Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 01 Kwi, 2011 aperat+obiektyw do fotografi pogrzebowej
Witam wszystkich potrzebuję pomocy w wyborze aparatu i obiektywów do zdjęć z pogrzebów , czyli zdjęcia w kościele i na cmentarzu ,dziwne zajęcie ale takie zapotrzebowanie . Mam na to budżet 5-6 tyś . Zależy mi na dobrych obiektywach szczególnie do zdjęć w kościele gdzie światło nie jest najlepsze a z lampą nie zawsze można poszaleć bo ksiądz ślepnie. Doświadczenia z lustrzanką niestety nie posiadam zbyt wielkiego. Proszę o konkretne modele z konkretnymi obiektywami żebym mógł to wszystko potem ogarnąć i poskładać w całość
Wysłany: Sob 02 Kwi, 2011 Re: aperat+obiektyw do fotografi pogrzebowej
jaro67 napisał/a:
Doświadczenia z lustrzanką niestety nie posiadam zbyt wielkiego.
Pozwolę sobie sparafrazować "klasyka"- to takie hobby, czy chcesz na tym zarabiać?
Polecam przeczytanie obszernego wątku poświęconego fotografii ślubnej...wymagania sprzętowe są mniej więcej takie same; ułatwieniem jest to, że- z całym szacunkiem- obiekty są raczej statyczne.
Czasami hobby jest twoją praca , a tak poważniej to nie traktuję tego jako jedyny sposób zarabiania, raczej dorywczo . Parę razy miałem okazje pomagać robić zdjęcia na pogrzebach byłem jako drugi ;fotograf; i powiem ci że efekt pracy na dwa aparaty był bardzo ciekawy, różne ujęcia tej samej ;sceny; po zgraniu tego w całość robi się ciekawa dokumentacja dla rodziny,ludzie chcą mieć takie ;pamiątki; czy nam to pasuje czy nie
Dokładnie jak koledzy. Podstawą jest sprzęt jak do zdjęć ślubnych. Mała poprawka to taka, że ani korpusy ani obiektywy nie muszą być super szybkie bo nikt tutaj nie ucieka i nie tańczy. Jasna optyka się przyda, zamiast stałek może wystarczyć coś z f/2.8 i stabilizacją. Moja myśl biegnie ku Tamronowi 17-50/2.8 VC, do tego wystarczy korpus w stylu 550D, 600D, D5000 maks 60D, Nikon D90 i jakaś lampa.
Kiedyś zdjęcia z pogrzebu były czymś normalnym, nie widzę powodu do zdziwienia.
Mój typ na dzisiaj to Nikon D7000 body +Tamron 17-50 f/2,8 VC + Tamron 70-300 VC USD zastanawiałem się jeszcze nad Pentaxem K-5 co o tym myślicie .Mam pytanie jeszcze jaka karta do tego by była odpowiednia , myślałem o 2x8 GB bo wolę mieć dwie jak jedną zawsze bezpieczniej
Do czego przyda Ci się teleobiektyw typu 70-300 na pogrzebie? Ja bym pomyślał o jakiejś jasnej dłuższej stałce do wydobycia detali, coś w stylu 85/1,8.
Na cmentarzu stoję dalej,na uboczu nie chodzę miedzy nimi bo nie ma jak ,jest ciasno. Ale jak byś coś mógł polecić do styp, czyli obiad w lokalu to chętnie skorzystam z rady.
Jasna dłuższa stałka pozwoli Ci na:
- oddalenie się od centrum wydarzeń, jeśli to jest wskazane (oczywiście nie w tym samym stopniu co 70-300, ale czy trzeba aż tak bardzo?),
- pracę w ciemniejszych pomieszczeniach (mała przysłona),
- wyizolowanie jakiegoś detalu ze sceny.
Nikon D7000 / Pentax K-5 - bardzo dobry wybór. Obydwie puszki świetnie pracują na wysokich ISO. Do tego jasny zoom standardowy ze stabilizacją (może być Tamron 17-50VC polecany przez MM) i stałka 85/1.8 (uważam że to dużo lepszy pomysł od długaśnego i ciemnego zooma) - ze wszystkim zmieścisz się w kwocie ok. 6600 zł.\
Jeśli uznasz, że potrzebna Ci jest lampa to możesz wybierać od Nissina Di622 (360 zł) po Nikona SB-900 (1300 zł).
Raczej seriami długimi nie będziesz leciał, więc myślę, że najszybsza karta potrzebna nie będzie. I nie jakaś ogromniasta typu 32GB tylko podziel to sobie na pół albo i na 4
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,74 sekundy. Zapytań do SQL: 14