/a:
W Olku kadruje się za pomocą LV.

Poważnie??
Kadrowanie za pomocą LV raczej mi się nie uśmiecha, spodziewałem się, że jak kupie lustrzanke to nie będe wcale musiał używać tylnego ekranu do kadrowania... :cry:

RB 

A_C napisał/a:
Baku napisał/a:
W Olku kadruje się za pomocą LV.

Poważnie??
Kadrowanie za pomocą LV raczej mi się nie uśmiecha, spodziewałem się, że jak kupie lustrzanke to nie będe wcale musiał używać tylnego ekranu do kadrowania... :cry:

Niezbyt poważnie ;-) Albo całkowicie niepoważnie...
Canon i Olek maja wizjery porównywalnie do d..py :-)
Ale zdecydowanie nie będziesz musiał w żadnym z nich kadrować na LCD.

Jeśli chcesz na razie poprzestac na tych obiektywach które zakupisz w zestawie, bawić się tym w krajobraz to Olympus będzie odpowiednim wyborem (z tych dwóch).

Jeśłi chcesz długo naświetlać matryce lub używać wysokich ISO, jeśli chcesz w przyszłości fotografować zwierzaki, ptaki czy samoloty - bierz Canona. Tym zestawem duzo nie w zwojujesz, ale po zakupie kilku dodatkowych szkiełek będziesz miał całkiem znośny zestaw. Znowuż do makrofotografii CMOSa i 100-400 Canona nie potrzebujesz... :-)

W obu systemach spokojnie będziesz się mógl rozwijac, cokolwiek by miało to znaczyc. Jeśli chodzi o foto przyrody (teleobiektywy, szybki AF i wysokie czułości) byłoby Ci łatwiej u Canona... I tyle.
Jeśli chodzi o najlepsze szkłaa za rozsadna cenę to bym się skłaniał ku Olympusowii...
Ostatnio zmieniony przez RB Wto 23 Wrz, 2008, w całości zmieniany 1 raz  

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Aby nie było, że rzucam słowa na wiatr pozwolę sobie zacytować słowa testu Olympusa (co prawda 420, ale dotyczą w zasadzie całej serii, może z wyjątkiem jednocyfrowców):

Cytat:
Słabą stroną lustrzanek Olympusa są małe wizjery optyczne. Dotyczy to również E-420. Na szczęście można posłużyć się systemem podglądu na żywo, który ratuje sytuację np. w przypadku ręcznego ogniskowania. System Live View został w nowym modelu wzbogacony o możliwość automatycznego ogniskowania w oparciu o algorytm maksymalizacji kontrastu, który eliminuje potrzebę opuszczania lustra.

W 520 jest podobnie:
Cytat:
Minusem w tej lustrzance jest mały i ciemny wizjer. Jego zalety docenimy jednak przy fotografowaniu pod słońce, bo działa jak ciemne okulary. W takich trudnych warunkach dobrze spisuje się wyświetlacz LCD.

Dlatego seria lustrzanek Olympusa jest tak często polecana wszystkim, którzy są przyzwyczajeni do kompaktów, a z pewnych względów (najczęściej jakościowych i edukacyjnych, czasem prestiżowych) chcą wkroczyć w świat dSLRów. Szok jest dużo mniejszy, bo można zachować wiele starych przyzwyczajeń.

[ Dodano: Wto 23 Wrz, 2008 14:50 ]
Fakt, że wizjerom w 400/450 również sporo brakuje do ideału, ale w Olympusie sprawnie działający LV w stosunku do wyjątkowo lichego wizjerka raczej skłania do używania wyświetlacza -choć oczywiście nie jest to przymus, raczej możliwość.

Ładny wizjer (przynajmniej na oko) to ma Leica S2 :lol:

RB 

Tak. W przypadku recznego iogniskowania można u Olka posłuzyć się LV.

Ale spróbuj uzywac manualnych szkieł w jakiejkolwiek APSC... a Canon zawsze tu "słynął' z 'jakości' swoich wizjerów w stosunkowo niskich modelach...

Ale Ty pisałeś o kadrowaniu. da się całkiem dobrze w obu. W każdym razie twierdzenie o konieczności posiłkowania się LV w kadrowaniu jest totalną bzdurą.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Nieprecyzyjnie (a właściwie zbyt mocno, a przez co błędnie) się wyraziłem. Miałem na myśli raczej to, że w obliczu niezbyt wygodnego i ciemnego wizjera, naturalnym jest używanie sprawnie działającego LV na którym można np. znacznie powiększyć interesujący nas obszar i np. skontrolować ustawienie ostrości.

Fakt, tym zbyt dużym skrótem myślowym z kadrowaniem mogłem wprowadzić w błąd A_C.

Co do APS-C to w 40D wizjer jest już na tyle dobry, że nie trzeba używać LV. Z resztą jakość wyświetlacza pozostawia na tyle dużo do życzenia, że skutecznie odchęca od czegokolwiek innego jak poruszania się po menu i ew. podglądania zrobionych zdjęc :lol:

A_C 
Nowy

Już się bałem, że wizjer Olympusa do niczego się nie nadaje :razz:
Choć czytałem testy obu lustrzanek i wizjer w Canonie nie jest krytykowany.
Ma to być moja pierwsza lustrzanka i nie chce się z samego początku zrazić np. bardzo ciemnym czy tunelowym wizjerem. Ma to być lustro do nauki i takie elementy jak użytkowanie też są dla mnie ważne.

rafalg 
Rozmowny

ziemowy napisał/a:
Skoro są w podobnych cenach to lepiej chyba wziąć Canona. body ma na pewno lepsze a co do szkieł to już chyba nie bardzo.

Co jest w szkłach C nie bardzo, znasz się na tym że masz taką opinię? Chyba nie.

A_C jeśli nie chcesz za dużo wydać bo nie wiesz czy się wciągniesz to śmiało bierz 450D+ kit i do tego sobie dokup 55-250 IS Canona Tamron jest koszmarny nawet o nim nie myśl. Taki duet na początek Ci wystarczy potem zobaczysz co będzie Ci potrzebne. I jak dasz radę to jeszcze 50mm 1.8 obowiązkowa pozycja.
Pozdrawaim

Odpowiedz do tematu