Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Wto 29 Mar, 2011
Jaki zestaw obiektywów? PROSZĘ O POMOC
Autor Wiadomość
tomsiipro 
Nowy

Wysłany: Pon 28 Mar, 2011   Jaki zestaw obiektywów? PROSZĘ O POMOC

Planuje zakup pełnej klatki Canon 5D II.
Próbuje skompletować obiektywy do niego pod fotografie ślubną + zdjęcia do gazety.
Z obiektywów które chciałbym sobie zostawić pod pełną klatę posiadam portretówke 50 / 1.4, dlatego chciałbym kupić szeroki kąt do tego + jakiś zoom.

Obiektywy te powinny być: JASNE, OSTRE (NIE MYDLIĆ), STRZELNY AF + CICHY.

Budżet około 13.000 PLN
Biorąc pod uwagę cenę pełnej klatki ok. 8.000 to pozostaje około 5.000 na obiektywy.
Po przejrzeniu i zbadaniu rynku biorę pod uwagę pewne opcje:

A)
5D Mark II
8.000
Canon 16-35 L
5.000
[niestety nie posiada ta opcja zoom’a a to duża wada]
1) czy widać DUŻĄ różnice w tej Lce jak np. w Tamronie 28-75 / 2,8

B)
5D Mark II
8.000
Sigma 24-70 mm F/2.8 IF EX DG HSM do
3.000
Sigma 70-200 mm f/2.8 APO EX DG Macro
3.500

C)
5D Mark II
8.000
Tamron SP AF 28-75 mm f/2,8 XR Di LD Aspherical IF
1.600
Tamron AF 70-200 mm f/2,8 Di LD IF Macro
3.200

D)
5D Mark II + Canon 24-70 / 2.8
10.800

+ ZOOM Z 2.8 :
Tokina 80-200 2.8 Dx PRO
1.600
lub
Tamron AF 70-200 mm f/2,8 Di LD IF Macro
3.200

Co będzie najlepszym wyborem? Może jakieś inne/lepsze propozycje?
:idea:

Reklama

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Pon 28 Mar, 2011   

tomsiipro napisał/a:
Canon 16-35 L
5.000
[niestety nie posiada ta opcja zoom’a a to duża wada]
Hę? 16-35, to jak najbardziej jest zoom... :roll:
tomsiipro napisał/a:
1) czy widać DUŻĄ różnice w tej Lce jak np. w Tamronie 28-75 / 2,8
Różnicę? To są drastycznie inne kąty widzenia... :shock:

Patrząc na Twoje pytania, chyba jednak za wcześnie na dobieranie zestawu pod "reporterkę", obojętne, czy ślubną, czy gazetową...

maput 
Optyczny

Wysłany: Pon 28 Mar, 2011   Re: Jaki zestaw obiektywów? PROSZĘ O POMOC

tomsiipro napisał/a:
Próbuje skompletować obiektywy do niego pod fotografie ślubną

http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=970

morfi 
Początkujący

Prowokacja jak nic.

tomsiipro 
Nowy

przepraszam pisałem tego postatroszke bezmyślnie w pewnych momentach i chyba się nie zrozumieliśmy do końca.

jaad75 chodziło mi o to, ze gdy zdecyduje się zakupić 16-35L już na większego zoom'a (tele) nie starczy mi budżetu. dlatego odrzucam tą opcje.

co do tych różnic to może faktycznie złe porównanie. generalnie chodziło mi o porównanie Takima z eLkami o przybliżonych parametrach :) wiem, że różnicy są w plastyce, kontrastach itd ale CZY AŻ TAK DUŻE ?

maput ciesze się że podałeś mi linka, czytałem tego posta lecz nie do końca odpowiada na moje zapytania. Sigma czytałem że strasznie mydli. Tamron znowu chyba w obydwu modelach i szeroki i tele wydaje straszne odgłosy... na eLki mnie nie stać. jakies jeszcze wady / zalety tych obiektywów?

