Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Sob 28 Sie, 2010
Podręcznik do programu adobe lightroom
Autor Wiadomość
Lucky loser 
Nowy

Wysłany: Nie 11 Lip, 2010   Podręcznik do programu adobe lightroom

Witam
Chciałbym zakupić sobie jakiś podręcznik o programie adobe lightroom.
Zastanawiam sie pomiędzy tymi tytułami:

Adobe Photoshop Lightroom 2. Podręcznik dla fotografów
Autor: Martin Evening

Sekrety cyfrowej ciemni Scotta Kelby’ego
Autor: Scott Kelby

I teraz pytanie który jest fajniej napisany (przystępniej i bardziej zrozumiałym tekstem) , posiada wiecej praktycznych porad, który według was lepiej zakupić ,czy może polecacie zupełnie coś innego?

Z góry dzięki za podpowiedzi

Reklama

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Wysłany: Nie 11 Lip, 2010   

Scott Kelby

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Pon 12 Lip, 2010   

Jest jeszcze coś TAKIEGO Ten ostatni jest dość kompleksowy choć każdy wnosi coś nowego.

Telehubis
[Usunięty]

Wysłany: Pon 21 Mar, 2011   

Panie i Panowie,

czy warto kupowac ksiazke Scotta K. do AL2 jesli mamy juz wersje 3 teraz?

komor 
Moderator

To zależy od Twojego poziomu zaawansowania. Większość funkcji działa tak samo w LR2 i LR3, więc podstawowe (a nawet dość zaawansowane) pojęcia i sztuczki pozostały takie same. Oczywiście zawsze będzie niedosyt, że książkę mam o starej wersji…

jaad75 
Klub Pierdzieli

Kupowanie takich książek jest kompletnie bez sensu - nie ma w nich nic, czego nie dałoby się wyczytać lub obejrzeć w internecie. Strata papieru i miejsca na półce.

komor 
Moderator

Wysłany: Wto 22 Mar, 2011   

jaad75, wiesz, niektórzy wolą w fotelu lub wannie poczytać, itd. Albo nie habla w językach obcych, a większość dobrych tutoriali jest w języku lengłydż, jak pewnie się zgodzisz.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

jaad75 napisał/a:
Kupowanie takich książek jest kompletnie bez sensu - nie ma w nich nic, czego nie dałoby się wyczytać lub obejrzeć w internecie. Strata papieru i miejsca na półce.

Ja bym proponował zostawić takie "złote myśli" dla siebie. Jeszcze napisz, że te książki jak już to należałoby kupować napisane po angielsku. Ja kupno dobrej pozycji książkowej gorąco polecam.
Tak na marginesie to czasami mam wrażenie, że niektórzy bez kompa i neta nie istnieją... Nie szkoda Ci tych setek godzin spędzonych przed małym ekranikiem choćby na przeglądaniu jakiegoś forum?

Usjwo 
Optyczny

MM Kupujac poradnik lightrooma w formie papierowej tez siedzisz przed kompem i testujesz. Takie ksiazki szybko sie deaktualizuja.

[ Dodano: Wto 22 Mar, 2011 15:49 ]
MM napisał/a:
Jest jeszcze coś TAKIEGO

Teraz sprawdzilem co jest pod linkiem :oops: . Takie cos bym kupil papierowe, jakbym stawial na lightroom'a

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Usjwo napisał/a:
Kupujac poradnik lightrooma w formie papierowej tez siedzisz przed kompem i testujesz.
I tak i nie. Ludzie różne mają podejścia ;-)
Usjwo napisał/a:
Takie ksiazki szybko sie deaktualizuja.
jak już komor napisał - w tym przypadku niekoniecznie. Trudno oczekiwać by workflow / ergonomia użytkowania się diametralnie zmieniała z każdą wersją - tak robią tylko nieprofesjonalne firmy ;)

Telehubis
[Usunięty]

jaad75 napisał/a:

No pewnie. Wszystko można znaleźć w internecie. Dlatego nie kupowałem podręcznika jak zrobić bombę atomową :wink:

jaad75 
Klub Pierdzieli

MM napisał/a:
Ja bym proponował zostawić takie "złote myśli" dla siebie. Jeszcze napisz, że te książki jak już to należałoby kupować napisane po angielsku. Ja kupno dobrej pozycji książkowej gorąco polecam.
Po co? Po to, żeby mieć to samo, co w PDF-ie w formie papierowej, która za rok nie będzie już tyczyła aktualnej wersji i będzie się kurzyła na półce? Poza tym sensu powrotu do tego typu książek brak - wystarczy raz przeczytać, więc tym bardziej nie widzę powodu, do kupowania jej fizycznego wydania.
A że należałoby takie książki czytać po angielsku, to dla mnie również oczywiste i wygodne, jeśli używa się anglojęzycznej wersji oprogramowania, a używam wyłącznie takich.
Cytat:
Tak na marginesie to czasami mam wrażenie, że niektórzy bez kompa i neta nie istnieją... Nie szkoda Ci tych setek godzin spędzonych przed małym ekranikiem choćby na przeglądaniu jakiegoś forum?
Nie szkoda mi. To dokładnie to samo, co czytanie gazet, magazynów, książek, czy opracowań w formie papierowej, zazwyczaj bez konieczności kupowania ich, a przede wszystkim gromadzenia niepotrzebnych stert papierów.

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

jaad75 napisał/a:
Nie szkoda mi. To dokładnie to samo, co czytanie gazet, magazynów, książek
nie wszystkie wartościowe pozycje są dostępne w wersji pdf etc. z tym ze nie mam tu na myśli tylko tematyki foto...

jaad75 
Klub Pierdzieli

kufel, nieważne, że konkretne pozycje mogą nie być dostępne, ważne, że to o czym mówią wydania papierowe jest często mocno opóźnione w stosunku do tego, co można dowiedzieć się wymieniając i wyszukując informacje w internecie.

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

wydaje mi sie ze informacje aż tak szybko się nie dezaktualizują, a część z nich pewnie wcale.

btw. ostatnio w empiku widziałem książkę "adobe lightroom" ,autora nie pamiętam. była na tyle duża i obszerna ze wątpię żebym wszystkie zawarte w niej informacje znalazł w necie :)

Odpowiedz do tematu