Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem nikona d90 + 18-105. I moje pytanie: Jak posiadacie kilka obiektywów o różnych średnicach, to do każdego macie osobne filtry, czy stosujecie przejściówki?
I jeszcze jakby mi jakiś nikoniarz powiedział, czy marumi dhg 67mm slim c-pl dobrze współpracuje z nikkorem 18-105.
osobiscie to przejsciowek nie stosuje bo zawsze uzywam oslony przeciwsloneczne a przejsciowki moga to uniemozliwic. z szerokiego kata praktycznie nie zdejmuje polara a na jednym z tele mam UV by nie zasysal przodem wiecej paprochow niz juz ma, na pozostalych nie uzywam filtrow. zreszta tu ci zaraz koledzy powiedza, ze UV sa bez sensu
czy filtr UV moze mieć wpływ na jakoś zdjęcia, jestem początkujący, robiłem ostatnio zdjęcia w samo południe prawie pod słońce i zdjęcia są niewyraźne. / nie wiem jak zamieścić zdjęcia/
robiłęm zdjęcia nikonem d3100, obiektyw AF-S nikkor 18-105 filtr uv marumi uv haze / ten filtr kupiłem jako zabezpieczenia dla obiektywu/ ustawienia ISO 100, CZAS 1/100 PRZYSŁONA 16
Wysłany: Sob 30 Kwi, 2011
Filtr "ochronnny" UV prawie zawsze pogorszy jakość zdjęć, zwłaszcza pod światło. Najczęściej jest tani i ma gorsze warstwy przeciwodblaskowe niż "chroniony" obiektyw. Tak więc żeby "chronić" obiektyw przed jakimiś ewentualnmymi uszkodzeniami powłok wsadzamy z przodu płytkę płaskorównoległą i od razu degradujemy jakość zdjęć, bez czekania na ewentualne nieszczęścia.
Warto chronić obiektyw filtrem UV a cały aparat - wsadzeniem go w torebkę foliową. Oczywiście PODCZAS robienia zdjęć. Taki sam ma to sens.
Ja stosuję "ochronną" pokrywkę obiektywu, którą do zdjęć zdejmuję. A filtry używam takie, które są potrzebne, ale nie dla ochrony przed brudnymi paluchami.
cygnus, takie jest Twoje zdanie i możesz się go trzymać.
ja filtr UV na który wydałem trochę więcej żeby jak najmniej wpływał mi na zdjęcie - i chronię obiektyw, bo raz już 3 sztuki spotkały się z podłogą i na szczęście w każdym z nich tylko filtr trzeba było wymontować i wstawić nowy, bez szkody dla przedniej soczewki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10