Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Obiektyw Canon 50d
Autor Wiadomość
qwizz 
Nowy

Wysłany: Nie 13 Mar, 2011   Obiektyw Canon 50d

Witam.
Jako to Mój pierwszy post Witam wszystkich :)
Forum przeglądam od ponad miesiąca, jednak wcześniej nie zaszła potrzeba by zakładać temat.

Postanowiłem kupić Canona 50D. Zacząłem przeglądać zasoby forum by zdecydować się jaki obiektyw wybrać, ale szczerze powiedziawszy im więcej czytam tym mniej wiem. Każdy potrzebuje obiektywu do czego innego także nie mogłem się podpiąc do kogoś.
Interesuje Mnie fotografowanie ludzi oraz widoków. Jestem świadom iż nie da się kupić uniwersalnego obiektywu, ale myślę że w miarę dobrej jakości do nauki da radę. Zwłaszcza z Waszą fachową pomocą.
Mam na obiektyw przeznaczone około 1400zl.
Zastanawiałem się nad
1) Canon EF 28-135 mm f/3.5-5.6 IS USM
2) Canon EF-S 17-85 mm f/4-5.6 IS USM

Jestem otwarty na propozycje.

Reklama

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Nie 13 Mar, 2011   

mozliwe, ze Canona 50d juz nigdzie nie dostaniesz. 28mm na szerokim koncu moze sie okazac za wasko do widokow

qwizz 
Nowy

Obecnie mieszkam w Szkocji i na ebayu sa ciekawe aukcje. Myślałem nad używanym bo nówki są dużo droższe a pieniądze chciałem przeznaczyć głównie na obiektyw.

forrest 
Rozmowny

Witaj,
myślę że do Twoich zastosowań jednym z lepszych rozwiązań będzie Tamron 17-50 f/2.8.
http://www.ceneo.pl/Obiek...75P4-154427.htm
Z tych, nad którymi się zastanawiasz to lepiej tego 18-135 mm (bo domyślam się że tego miałeś na myśli).
A jeśli jeszcze zostanie trochę kaski to może ef 50mm 1.8.
Pozdrawiam :smile:

moronica 

Pomogła: 106 razy

chyba ze uzywke, wtedy tak
ten 17-85 to nie jest jakies rewelacyjne szklo. tu na forum zazwyczaj polecaja 15-85

forrest, alez istnieje obiektyw canona 28-135 ;)

forrest 
Rozmowny

wiem moronica, ale tak tylko sobie pomyślałem :roll: :smile:

Sunders 

Tamron 17-50/2,8 lub canon 18-135f/3,5-5,6IS.

fatman 
Optyczny

Nie bierz C17-85 !
Weź Tamiego albo C17-55/2.8 IS

Sunders 

fatman napisał/a:
C17-55/2.8 IS

Jak dorwiesz go za 1400pln i "na chodzie", to jak najbardziej :mrgreen:

qwizz 
Nowy

Wysłany: Pon 14 Mar, 2011   

@forrest
Myślałem nad Tamronem 17-50/2.8 ale czytałem opinie że często trzeba regulować i się bawić w to wszystko a Ja nie mam ani cierpliwości, ani jako takich możliwości tutaj.
Pozatym słyszałem także iż szkła poza systemowe mają problemy z AF.
Ale jak to wygląda w praktyce to nie wiem.

Słyszałem także iż Sigma 17-70/2.8-4.5 jest ciekawa pozycją, ale wolałbym już Tamiego ze względu na stałe światło.

fatman napisał/a:
Weź Tamiego albo C17-55/2.8 IS

Niestety C17-55/2.8 IS jest jak narazie poza Moim zasięgiem finansowym :)

fatman 
Optyczny

Wysłany: Pon 14 Mar, 2011   

Miałem tę Sigmę 17-70/2.8-4.5 zanim kupiłem C17-55/2.8 IS. Uzywałem przez 9 miesięcy z C450. Jest to dobre szkło na początek ale... nie wytrzymuje jakością zdjęć do C17-55/2.8 IS i dlatego sie przesiadłem.
Spokojnie możesz w nie wejść.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wysłany: Wto 15 Mar, 2011   

Jak trafisz na dobrego Tamrona 17-50 to nie trzeba będzie nic regulować. Optycznie nie ma się do czego doczepić - budowa mechaniczna: na tróję z minusem, ale w tej klasie cenowej tankietki nie znajdziesz.

qwizz 
Nowy

Wysłany: Czw 17 Mar, 2011   

Chyba jednak zdecyduje się na tego Tamrona 17-50. Ale teraz pytanie, ze stabilizacja czy raczej bez ? :)

forrest 
Rozmowny

Wysłany: Czw 17 Mar, 2011   

http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=14695

qwizz 
Nowy

Wysłany: Pią 18 Mar, 2011   

Przeglądając zasoby internetu wyczytałem iż T17-50 ma problem ze wspolpraca z 50d. Chodzi o AF. Zamawialbym z ebaya a przesylka bylaby z Chin także o zamianie szkieł raczej nie ma mowy ze względu na koszty wysyłki i całą tą 'zabawę'.
Może jednak lepiej brać tą Sigme 17-70/2.8-4 lub Sigme 18-50/2.8 ? Wydaje Mi się że jako pierwsze szkło póki nie kupię czegoś porządnego wystarczy. Tylko jak wygląda rozrzut jakościowy jeśli chodzi o Sigme. Czy bez obaw mogę brać szkło z ebaya ? Bo jeśli chodzi o Tamrony to jednak lepiej sprawdzić z tego co wyczytałem.

Odpowiedz do tematu