Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 11 Lip, 2010 Podręcznik do programu adobe lightroom
Witam
Chciałbym zakupić sobie jakiś podręcznik o programie adobe lightroom.
Zastanawiam sie pomiędzy tymi tytułami:
Adobe Photoshop Lightroom 2. Podręcznik dla fotografów
Autor: Martin Evening
Sekrety cyfrowej ciemni Scotta Kelby’ego
Autor: Scott Kelby
I teraz pytanie który jest fajniej napisany (przystępniej i bardziej zrozumiałym tekstem) , posiada wiecej praktycznych porad, który według was lepiej zakupić ,czy może polecacie zupełnie coś innego?
To zależy od Twojego poziomu zaawansowania. Większość funkcji działa tak samo w LR2 i LR3, więc podstawowe (a nawet dość zaawansowane) pojęcia i sztuczki pozostały takie same. Oczywiście zawsze będzie niedosyt, że książkę mam o starej wersji…
Kupowanie takich książek jest kompletnie bez sensu - nie ma w nich nic, czego nie dałoby się wyczytać lub obejrzeć w internecie. Strata papieru i miejsca na półce.
jaad75, wiesz, niektórzy wolą w fotelu lub wannie poczytać, itd. Albo nie habla w językach obcych, a większość dobrych tutoriali jest w języku lengłydż, jak pewnie się zgodzisz.
Kupowanie takich książek jest kompletnie bez sensu - nie ma w nich nic, czego nie dałoby się wyczytać lub obejrzeć w internecie. Strata papieru i miejsca na półce.
Ja bym proponował zostawić takie "złote myśli" dla siebie. Jeszcze napisz, że te książki jak już to należałoby kupować napisane po angielsku. Ja kupno dobrej pozycji książkowej gorąco polecam.
Tak na marginesie to czasami mam wrażenie, że niektórzy bez kompa i neta nie istnieją... Nie szkoda Ci tych setek godzin spędzonych przed małym ekranikiem choćby na przeglądaniu jakiegoś forum?
Kupujac poradnik lightrooma w formie papierowej tez siedzisz przed kompem i testujesz.
I tak i nie. Ludzie różne mają podejścia
Usjwo napisał/a:
Takie ksiazki szybko sie deaktualizuja.
jak już komor napisał - w tym przypadku niekoniecznie. Trudno oczekiwać by workflow / ergonomia użytkowania się diametralnie zmieniała z każdą wersją - tak robią tylko nieprofesjonalne firmy
Telehubis [Usunięty]
Wysłany: Wto 22 Mar, 2011
jaad75 napisał/a:
No pewnie. Wszystko można znaleźć w internecie. Dlatego nie kupowałem podręcznika jak zrobić bombę atomową
Ja bym proponował zostawić takie "złote myśli" dla siebie. Jeszcze napisz, że te książki jak już to należałoby kupować napisane po angielsku. Ja kupno dobrej pozycji książkowej gorąco polecam.
Po co? Po to, żeby mieć to samo, co w PDF-ie w formie papierowej, która za rok nie będzie już tyczyła aktualnej wersji i będzie się kurzyła na półce? Poza tym sensu powrotu do tego typu książek brak - wystarczy raz przeczytać, więc tym bardziej nie widzę powodu, do kupowania jej fizycznego wydania.
A że należałoby takie książki czytać po angielsku, to dla mnie również oczywiste i wygodne, jeśli używa się anglojęzycznej wersji oprogramowania, a używam wyłącznie takich.
Cytat:
Tak na marginesie to czasami mam wrażenie, że niektórzy bez kompa i neta nie istnieją... Nie szkoda Ci tych setek godzin spędzonych przed małym ekranikiem choćby na przeglądaniu jakiegoś forum?
Nie szkoda mi. To dokładnie to samo, co czytanie gazet, magazynów, książek, czy opracowań w formie papierowej, zazwyczaj bez konieczności kupowania ich, a przede wszystkim gromadzenia niepotrzebnych stert papierów.
kufel, nieważne, że konkretne pozycje mogą nie być dostępne, ważne, że to o czym mówią wydania papierowe jest często mocno opóźnione w stosunku do tego, co można dowiedzieć się wymieniając i wyszukując informacje w internecie.
wydaje mi sie ze informacje aż tak szybko się nie dezaktualizują, a część z nich pewnie wcale.
btw. ostatnio w empiku widziałem książkę "adobe lightroom" ,autora nie pamiętam. była na tyle duża i obszerna ze wątpię żebym wszystkie zawarte w niej informacje znalazł w necie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11