[ Dodano: Pon 28 Mar, 2011 17:09 ]
może posiadacie bądź testowaliście jakieś inne obiektywy które spełniają moje oczekiwania?

maput 
Optyczny

tomsiipro, a słyszałeś kiedyś jakiegoś Tamrona, czy tylko powtarzasz to co przeczytałeś ? Fakt nie jest to AF na ultradźwięki, ale to bzyczenie w kościele czy innych oficjalnych okazjach mniej przeszkadza niż kłapanie lustra...

tomsiipro 
Nowy

tak miałem w rękach i słyszałem Tamrona 17-50 2.8
jestem przyzwyczajony do USM dlatego strasznie mi wierciło koło nosa...
boję się, że nie będę się czuł dobrze np w kościele z tym bzyczkiem.
podejrzewam że tamron 28-75 wierci tak samo?

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Mniej więcej tak samo. Ale nie bój się. Bzykacz nie przeszkadza tak bardzo.

tomsiipro 
Nowy

może jeśli chodzi o telezoom przeszkadzać nie będzie bo będę wystarczająco daleko i zdecydowałem się na niego ale jeśli chodzi o szeroki kąt to jaka byłaby alternatywa? sigma od razu odpada, nie naczytałem się o niej zbyt dobrych rzeczy.

[ Dodano: Pon 28 Mar, 2011 18:40 ]
canon ma szeroki zoom pod FF 2.8 ale podchodzi pod 3 tyś a to już zbyt drogo

maput 
Optyczny

W tej dziedzinie wszelkie kompromisy, jeśli nie nadrobisz ich warsztatem, bardzo się mszczą...

tomsiipro 
Nowy

maput widać masz duży ten warsztat a jeszcze ani na jedno moje pytanie nie odpowiedziałeś... a twoje złośliwości może pozostaw dla Siebie bo nic nie wnoszą.

maput 
Optyczny

tomsiipro napisał/a:
maput widać masz duży ten warsztat

Bynajmniej, dlatego pomocy szukam w innych obszarach.
A co do odpowiedzi - podałem linka do tematu o obiektywach do fotografii ślubnej.
Rozumiem że już te 116 stron przeczytałeś i nie znalazłeś w nich żadnej pożytecznej informacji ?
Po co podajesz nam pod rozwagę zestaw nr 1, skoro sam go skreślasz z powodu braku większych ogniskowych ?
Weź firmowego, znaczy Canonowego 24-70 i dokup jakąś telestałkę. Ewentualnie dla bajeru jeszcze fisza. Nic nie wspominasz o lampie, a bez tego sobie takiego zestawu nie wyobrażam...

tomsiipro 
Nowy

przepraszam, masz racje. Przeczytałem drugą/nowszą połowę postu i dziękuje za link'a. Sporo rzeczy mnie ugruntowało w tym, że jestem praktycznie zdecydowany co do tele na Tamron’a 70-200 chodź nie wykluczam zmiany na lepsze (w stosunku jakość/cena)? chodź nie znalazłem lepszej alternatywy dotychczas.

Dodatkowo przekonuje mnie szeroki kąt Tamron’a - cena! Chodź z drugiej strony te bzyczenie AF…? podobno nie jest takie duże ale jednak(?)

Druga opcja to jest z Canon 24-70 / 2.8 tylko, że wychodzi 2 tyś drożej... trochę mnie to demotywuje, czytałem porównanie, oglądałem sample.. canon jest minimalnie ostrzejszy jak dla mnie ale czy jest warty swojej ceny?

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

tomsiipro napisał/a:
Próbuje skompletować obiektywy do niego pod fotografie ślubną + zdjęcia do gazety.
tomsiipro napisał/a:
Budżet około 13.000 PLN

tomsiipro napisał/a:
JASNE, OSTRE (NIE MYDLIĆ), STRZELNY AF + CICHY
tomsiipro napisał/a:
jestem przyzwyczajony do USM dlatego strasznie mi wierciło koło nosa...

Jeśli ma być w miarę uniwersalny zoom, to dużego wyboru nie masz: 5D Mark II + Canon EF 24-70mm f/2,8L USM za ok. 11.850 zł.

W następnej kolejności coś w stylu EF70-200/2.8L IS USM :smile:

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wysłany: Wto 29 Mar, 2011   

Jeżeli tamronowe bzyczenie odpada a ma być jasno i ostro na FF to tylko to co zaproponował B o g d a n. A do tego 580EX II.

Można jeszcze rozważyć Sigmę 24-70/2.8 HSM, ale problemy z AF mogą być dyskwalifikujące nie tylko do zastosowań reporterskich...

Odpowiedz do tematu