Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
czym uzyskam lepsza jakosc zdjec: nikon d3100 + 18-105 VR F3.5 czy canon powershot G11 ?
Jakość zdjęć.. Jako, że dla wielu osób jakość zdjęć kojarzy się z różnymi ich właściwościami - może byś tak zdefiniował czym dla Ciebie ta jakość jest?
colon, kompakt jest też tańszy no i dostajesz do ręki sprzęt, którego nie trzeba rozbudowywać, a którym ogarniesz większość fotograficznych potrzeb Żeby lustrem zrobić np. dobre makro trzeba już trochę zainwestować, w obiektyw chociażby.
pytam o konkretna lustrzanke z konkretnym obiektywem, nie pisze nic o rozbudowywaniu tego sprzetu i dokupywaniu chodzi mi o ten jeden konkretny obiektyw
Wg mnie aparat który waży 400 gram już taki kieszonkowy nie jest, na mój gust taka cegła w kieszeni kurtki czy spodni już trochę przeszkadza. Macałem g11, moim zdaniem jak na kompakt jest już zdecydowanie za ciężki.
Proponowałbym pójść do sklepu i sprawdzić sobie oba sprzęty pod względem ergonomii i jakości pracy. Dla mnie każdy kompakt jest mułowato wolny, a im większy zakres zooma ma tym gorzej.
"Czy uzyskam lepszą jakość zdjęć" - trochę dziwne pytanie i odpowiedź na nie może zależeć np od tego co będziesz fotografował. Ja lubię np foto krajobrazowe i na jakość składa się u mnie kąt widzenia, który lustrzankowy obiektyw o ogniskowej początkowej 18 mm będzie miał lepszy. Z tego powodu mam poważne wątpliwości co do zakupu drugiego aparatu, którym miał być właśnie "rowerowy" kompakt, którym będę "widział" znacznie mniej.
planuje fotografowac tak szczerze to wszystko: architekture, ludzi, krajobrazy ale z akcentem na architekture (wiem ze ten 18-105 ma z tego co pisza ma niemala aberracje ale jak przegladalem zdjecia nim zrobione to ja prawie tego nie widze lub mi to wlasciwie nie przeszkadza)
wiem ze do tego to moglbym czy nawet powinienem ; ) sobie ze trzy rozne obiektywy kupic ale ja chce jeden najbardziej uniwersalny i czy jako uniwersalny ten nikon d3100 z 18-105 sprawdzi sie co najmniej tak samo lub lepiej jak ten powershot g11 (lub inny kompakt tej samej klasy) ?
no dobra wiec z tych linkow wychodzi mi na to ze matryce ten nikon ma znacznie lepsza (chyba ze moje niedoswiadczone oko sie myli) ale powershot ma obiektyw z F2.8 a 18-105 VR nikon ma F3.5 i tu jest pytanie czy mozna by poweidziec ze nikon "nadrobi" matryca to F3.5 swojego obiektywu ?
a jak mam obliczyc sobie kat widzenia canona i nikona dla najnizszych ogniskowych? jest na to jakis prosty wzor czy musze sie przebijac przez te wszystkie cotangensty i tangensy i inne jeszcze ciekawsze formuly matematyczne aby to zrobic ?
Ja lubię np foto krajobrazowe i na jakość składa się u mnie kąt widzenia, który lustrzankowy obiektyw o ogniskowej początkowej 18 mm będzie miał lepszy.
1) obiektyw 18mm w matrycach APS-C daje takie kąty widzenia jak 27mm na klatce filmu 135. Obiektyw Canona g11 o ogniskowej (na szerokim końcu) 6.1mm ma kąty widzenia na matrycy tego aparatu takie jak 28mm na klatce 135.
1mm w zakresie 28-27mm to co prawda jest do zauważenia, ale wielkiej różnicy nie robi.
2) Ludzie mają rózne widzimisię co do tzw. 'jakości zdjęcia' i ja już wszystko rozumiem, ale akurat w krajobrazówce istnieje chyba choć jeden 'nieco' istotniejszy czynnik od tego 1 mm ekwiwalentu ogniskowej różnicujący kompakt z klatką 1/1.7" (7.60 x 5.70 mm) i nawet mierne APS-C( 23.5 x 15.6 mm)...
colon napisał/a:
no dobra wiec z tych linkow wychodzi mi na to ze matryce ten nikon ma znacznie lepsza (chyba ze moje niedoswiadczone oko sie myli) ale powershot ma obiektyw z F2.8 a 18-105 VR nikon ma F3.5 i tu jest pytanie czy mozna by poweidziec ze nikon "nadrobi" matryca to F3.5 swojego obiektywu ?
Tzn. co niby ma nadrobić matrycą bo nijak nie łapię...
Pewnie ma nadrobić światło obiektywu... Poza tym 18-105 nie ma stałego światła f3.5, tyle to on ma na 18mm. Pod koniec zakresu schodzi do f5.6. To już 2EV. Ale matryca myślę że "nadrabia".
Jak chcesz kupować aparat do wszystkiego, a do tego nie masz zamiaru dokupować obiektywów to weź kompakta. One są własnie do wszystkiego.
No to mój błąd. Nie chciało mi się sprawdzać, a ten Canon taki wychwalany zawsze jest, że stałe światło 2.8 uznałem za prawdopodobne
darek_z [Usunięty]
Wysłany: Pon 14 Mar, 2011
Nigdy nie miałem w ręku G11 ani D3100. Ale jakoś dwa tygodnie temu zmieniłem G7 na D90. Mogę napisać Ci dlaczego. Może Ci się przyda.
Kompakt z serii G nie wiem do kogo jest adresowany. Niby wszystko może i dużo ma funkcji, ale ergonomia korzystania z nich koszmarna. Zanim zmienisz parametry szansa na zrobienie zdjęcia często już dawno minie. Ustawienie ręczne ostrości koszmar. Nie wiem jak G11 ale G7 mocno szumiał. Też nie okazał się bardzo trwały. Przez 4 lata użytkowania padł mechanizm przesłaniania obiektywu, koło wyboru trybów. Naleciało do środka obiektywu dużo farfocli. Różnica w szybkości działania autofokusa kolosalna, podobnie w skuteczności. Wbudowana lampa błyskowa (piszę o niej, bo nic nie piszesz o planach zakupu zewnętrznej) również na plus, mimo, że wbudowana. W G7 wszystkie zdjęcia ludzi miały czerwone oczy 100%.
Mimo to planuję dać G7 do renowacji i do czyszczenia i będzie aparatem dla żony, która się buntuje przed noszeniem cegły.
maput a jakas argumentacja ze jak chce aparat do wszystkiego to kompakt a nie nikon d3100 +18-105 ? podkreslam ze wielkosc, roznica w cenie, czy wiekszy zoom kompakta nie maja dla mnie znaczenia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11