Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 28 Mar, 2011 Jaki zestaw obiektywów? PROSZĘ O POMOC
Planuje zakup pełnej klatki Canon 5D II.
Próbuje skompletować obiektywy do niego pod fotografie ślubną + zdjęcia do gazety.
Z obiektywów które chciałbym sobie zostawić pod pełną klatę posiadam portretówke 50 / 1.4, dlatego chciałbym kupić szeroki kąt do tego + jakiś zoom.
Obiektywy te powinny być: JASNE, OSTRE (NIE MYDLIĆ), STRZELNY AF + CICHY.
Budżet około 13.000 PLN
Biorąc pod uwagę cenę pełnej klatki ok. 8.000 to pozostaje około 5.000 na obiektywy.
Po przejrzeniu i zbadaniu rynku biorę pod uwagę pewne opcje:
A)
5D Mark II
8.000
Canon 16-35 L
5.000
[niestety nie posiada ta opcja zoom’a a to duża wada]
1) czy widać DUŻĄ różnice w tej Lce jak np. w Tamronie 28-75 / 2,8
B)
5D Mark II
8.000
Sigma 24-70 mm F/2.8 IF EX DG HSM do
3.000
Sigma 70-200 mm f/2.8 APO EX DG Macro
3.500
C)
5D Mark II
8.000
Tamron SP AF 28-75 mm f/2,8 XR Di LD Aspherical IF
1.600
Tamron AF 70-200 mm f/2,8 Di LD IF Macro
3.200
D)
5D Mark II + Canon 24-70 / 2.8
10.800
+ ZOOM Z 2.8 :
Tokina 80-200 2.8 Dx PRO
1.600
lub
Tamron AF 70-200 mm f/2,8 Di LD IF Macro
3.200
Co będzie najlepszym wyborem? Może jakieś inne/lepsze propozycje?
przepraszam pisałem tego postatroszke bezmyślnie w pewnych momentach i chyba się nie zrozumieliśmy do końca.
jaad75 chodziło mi o to, ze gdy zdecyduje się zakupić 16-35L już na większego zoom'a (tele) nie starczy mi budżetu. dlatego odrzucam tą opcje.
co do tych różnic to może faktycznie złe porównanie. generalnie chodziło mi o porównanie Takima z eLkami o przybliżonych parametrach wiem, że różnicy są w plastyce, kontrastach itd ale CZY AŻ TAK DUŻE ?
maput ciesze się że podałeś mi linka, czytałem tego posta lecz nie do końca odpowiada na moje zapytania. Sigma czytałem że strasznie mydli. Tamron znowu chyba w obydwu modelach i szeroki i tele wydaje straszne odgłosy... na eLki mnie nie stać. jakies jeszcze wady / zalety tych obiektywów?
[ Dodano: Pon 28 Mar, 2011 17:09 ]
może posiadacie bądź testowaliście jakieś inne obiektywy które spełniają moje oczekiwania?
tomsiipro, a słyszałeś kiedyś jakiegoś Tamrona, czy tylko powtarzasz to co przeczytałeś ? Fakt nie jest to AF na ultradźwięki, ale to bzyczenie w kościele czy innych oficjalnych okazjach mniej przeszkadza niż kłapanie lustra...
tak miałem w rękach i słyszałem Tamrona 17-50 2.8
jestem przyzwyczajony do USM dlatego strasznie mi wierciło koło nosa...
boję się, że nie będę się czuł dobrze np w kościele z tym bzyczkiem.
podejrzewam że tamron 28-75 wierci tak samo?
może jeśli chodzi o telezoom przeszkadzać nie będzie bo będę wystarczająco daleko i zdecydowałem się na niego ale jeśli chodzi o szeroki kąt to jaka byłaby alternatywa? sigma od razu odpada, nie naczytałem się o niej zbyt dobrych rzeczy.
[ Dodano: Pon 28 Mar, 2011 18:40 ]
canon ma szeroki zoom pod FF 2.8 ale podchodzi pod 3 tyś a to już zbyt drogo
maput widać masz duży ten warsztat a jeszcze ani na jedno moje pytanie nie odpowiedziałeś... a twoje złośliwości może pozostaw dla Siebie bo nic nie wnoszą.
Bynajmniej, dlatego pomocy szukam w innych obszarach.
A co do odpowiedzi - podałem linka do tematu o obiektywach do fotografii ślubnej.
Rozumiem że już te 116 stron przeczytałeś i nie znalazłeś w nich żadnej pożytecznej informacji ?
Po co podajesz nam pod rozwagę zestaw nr 1, skoro sam go skreślasz z powodu braku większych ogniskowych ?
Weź firmowego, znaczy Canonowego 24-70 i dokup jakąś telestałkę. Ewentualnie dla bajeru jeszcze fisza. Nic nie wspominasz o lampie, a bez tego sobie takiego zestawu nie wyobrażam...
przepraszam, masz racje. Przeczytałem drugą/nowszą połowę postu i dziękuje za link'a. Sporo rzeczy mnie ugruntowało w tym, że jestem praktycznie zdecydowany co do tele na Tamron’a 70-200 chodź nie wykluczam zmiany na lepsze (w stosunku jakość/cena)? chodź nie znalazłem lepszej alternatywy dotychczas.
Dodatkowo przekonuje mnie szeroki kąt Tamron’a - cena! Chodź z drugiej strony te bzyczenie AF…? podobno nie jest takie duże ale jednak(?)
Druga opcja to jest z Canon 24-70 / 2.8 tylko, że wychodzi 2 tyś drożej... trochę mnie to demotywuje, czytałem porównanie, oglądałem sample.. canon jest minimalnie ostrzejszy jak dla mnie ale czy jest warty swojej ceny?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11