Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 05 Kwi, 2011 d90,eos 550d,d5100 czy a55?
Witam!
Który aparat będzie robił najbardziej ostre i wyraźne zdjęcia (czyli jednym słowem najlepsze...)? Nie chodzi mi o materiał z jakiego jest wykonany czy to plastik czy "kamień". Te aparaty niestety będą z obiektywami 18-55, ponieważ na inne mnie nie stać (chyba, że może uda mi się zaoszczędzić na 18-105 w nikonach). I jeszcze jedno taki zestaw kupię za ok. 2 tyg. i już chcę wiedzieć na co się nastawiać
zla wiadomosc jest taka, ze te "ostre i wyrazne" zdjecia najbardziej zaleza od tego, co traktujesz tu po macoszemu - obiektywu. najlepsza matryce ma tu zdecydowanie d5100. aparatem juz nie pierwszej mlodosci ale z najwyzszej sposrod tych polki jest d90 i ten zapewni ci wiekszy komfort oraz lepsza wspolprace ze starszymi szklami sprzed ery af-s
fotorafal, to czy zdjeice jest mniej lub bardziej ostre zalezy w dużej mierze od użytej optyki czyli obiektywu. no i również obróbki ( wyostrzanie/ odszumianie)
fotorafal napisał/a:
Te aparaty niestety będą z obiektywami 18-55
ogólnie można stwierdzić ze szkła 18-55 są na podobnym poziomie.
fotorafal, a bedziesz drukowal w rozmiarach 100x70cm i wyzej? poza tym to wlasnie niektore ciasno napakowane pikselami matryce czesto produkuja mniej ostre obrazy jak sie im przygladasz na 100%
ale moja znajoma ma d90 i zdjęcia są bardzo dobrej jakości, a cykałem 550d i porównując te 2 aparaty pod względem jakości zdjęć to chyba jednak d90 jest lepszy choć ma 6 mln pikseli mniej od 550d
ale moja znajoma ma d90 i zdjęcia są bardzo dobrej jakości, a cykałem 550d i porównując te 2 aparaty pod względem jakości zdjęć to chyba jednak d90 jest lepszy choć ma 6 mln pikseli mniej od 550d
a porównujesz jpg czy raw? no i w czym ta lepszość byla widoczna?
zaden z tych aparatow nie laczy w sobie swietnej wielomegapikselowej (jak na dzisiejsze czasy) matrycy i takich cech jak porzadny pentapryzmatyczny wizjer i gorny wyswietlacz, ktore sa musem dla ambitniejszego amatora ale niekoniecznie dla poczatkujacego. te cechy dopiero sie spotykaja u Nikona D7000 i Pentaksa K-5. musisz zdecydowac, na czym ci najbardziej zalezy
fotorafal, no ma i pentapryzmatyczny wizjer ale za to ma zdecydowanie mniejsza matryce bo od czasu jego premiery megapiksele zostaly sporo popchniete do przodu. wlasnie dlatego to "albo albo" i musisz zdecydowac na czym ci zalezy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 11