Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Chciałbym kupić aparat kompaktowy. Jestem kompletnym amatorem i większość zdjęć robię na "auto". Rzadko się też zdarza że je wywołuję. Będę robił zdjęcia z wakacji, imprez, dziecka (jak się urodzi ) czyli zwyczajne amatorskie potrzeby. Zakres cenowy tak do 500$
Byłem napalony na HS20 ale po przeczytaniu opinii na Waszym forum już raczej nie jestem Zastanawiam się mocno nad s200exr. Chyba że macie jakieś inne typy. Chciałbym mieć trochę większy zoom niż małe kompakty ale nie musi być 30 krotny jak w HS-ach. Ten 14 krotny w zupełności by mi wystarczył. Ok, może zapytam w punktach to będzie łatwiej odpowiedzieć:
1. Który z wymienionych przeze mnie w temacie aparatów byście kupili (a może inna firma i model)?
2. Czy może do tak amatorskiego użytku może lepiej kupić jakiś tańszy, mały, kompakcik z dotykowym wyświetlaczem, bo i tak nie będzie znacznej różnicy w jakości?
3. Może ktoś wie jak jest z gwarancją? Czy jest na cały świat czy nie? (jestem w USA i tu chciałbym kupić aparat)
Jakby mi jeszcze jakieś pytania wpadły do głowy to napiszę po pierwszych odpowiedziach.
Dzięki.
[ Dodano: Pią 08 Kwi, 2011 05:29 ]
Widzę, że dużo odpowiedzi się pojawiło...
Nie tracąc jednak nadziei, chciałbym zadać kolejne pytania
Co byście doradzili Fuji HS10 czy Panasonica TZ10?
Im więcej czytam opinii o HS10 tym bardziej jestem zdezorientowany. Wiem że jest dużo lepszy od jego następcy HS20.
Zainteresował mnie ten Panasonic ze względu na dobrą jakość zdjęć i filmów. Zastanawia mnie tylko czy przy czysto amatorskiej fotografii, przeważnie oglądanej na komputerze lub tv, będę widział różnicę w jakości pomiędzy tymi aparatami. Jeżeli nie to chyba lepiej wziąć mniejszego i bardziej poręcznego TZ10.
Co o tym sądzicie?
Dzięki
P.S. Mam nadzieję że ktoś odpisze bo chciałbym w tym tygodniu kupić aparat...
Elmerzak,
Raczej nie pomoge Ci wybrac modelu aparatu (gdyz sam nie interesuje sie czyms co ma zoom o zakresie wiekszym niz 7-8 krotnym; jesli juz mialbym cos komus polecac to byloby to cos takiego jak np. Canon G12 z zoomem 5-krotnym).
Chcialem natomiast zwrocic uwage na fact, ze jesli kupisz sprzet - zwlaszcza fotograficzny - w Stanach to gwarancja prawie napewno nie bedzie wazna w Europie, a nawet Canadzie. Tak jest przynajmniej jesli chodzi o lustrzanki i obiektywy. Przed laty, byly dostepne gwarancje na caly swiat, ale to sie chyba dawno skonczylo. Ponadto, jest jeszcze inna sprawa. Gwarancja moze byc na sprzet "USA" albo na "import". Ten z gwarancja "USA" jest sprowadzany przez autoryzowanych importerow i posiada gwarancje producenta. Moze byc naprawiany tylko w autoryzowanych punktach obslugi w kraju gdzie zostal zakupiony (w tym wypadku w USA). Ten z gwarancja "import" jest sprowadzany poza oficjalnymi kanalami (czytaj: szmuglowany). Wciaz legalnie, ale nie ma gwarancji producenta a tylko taka udzielana przez sklep. Dla mnie, to skutecznosc tej sklepowej gwarancji jest w ogole co najmniej watpliwa.
Jesli wiec zalezy Ci na gwarancji, to wejdz sobie gdzies na strony producentow, etc. i zapoznaj sie dokladniej z zasadami dzialania gwrancji na poszczegolny sprzet. Dopytaj sie tez dokladnie o gwarancje w sklepie gdzie bedziesz kupowal sprzet.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10