Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Filtr gwiazdkowy oraz soczewka makro
Autor Wiadomość
Elwena 
Nowy

Wysłany: Sro 22 Gru, 2010   Filtr gwiazdkowy oraz soczewka makro

Czy kupujac filtr gwiazdkowy kupowac tez filtr uv? czy mozna gwiazdkowy w dzien tez uzywac czy lepiej uv do ochrony przed sloncem?
I co myslicie o soczewkach makro do canona 55-250Is?

Reklama

kasiakaaz 
Optyczny
wciąż jasnozielona

Pomogła: 15 razy
Wysłany: Sro 22 Gru, 2010   

Elwena napisał/a:
Czy kupujac filtr gwiazdkowy kupowac tez filtr uv? czy mozna gwiazdkowy w dzien tez uzywac czy lepiej uv do ochrony przed sloncem?

Elwena, a w jakim celu chcesz filtr gwiazdkowy używać? :roll:

Elwena 
Nowy

Zdjecia nocne oraz zauwazylam ze jak sie robi pod slonce to tez ladniej z tym filtrem wyglada niz bez.

kasiakaaz 
Optyczny
wciąż jasnozielona

Zamiast gwiazdkowego, możesz przymknąć przysłonę - mz wygląda bardziej naturalnie (zarówno w dzień, jak i w nocy). Ale jak się bardzo uprzesz, to możesz stosować filtr gwiazdkowy. Nie bardzo wnioskuję z Twojej wypowiedzi, czy chcesz oba filtry używać jednocześnie, czy zamiennie?

Elwena 
Nowy

Wysłany: Czw 23 Gru, 2010   

Wlasnie nie wiem czy kupujac gwiazdkowy powinnam kupic tez mimo to uv.

kasiakaaz 
Optyczny
wciąż jasnozielona

Wysłany: Czw 23 Gru, 2010   

Elwena, to są dwa zupełnie różne filtry, o różnych zastosowaniach. Filtr gwiazdkowy, to zwykły plastik z nacięciami i stosuje się go tylko jeżeli chcesz mieć dość przerysowany efekt światła rozproszonego w postaci gwiazdek (iluś-tam ramiennych) z punktowych źródeł światła. Przy czym z uwagi, że jest to właśnie zwykły plastik - stosowałabym go tylko do zdjęć nocnych, bo pogorszy Ci jakość zdjęć robionych w dzień. Nie widziałam żadnych dziennych eksperymentów tego typu i prawdę mówiąc nie widzę za bardzo sensu używania tego filtra w dzień. Filtr UV w cyfrówkach pełni tylko rolę ochronną dla obiektywu - jeżeli nie robisz zdjęć w ekstremalnych warunkach, nie ma sensu wydawać na niego kasy, bo dobry wcale nie jest tani... :wink:

jago 
Uczestnik

Wysłany: Sro 12 Sty, 2011   Re: Filtr gwiazdkowy oraz soczewka makro

Elwena napisał/a:
..........................
I co myslicie o soczewkach makro do canona 55-250Is?

Można się pobawić. Ja do mojego 70-300 używam +10. Wskazany jest jednak wtedy statyw. A skoro o soczewkach makro mowa to mam też i ja małe pytanie.
Chcę komuś sprezentować do obiektywu Canon 17-55 2,8 soczewkę makro. Tylko nie wiem jaką - myślałem o +4. Będą nią robione zdjęcia amatorskie (bez statywu) w ogrodzie - jakieś zbliżenia ładnych kwiatków i ewentualnie coś, co na nich siedzi. Jaki "rozmiar" soczewki polecacie akurat do tego obiektywu :?:

cygnus 
Entuzjasta

Wysłany: Sob 26 Mar, 2011   

Soczewka macro +10D degraduje jakość optyczną katastrofalnie, nawet przy silnym przysłonięciu obiektywu. Mam na myśli prostą, tanią, pojedynczą soczewkę.
Soczewka +4D też mocno się odbija na jakości.

Wg moich prób z soczewkami +4D daje jakość wystarczającą do... publikacji w internecie a +10D już nie zawsze.

Jago - STATYW? Zależy co się fotografuje, ja raczej używam przy makro lampy błyskowej a statywu rzadko. Nie chcą mi się fruwające owady ustawiać grzecznie przed statywem.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Sob 26 Mar, 2011   

cygnus, a raynox-250? Ma 8 dioptrii... Choć to w zasadzie układ 3 soczewkowy... :roll:

FrouFrou 
Nowy

Wysłany: Czw 07 Kwi, 2011   

Jakoś nie spotkałam się z fotografią makro ze statywu - chyba wszyscy wolą po prostu lamy błyskowe z odpowiednim dyfuzorem albo ring flashem. Jeśli już statyw, to zamiast soczewek można kupić mieszek do makro - ten jest akurat dedykowany do Canona, efekty są równie ciekawe.

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy

jak statyw ma pochylana kolumne centralna to sie swietnie nadaje do makro i uzywanie go to dobry pomysl, zwlaszcza ze dobre flashe do makro potrafia duzo wiecej kosztowac niz te normalne

komor 
Moderator

FrouFrou napisał/a:
ten jest akurat dedykowany do Canona, efekty są równie ciekawe

Cytując ze strony sklepu:
Mieszek nie przenosi automatyki (ostrość i przysłonę ustawia się ręcznie).
co w przypadku obiektywów systemu Canon EOS oznacza brak możliwości ustawiania przysłony.

MC 
Temu Panu już podziękujemy

komor napisał/a:
co w przypadku obiektywów systemu Canon EOS oznacza brak możliwości ustawiania przysłony.

O ile pamiętam to nie tak dokońca.
Sposób (wyczytany, nie sprawdzany osobiście) polega na tym, by podpięte do aparatu szkło ustawić np. na f8, wcisnąć podgląd GO i trzymając go - wyłączyć aparat. Ponoć przysłona pozostanie na takiej wartości. Następnie podłączamy mieszek czy co tam chcemy.
Trochę to karkołomne...

komor 
Moderator

To ja postoję. :)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

komor, jest jeszcze mieszek novoflexa, który przenosi całą automatykę w szkłach - ale kosztuje trochę...

Z drugiej strony w takim makro to raczej lepiej założyć odwrotnie jakieś szerokie szkiełko np M42 a nie odsuwać systemowe szkiełka - wtedy jakieś rozsądne powiększenie się uzyska...

Odpowiedz do tematu